torstai 21. toukokuuta 2015

Nokkospiirakka gluteenittomalla pohjalla

"Laiska" puutarhuri tulee palkituksi! Kannattaa antaa armoa rikkakasveille (ja säästää itseltään kitkemisen vaivan), niistä saa nimittäin kaikista varhaisimman sadon. Tämän kevään nokkossatoa on meillä käytetty jo vaikka mihin: olen tehnyt piiraita, nokkos-linssi-kvinoaa ja nokkosella terästettyä kesäkeittoa sekä säikäyttävän tulista porkkana-nokkos-wokkia. Eli yritän varovaisesti hivuttaa tätä mainiota, mutta ruokaennakkoluuloiselle Tontulle uutta ainesta hänen ruokavalioonsa. Säikäyttävän tulinen wokki ei tosin edistänyt asiaa :D

Tässä gluteenittomassa piirakkapohjassa yhdistän jälleen kauraa ja mantelia. Niiden yhdistelmä on minusta maukas ja sopivan murea. Parhaimmillaan piirakka, ja sen rakenne, on tuoreena kunhan se on saanut paistamisen jälkeen rauhassa asettua.
Nokkosen maanläheiseen makuun sopii erinomaisesti piristävä sitruuna. Ja mihinpä valkosipuli ja mustapippuri eivät sopisi!




Nokkospiirakka 

Pohja

2 dl mantelijauhetta

2 dl kaurajauhoja (puhdaskauraa keliaakikoille)
3/4 tl (ruusu)suolaa
2 tl psylliumjauhetta
3/4 dl (oliivi)öljyä
1/2 dl vettä
Sekoitin ensin kuivat aineet ja sitten kosteat joukkoon. Annoin odotella jääkaapissa täytteen teon ajan.

Täyte
oikein ISO sipuli (tai muutama pieni)
2 valkosipulin kynttä
130 g nuoria nokkosia (=iso taikinakulhollinen)
2 1/2 dl kaurakermaa
1 1/2 rkl sitruunamehua
1/2- 2/3 tl (ruusu)suolaa
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1/4 tl mustapippurirouhetta
1 rkl perunajauhoja
+ öljyä paistamiseen


Pilkoin sipulin ja kuullotin kypsäksi runsaassa öljyssä. Sillä aikaa tein nokkosista silppua isolla veitsellä. Otin pannun pois levyltä ja sekoitin puristetut valkosipulinkynnet ja silputut nokkoset joukkoon. Lisäsin vielä loputkin ainekset.

Painelin taikinan litteäksi leivinpaperin päällä ja nostin voideltuun ja leivitettyyn piirakkavuokaan. Painelin kiinni reunohin asti. Esipaistoin pohjaa 175 asteessa n. 10 min. Levitin täytteen päälle ja paistoin vielä puolisen tuntia.





Jos ohjeen tarkasti luettuasi ihmettelet, että enkö ryöpännyt nokkosia lainkaan, niin kerron, että en. Urhoollisesti kävin veitsen kanssa, paljain käsin, poltelevien ja piikittelevien, raakojen nokkosenversojen kimppuun. Nokkosen ryöppääminen ei ole mitenkään tosipakollinen juttu, vaikka niin perinteisesti onkin tehty. Päädyin tähän tulokseen tutkailtuani asiaa hivenen. Ryöppääminen saattaa vähentää nitraatteja, mutta samoin se tekee ravinteille.


10 kommenttia:

Aino kirjoitti...

Heii ihan loistavan kuulonen ohje! Mun on jo pienen ikuisuuden ajan pitänyt kokeilla nokkosta ruuanlaitossa, mutta en oo saanu aikaseks - ryöppäys ei ole se tutuin juttu :D Mutta sitä suuremmalla syyllä, nyt ei oo sitäkään tekosyytä jäljellä. Ja toi pohja kuulostaa herkulliselta myös! Kiva kun jotenkin vasta nyt eksyin sun blogiin, täällähän on vaikka mitä helmiä :)

Paula kirjoitti...

Aino, minäkin jokunen aika sitten ilokseni blogisi löysin. Ihania juttuja sielläkin!

Kannattaa tosiaan tutustua nokkoseen. On tosi monipuolinen ja ravitseva kasvi. Mielestäni paras pesto tulee juurikin nokkosesta.

Paula kirjoitti...

Piti siis sanomani, Aino, että ompa kiva kun sinäkin löysit tänne :)

Jael kirjoitti...

Ihanan näköinen piirakka:) Meillä loppui jo nokkosten aika eli vasta ensi talvena pääsen sellaisia taas keräämään;D

Paula kirjoitti...

Kiitos Jael! Siellä ja täällä mennään niin eri rytmissä. Kiinnostavaa, että sielläkin on nokkosia. Jotenkin sitä ajattelee,että siellä täytyy olla jotakin tosi eksoottisia juttuja vain. Kuten mulpereita sun muita :D

Maikki kirjoitti...

Nam, varmasti hyvvää! Pitäis varmaan itsekin käydä vähän hortoilemassa :)

Unknown kirjoitti...

Meillä syötiin tänään myös nokkospiirakkaa gluteenittomalla pohjalla. Omassani oli mm. purjoa ja auringonkukansiemeniä. Todella herkullista! Nokkonen on vaan ihanaa ruokaa ja sitä on juuri nyt PAljon!

Paula kirjoitti...

Maikki, niin pitäisi :D

Outi, nuo siemenet piirakassa kuulostavat hyvältä!
Nokkosta meilläkin riittää, onneksi. Tänään nokkosesta kokattiinkin sellaisia juttuja, jotka olivat huippu menestys jälkikasvun keskuudessa. Nimittäin nokkossipsejä ja nokkoskastiketta perunoiden kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Ravintohiivahiutaleet puuttuvat meidän kaapista. Mitä niiden tilalle?

Paula kirjoitti...

Ilmankin hiivahiutaleita pärjää. Ne antavat täyteläistä makua, mutta eivät vaikuta rakenteeseen mitenkään. Toivottavasti onnistut anonyymi!