Järjestimme kavereiden kanssa yllätyspirskeet eräälle pahaa-aavistamattomalle sankarille. Tyrkyttäydyin kakun tekijäksi ja innostuinkin tekemään niitä kaksin kappalein. Harvoin nimittäin pääsee voileipäkakkua kokoamaan, joten täytyy käyttää tilaisuus hyväkseen kun sellainen tarjoutuu.
Aikaisemmin olen tehnyt modernimman version leipäkakusta, mutta nyt halusin kolkeilla tehdä sen perinteisen. Niistäkään minulla ei kovasti kokemusta ole, eikä varsinkaan dokumentoituna. Tämä kakku on myös maultaan aika perinteinen.
Katselin netissä kuvia voileipäkakuista ja, huh, mitä taidonnäytteitä löysinkään. Päädyin kuitenkin hoitelemaan koristelun "vähän" rennommalla tyylillä.
Voileipäkakku n. 10-12 annosta
ISO pussi paahtoleipää
reilu 1 dl kaurajuomaa kostutukseen
Täyte 1
Hummus:
1 tlk keitetttyjä kikherneitä (Gogreen luomu)
3 rkl oliiviöljyä
2 1/2 rkl sitruunamehua
1 iso valkosipulin kynsi
1/4 tl suolaa
Täyte 2
1 pkt soijatuorejuustoa (valkosipuli tai yrtti)
1/2 dl majoneesia (X-tra kevyt on vegaaninen)
3/4 tilliruukullisesta
1 paprika
1/2 punasipulia
1/2 rkl sitruunamehua
1 iso valkosipulin kynsi
1/4 tl mustapippurirouhetta
Päälle
X-tra kevyt majoneesia
villirukolaa ruukullinen
loput tillistä
paprikakuutioita
Leikkasin paahtoleipien kuoret pois. Kostutin leivät kevyesti kaurajuomalla kerrosten kokoamisen yhteydessä. Asettelin neljä paahtoleipää vierekkäin, kerroksia tuli neljä. Leipiä täytyy siis olla ainakin 4x4= 16.
Täytettä 1 eli hummusta tuli yhteen väliin. Sauvasekoittelin kaikki ainekset tahnaksi.
Täytettä 2 eli kovasti tuunattua soijatuorejuustoa tuli kahteen väliin:
Silppusin tillin ja punasipulin sekä kuutioin paprikan, puristin valkosipulin. Sekoitin kaikki ainekset sekaisin.
Kokosin, kostutin ja täytin kakun jo edellisenä iltana. Paketoin sen
kelmuun vetäytymään jääkaapissa ja seuraavana päivänä kuorin paketistaan.
Päälle sivelin majoneesia. Ei haittaa vaikka leipä kuultelisikin läpi, koska sitä ei enää koristelun jälkeen juuri huomaa. Huiskin rukolat ja tillit huolettomasti leipäkakun päälle ja ripottelin vielä vähän paprikaa väriksi.
Koska sain/otin vapaat kädet suunnitteluun, kakuksi valikoitui suklaakakku. Taas. Tietenkin!
Vadelmainen minttusuklaakakku n. 10:lle jos muutakin tarjoilua on
Pohja
2,5 dl jauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2,5 tl leivinjauhetta
1 ml suolaa
3/4 dl öljyä
2 dl soijajuomaa
kostutukseen vajaa 1 dl soijajuomaa
Täytteeksi ja kuorrutukseksi:
rasia vadelmia
1 prk soijakermavaahtoa
200 g Pandan tummaa suklaata
18 tippaa piparminttuöljyä
Sekoitin kakkupohjan ainekset ja kaadoin 19 cm:n vuokaan. Paistoin kypsäksi n. 40 min. Annoin jäähtyä.
Vaahdotin soijakermavaahdon ja sulatin suklaan. Vatkasin suklaasulan ja minttutipat kermavaahdon sekaan.
Leikkasin kakun kahteen osaan. Kostutin alemman pohjakerroksen ja pursotin suklaakermavaahtoa reunalle rinkulaksi. Täytin 2/3 rasiallisella vadelmia. Nostin toisen kakkukerroksen päälle ja kostutin senkin. Pursottelin loput suklaakermat kakun päälle ja kumosin vadelmat päällimmäiseksi kasaksi.
Tervetuloa lukijaksi Piparkakkuakka ja Maria :)
3 kommenttia:
Voi hitsit, nämä näyttää ihan hillittömän hyviltä! Kuola valuen katselen kuvia! :D
Ihanan näköiset kakut,kummatkin:)
Kiitos Anni ja Jael! Oli kyllä mukavaa päästä pitkästä aikaa kakkuja tekemään ja blogiakin kirjoittelemaa. Puhumattakaan siitä, miten pieni juhla aina piristää arkea :)
Lähetä kommentti