sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Banaani-maapähkinävoi-muromysli

Koskaan, ikinä en ole ollut myslin ystäviä. Semmoista kuivaa kikkaretta, huh. Kunnes kerran erehdyin sitä itse tekemään! Siitä se lähti ja nyt sitä on saatava uudelleen ja uudelleen. Olen siis koukussa.

Viime aikoina olen tehtaillut tällaista maapähkinävoin täyteläistämää mysliä, jonka banaani liimaa pikku kokkareiksi eli muromysliksi. Nyt täytyy heti alkuun varoittaa kaikkia maapähkinävoin ystäviä, ettei tämä varsinaisesti maapähkinävoilta maistu, mutta se antaa mysliin kuitenkin sitä jotakin. Siis ihanuutta.
Banaani-maapähkinävoi-mysli


1 l kaurahiutaleita
½ l cashewpähkinää ja mantelia karkeasti rouhittuna
1 iso kypsä banaani
1 dl maapähkinävoita
3 rkl siirappia
3 rkl (oliivi)öljyä
½ tl (ruusu)suolaa
1 pkt rusinoita (=250 g)
1 pkt kuivattuja banaanilastuja (=200 g)


Sekoitin kaurahiutaleet pähkinärouheeseen. Surautin banaanin soseeksi sauvasekoittimella.
Mittasin isoon kattilaan maapähkinävoin, siirapin, öljyn ja suolan. Lämhäytin liedellä, lisäsin banaanisoseen ja sekoitin. otin kattilan pois levyltä ja kaadoin siihen hiutale-pähkinä-seoksen. Sekoittelin pohjia myöten huolellisesti, jotta märät ainekset sekoittuvat tasaisesti kuiviin. Kaadoin seoksen kahdelle leivinpaperoidulle uuninpellille, erottelin isommat kökkäreet pienemmiksi muruiksi ja levittelin tasaiseksi kerrokseksi.
Paistelin myslejä 175 asteessa 15 minuuttia vaihtaen muutaman kerran peltien paikkaa ja sekoittaen kerran, kaksi. Sitten sammutin uunin ja jätin myslit vielä jälkilämmölle, uunin luukku auki, rapeutumaan. Kannattaa tarkkailla mysliä huolella, ettei se pääse kärventymään vaan paahtuu sopivasti väriä saaden.
Jäähtymisen jälkeen sekoitin vielä rusinat ja banaanilastut joukkoon ja purkitin myslit.


Tarjoiluehdotus: Tämä mysli on herkullisimmillaan puolukoiden ja kauramaidon kanssa.


Tätä on tullut syötyä aamu- ja iltapaloiksi ihan urakalla. Pari satsia päätyi jo parempiin suihin. Hyvä, että viimeisestä purkista ehdin kuvat näpäistä. Eikun uutta satsia tekemään. Päivä alkaa nimittäin astetta iloisemmin kun sen aloittaa herkkumyslillä. Enpä olisi ennen uskonut!


Tervetuloa seuraan Diana ja Elina!

5 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Mysli on kyllä mun heikko kohta! Siis minkälainen tahansa... kontrolli menee ja parempi on että sitä ei ole kotona. Itsetehdyissä on kiva puoli, että niitä ei raaski tankata, vaan niistä nautiskelee rauhassa :)

Paula kirjoitti...

Liisa, minulla päinvastoin on käynyt niin, että syön annoksen ja sitten toisenkin ja vieläkin haluttaisi :D En ole koskaan kaupan mysliin törmännyt, joka maistuisi. Tai sitten en ole ennakkoluuloissani antanut niille kaikille tilaisuutta.

Pipsa kirjoitti...

Itsetehty mysli kyllä voittaa kaikin puolin, sekä maussa että ravitsemuksessa, sen kaupan moskan... anteeksi, myslin... Näyttää tosi hyvältä :)

Paula kirjoitti...

Pipsa, näimpä! Koostumuskin on vaivan eri. Kaupan mysliä saa jauhaa leukansa kipeiksi, mutta tätä rouskuttaa väsymättä monta kulhollista.
Olet muuten mielessäni aina kun lusikoin tätä mysliä. MPV ja banaani johdattavat ajatukset väkisinkin Pipsan luo :D

Pipsa kirjoitti...

Onpa hauskaa, että olen saanut korvamerkittyä nuo raaka-aineet :D