Suomalaiset kotitaloudet tuottavat ruokahävikkiä enemmän kuin kaupat, joten kotitaloudet ovat myös avainasemassa hävikin välttämisessä. Roskiin heitetty ruoka kuormittaa ympäristöä valtavasti ja turhaan. Samalla menee tietysti rahaakin hukkaan.
Hävikkiviikko Facebookissa
Tunnustuksen paikka! Kaikessa ekopiiperryksessäni tämä on se alue, jossa minulla on eniten kehittämisen varaa. Ruoka(shoppailu)innostus yhdistettynä onnettoman pieneen keittiöön aiheuttaa yllättäviä vanhentumisia kaappien perukoilla.
Hävikinvälttelyvinkkini erityisesti naisille: Hanki mies! Syövät innokkaasti pois niin jälkikasvun ruuanjämät kuin ne enemmän taikka vähemmän vanhentuneet elintarvikkeetkin. Ja älkäätten miehet pahastuko. Tämä oli kiitos ja tunnustus :D
Hävikkiviikon reseptini mennee ehkä hitusen asian vierestä. Näitä porkkanoita ei nimittäin ole kaupasta ostettu vaan omasta maasta kaivettu. Ekologisessa mielessä ei olisi niinkään kammottava vääryys edes kompostiin varsia heittää. Siltikin porkkanan varret ovat ravintoa siinä missä juurikin. Poisheittäminen on turhaa, etenkin kun ryytimäisistä lehdistä voi tehdä ihanaa pestoa ja hyötyä vehreistä ravinteista kompostin sijaan itse. Tokihan porkkananlehti ekologisuuskamppailun mennentullen voittaa esimerkiksi kasvihuonekasvatetun basilikan kanssa.
Porkkananlehtipestossa pyöritellyt paahdetut porkkanat |
Porkkananlehtipesto
iso kourallinen huuhdeltuja porkkananlehtiä paksut varret poistettuna
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl cashew
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippurirouhetta
1 valkosipulin kynsi
1 rkl sitruunamehua
Surrur kaikki sauvasekoittimella sekaisin.
Suurin osa pestosta kului meillä, kuten yllä näkyy, paahdettujen porkkanoiden mehevöittäjänä. Loput herkuttelin sellaisenaan ja leivän kanssa.
Toivotan tervetulleiksi teidät Nanna, Sixx, Mielipuuhia ja kaimani.
17 kommenttia:
Tuo "naattipesto" onkin tosi hyvää. Kannattaa kokeilla myös punajuuren lehdistä ja valuttaa sitä vuohenjuustosalaatille, nam.
Tuplis, olin kyllä ihan mielissäni tästä pestosta. Ja oh, punajuuria voisinkin pitkästä aikaa kasvatella ensi vuonna. Ihan vain naattien vuoksi ;) Näitä erilaisia pestoja on jännä testailla.
Kiva ohje:) Marketista en noita naatteja varmaan löydä mutta maatilatorilta varmaan löytyy ,joten jos löydän,niin kokeilen tätä.Minulla on tosi vähän hävikkiä:ostan suurimman osan kuivatuotteita irtopainosta ja kulutuksen mukaan;vältän valmiiksi pakattuja elintarvikkeita niin hyvin kuin voin ,joten ei synny sitten kauheasti hävikkiä.
Ihan tämän postauksen ulkopuolelta kysyn, oliko sulla olemassa blogissa jokin pannukakun resepti? Siis ihan sellaisen uunipellillä paistettavan perinteisen pannarin. Koitin etsiä, mutta en löytänyt. Kiitos vastauksesta! :)
Jael, mietiskelinkin, että onkohan tästä ohjeesta mitään iloa puutarhattomille, mutta muistelin ,että meilläkin toreilta voi ostaa naatillisia porkkanoita.
Hienosti kyllä olet onnistunut hävikkiä välttelemään :)
Voi Anni, ei ole pannarireseptiä täällä. En ole sopivaa saanut aikaiseksi kehitellä, tai sitten yritykset ovat olleet onnettoman ja liian terveellisen makuisia :)
Jael, mietiskelinkin, että onkohan tästä ohjeesta mitään iloa puutarhattomille, mutta muistelin ,että meilläkin toreilta voi ostaa naatillisia porkkanoita.
Hienosti kyllä olet onnistunut hävikkiä välttelemään :)
Voi Anni, ei ole pannarireseptiä täällä. En ole sopivaa saanut aikaiseksi kehitellä, tai sitten yritykset ovat olleet onnettoman ja liian terveellisen makuisia :)
Jael, mietiskelinkin, että onkohan tästä ohjeesta mitään iloa puutarhattomille, mutta muistelin ,että meilläkin toreilta voi ostaa naatillisia porkkanoita.
Hienosti kyllä olet onnistunut hävikkiä välttelemään :)
Voi Anni, ei ole pannarireseptiä täällä. En ole sopivaa saanut aikaiseksi kehitellä, tai sitten yritykset ovat olleet onnettoman ja liian terveellisen makuisia :)
Moi, nerokas idea yhdistää porkkanan varret porkkanaan! Täytyy kokeilla eikä enää sekoittaa porkkanapestoa pastaan.
Loistava idea! Huödynnän aina punajuuren naatit, mutta en edes tiennyt, että porkkanan naatit ovat syötäviä. Täytynee odottaa ensi kesää ja toriporkkanoita, mutta jatkossa aion hyödyntää myös nämä kasvinosat.
Ripaus tryffeliä, satoakauden harrastukseni on tehdä päivän ruoka mahdollsimman pitkälti omista raaka-aineista. Nerokkuuden sijaan nuukailua siis ;D
Selina, melkein haluttaisi sanoa, että (lähes) kaikkien juuresten naatit ovat syötäviä, mutta sitten tietenkin joku keksii sellaisen joka ei olekaan :) No, älkää hyvät ihmiset kuitenkaan perunanvarsia syökö!
Punajuuren lehdet alkoivat houkutella minuakin.
Onpas oiva oivallus porkkananaattipesto :) Täytyykin kokeilla!
Maistuvaa kokeilua Sofia :)
Pitääpä kokeilla. Varmaan ihan hyvä juttu ja bioroskis kiittää yliruokinnasta?
..siis piti sanoman että bioroskis kiittää sen vuoksi kun yliruokinta vähenee.. :-)
Maireanna, ja komposti ihmettelee, että missä hänen syksyinen porkkananlehtiateriansa viipyy
;D
Mums, no tämähän se vasta näyttääkin maukkaalta! Ihanan öljyisen kiiltäviä nuo porkkanat, lurps...
Hih, tuo sun hävikinvähentämisvinkki naisille oli aivan mahtava! Aivan näin se on, miehet on käteviä "käveleviä komposteja" :) Tämä kaikki ehdottoman hyvällä sanottuna!
Pipsa, täytyy myöntää, että tässä talossa oliiviöljypullollinen katoaa hetkessä. Nimittäin ahne emäntä ja laihat lapset :D
Huh, vähän hirvitti kyllä julkaista tuo vinkki. Mutta ehkäpä kovinkaan moni mies ei tänne päädy pahastumaan. Eikä tietenkään tarkoitus ollutkaan pahastuttaa. Tämä mies-komposti-juttu nyt vain on pienimuotoisen tutkimukseni tulos vaikka kovin pitkälle meneviä yleistyksiä ei sen perusteella välttämättä kannata tehdäkään :D
Lähetä kommentti