sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Seesamimaito + kaksi siitä tehtyä herkkujuomaa

Omien kasvimaitojen tekeminen on helppoa. Lopputulos on herkumpi ja ravintorikkaampi kuin kaupan valmiiden juomien. Puhumattakaan siitä itte tehdyn tunteesta :D
Armi katselee kuvassa, että "kaikkea ne ihmiset viitsivätkin". Mutta seesamin sisällyttäminen ruokavalioon jossakin muodossaan on ihan järkevää. Etenkin vegaaneilla kalsiumin saanti jää helposti pieneksi ja seesamin siemenet sisältävät sitä runsaasti. Minulla on tapana terästää niin kaurapuuroni kuin smoothienikin tahinilla eli seesaminsiementahnalla. Seesamimaito on toinen herkullinen tapa käyttää seesaminsiemeniä.


Seesamimaito
  reilu litra

2 dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
1 l vettä
6 taatelia
1/2 tl vaniljajauhetta
hyppysellinen (ruusu)suolaa

Liotan seesamin siemeniä vedessä yön yli. Huuhtelen huolellisesti ja kippaan siemenet teharin kannuun. Litra vettä, taatelit sekä mausteet matkaan ja surrur kunnes siemenet ovat hienontuneet. Kokemukseni mukaan tehottomamman teharin omistajien kannattaa jauhaa siemenet ensin pienemmässä vesimäärässä ja lisätä loput vedet myöhemmin.
Kuitu on helpointa erottaa "maidosta" tiheällä kangaspussukalla. Itse käytän kaupasta ostettua kestohedelmäpussia. Asetan pussin kulhoon suuaukko auki ja kaadan seoksen siihen. Pussi kiinni ja puristelemaan kunnes maito on valunut kulhoon ja pussissa on enää kuiva kuitu jäljellä.
Tiheää siivilää voi myös käyttää, mutta se on työläämpää eikä lopputulos ole yhtä sileää.

Seesamimaito on ihanaa jo sellaisenaan, mutta tässä vielä kaksi tuunausvinkkiä:


Seesamikaakao  1 annos

2 dl seesamimaitoa
2 tl (raaka)kaakaojauhetta
1 tl (kookos)sokeria

Ainekset kannattaa sekoittaa teharissa tai sauvasekoittimella. Raakakaakaojauhe ei nimittäin kylmään nesteeseen suosiolla sekoitu.


seesamikaakaoBanaanipirtelö   1 annos

2 dl seesamimaitoa
1 kypsä banaani paloina pakastettuna

Pakastettujen banaanien voi antaa sulaa vähän aikaa. Sitten vain seesamimaidon kanssa teho (tai sauva-)sekoitus. Toki juoman voi tehdä pakastamattomastakin banaanista. Siitä ei tule kuitenkaan yhtä kuohkean pirtelömäistä.


banaanipirtelö vähän koristetta pinnassa


No, mitä sille jäljelle jääneelle seesamikuidulle sitten tapahtuu? Kompostiinko?

Ei, se ei ole ainoa vaihtoehto. Kasvimaitojen teosta alkaakin yleensä ketjureaktio. Kuidulle täytyy keksiä jotakin. Minun vinkkini on, että siemenmurska piiloutuu kätevästi leipä- kakku- tai keksitaikinoihin. Sen voi myös pakastaa, jos inspiraatio ei heti iske.5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Suloinen Armi: Teen aina itse siemen/pähkinämaidot,en osta koskaan valmiita.Seesamimaito taisi olla ihan ensimmäisiä maitoja jota joskus ikuisuus sitten tein.Minäkin pakastan siemen/pähkinämurskan,nyt on pakastimessa jo melkein sopiva satsi mantelimurskaa pikkuleipiä varten:)

Paula kirjoitti...

Jael, kiitos, Armi on!
Meidän pikkukylässä on vain soija- ja kauramaitoa kaupoissa, joten siemen/pähkinämaitoa halutessaan se on tehtävä itse.
Muutaman kerran olen toki kaupungin marketeista niitä erilaisempia kasvimaitoja hamstrannut, mutta ne ovat poikkeuksetta olleet pettymyksiä. Vai miltä kuulostaa mantelimaito, jossa on 2% mantelia :D

Jael kirjoitti...

Juuri niin. Kesällä kun Helsingissä jaettiin kerran Alpron mantelimaitoa niin katselin tuoteselostukset;en koskaan osta niitä joten en ole niitä ennen tutkinut ja olin ihan shokissa että mantelia on vain 2 prossaa.Sama on muidenkin heidän maitojensa suhteen.

Hanne kirjoitti...

Kiitos neuvosta!
Ostin mehulingon tässä kuussa ja siitäkin jää tosi kuivaa jätettä. Olen tehnyt siitä maukkaita juurespihvejä :)

Paula kirjoitti...

Hanne, minusta porkkanamehu on ihan parasta, aah! Oma mehustimeni on tosin liian iso keittiööni, joten yritän hankkiutua siitä eroon. Minäkin olen käyttänyt murskaa pihveihin,mutta vielä useammin kaurarieskaan.