keskiviikko 7. tammikuuta 2015

60v juhlintaa, osa1: pieni salaattipuffet ja tahinikastike

Mahtavaa ja maukasta tätä vuotta!

Meillä on ollut valtaisa juhlaputki päällä. Joulu, uusivuosi ja heti perään äitini 60v-synttärit. Kuten varmasti muutkin ruokabloggaajat, tykkään mahdottomasti ruokatarjoilujen suunnittelusta. Mitä kaikkea ihanaa sitä voisikaan tarjota, erilaisia makuja, värejä ja koostumuksia, ja vielä mielellään uusia elämyksiä vieraille. Yleensä suunnittelu on se hauskin vaihe, mutta tällä kertaa myös toteutus sujui keittiössä kanssani häärineen ja mahottoman näppärän siskoni ansiosta varsin mukavasti.

Nyt seuraa raporttia tuosta synttäritarjoilusta, näppäinsormiani säästääkseni raportti ilmestyy kolmessa osassa.

Aloitetaampa tarjoilupöydän suolaisesta päästä.


Talvisen salaattipöydän perusta on sesongin kasviksissa, höysteenä vähän etelän tuomisia sekä juhlan kunniaksi myös vähäsen vihreää väriä ja kuohkeaa rapeutta tuomaan kasvihuonetuotettua jääsalaattia.

Laitampa tähän väliin juhlien koko ruokalistan ja sen jälkeen jatkan reseptein.




Tahinikastike 

3/4 dl tahinia
3/4 dl sitruunamehua
3/4 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
3/4 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi puristettuna
2 tl agavesiirappia
Kaikki ainekset yhteen sekoittelin.


Paahdetut porkkanat

1 1/2 kg porkkanoita
2-3 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulin kynttä puristettuna
n. 1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
Porkkanat kuoritaan ja pilkotaan. Sekoitetaan loput ainekset joukkoon ja paistetaan leivinpaperoidulla uuninpellillä 200-225 asteessa kunnes valmiita. Ohje on vähän summittainen, mutta eipä se niin tarkkaa olekaan.


Marinoidut belugalinssit

belugalinssejä sopivasti
suolaa
sitruunamehua
oliiviöljyä
valkosipulia puristettuna
punasipulia pieneksi pilkottuna
mustapippuria rouhittuna
(tilliä tai persiljaa)
+ punaista paprikaa piristeeksi
Linssit keitetään suolatussa vedessä paketin ohjeen mukaan ja valutetaan kuivaksi. Lisätään muita aineksia vielä lämpimiin linsseihin, kunnes on herkkua ja jätetään jääkaappiin maustumaan. Tarjoilukulhoon voi koristeeksi pillkoa paprikaa, joka sopii myös makunsa puolesta tähän.
Siinäpä vasta epämääräinen ohje. Touhelluksen tiimellyksessä määriä ei tullut mittailtua.



Vielä pari kuvaa tarjoilupöydän molemmista päistä tähdättynä. Ja jatkoa seuraa piakkoin...




6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hienot tarjottavat laitoit:)

Paula kirjoitti...

Kiitos Jael, vieraatkin tykkäsivät :)

mbkarhu1 kirjoitti...

Mainitsit värit, ja kyllä ihania värejä olikin! Menee nyt kyllä eri postin kommentiksi, mutta tuo seuraavan postin savutofu ja kaviart pitää muistaa, jos joskus haluaa tehdä pikkusyötävää, joka on myös vegaani. Varmaan aikalailla samanlaisia makuja. Savutofu on tosi hyvää.

Paula kirjoitti...

mbkarhu, uskon, että noista täytetyistä ruissipseistä tykkää aikalailla kaikki. Maku on sillälailla tasapainoinen, että siitä ei mitään inhokkeja luulisi kenellekään löytyvän (sipulinvihaajia ei sitten lasketa) :D
Ja savutofu on tosiaankin hyvä juttu!

Diana kirjoitti...

onpa upea pöytä! Kaunista ja varmasti kaikki maistui hyvältä

Paula kirjoitti...

Kiitos Diana! Aika herkulliset juhlat kyllä olivat, vaikka itse sanonkin. Onneksi muutkin olivat samaa mieltä :)