sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Vesikefiiri -innostus

Huom! olen kirjoittanut uudemman tekstin aiheesta ja se löytyy täältä.

Juomaterveisiä remonttievakosta!
Jo viikkoja kestäneen evakon aikana en ole kummoisiin kokkailuihin kyennyt, mutta juomapuolella sentään on tapahtunut. Ja kovasti onkin mielenkiintoisia juttuja! Sain nimittäin reilut kaksi viikkoa sitten hankittua purkillisen vesikefiirin siemeniä. Nyt meillä onkin juotu päivittäin pullollinen ihanaa hapokasta kefiirihapatettua juomaa.

Jos nämä kefiiriasiat ovat ihan vieraita (kuten minulle vielä vähän aikaa sitten) niin lyhyesti sanottuna kyseessä on jonkinlainen bakteeriviljelmä, joka tuottaa voimallista probiootteja, hivenaineita ja entsyymejä sisältävää terveysjuomaa.


Valkoiset kefiirirakeet juomanvalmistuspuuhissa


Perusohje kefiirisimalle

1 dl kefiirinsiementä (ei haittaa vaikka on enemmän-valmistuu ärhäkämmin)
1 l vettä
1/2 dl tummaa (esim. intiaani)sokeria
2 rkl luomurusinoita tai 3 luomuaprikoosia (suosin aprikoosia, ne on helpompi noukkia pois lopputuloksesta)
2 viipaletta luomusitruunaa

Kaikki ainekset laitetaan lasikannuun ja peitetään kevyesti. Nyt banaanikärpästen riehuessa valtoimina parvina olen päätynyt peittämään kannun foliolla. Seoksen annetaan olla huoneenlämmössä 1-2 vrk, jonka jälkeen siitä noukitaan sitruunat ja kuivahedelmät pois ja siivilöidään kefiirirakeet talteen.
Juoma on tässä vaiheessa jo juotavaa, mutta itse tykkään poreilevasta juomasta ja jatko menee näin: Pullotan siivilöidyn simajuoman ja lisään teelusikallisen sokeria. Korkki tiukasti kiinni ja jatkokehittymään ja poreita keräämään vielä 1-2 vrk. Sitten jääkaappiin jäähtymään. Sihahtaa mukavasti avatessa ja maistuu meille Vekaraa myöten.


Päivän pullo ja huomisen juoma mintulla maustumassa


Kefiiriomenasiideri

1 dl vesikefiirirakeita
1 l vettä
1/2 dl tummaa sokeria
+ luomuomenamehua vaikkapa 2 tai kolmisen desiä

Kefiiri, vesi ja sokeri 1-2 vrk kevyesti peitetyssä astiassa ja kefiirin siivilöinti talteen sekä liemen pullotus. Omenamehua lisätään inspiraation tai pullotilan mukaan sopiva määrä. Korkki tiukasti kiinni ja vuorokaudeksi vielä lämpimään. Sitten vain jäähdytetään ja valmista on. Sihahdus ja kippis!

ps. ohjeiden määrät ovat vain suuntaa-antavia, eivätkä mitenkään tarkkoja. Kefiiri ei vaikuta mitenkään ronkelilta tyypiltä. Itse en juuri mittaile ja aina onnistuu. Oma kefiirini on myös kasvanut mitoiltansa nelidesiseksi, joten kefiiri valmistuu lyhyemmässä ajassa.Tähän hommaan voi hurahtaa! Variaation mahdollisuuksia on huikeasti (mikä tekeekin tästä kaverista mielenkiintoisemman kuin serkkunsa maitokefiiri). Kokeilemisen arvoisia mausteita edellisten lisäksi ovat mm:
- appelsiinin tai limen siivut
- appelsiinimehu, muut hedelmä- tai marjamehut
- muut kuivahedelmät
- inkivääri
- yrtit esim. minttu

Jos tunnet, että olet altis kefiirihurahdukselle, niin sellainen facebook -ryhmä kuin "Kombucha & kefiiri (ja muun elävän kulttuurin kerho)" on olemassa.


pihlajakefiiri käymässä


No, mitä sitten kuuluu maitokefiirilleni, josta aikaisemmin kirjoittelin. Näinhän siinä kävi, että kun uusi lemmikki tulee kotiin, niin vanha joutuu väistymään. Annoin pari nököstä muihin taloihin ja yksi jäljelle jäänyt omani nököttelee parhaillaan jäähyllä jääkaapissa. Näyttäisi kuitenkin siltä, että vegaani maitokefiiri on ihan mahdollinen, sillä ekojen kokeilujen jälkeen nököseni on mukisematta hapattanut monituisia kertoja soijamaitoa. Ainakin käyttämäni Alpron Original-merkki toimii kefiirin pohjana loistavasti, sen kummemmin mainostamatta, mutta kokemukseni jakaen. Seuraavaksi kefiirinökönen pääsee lillumaan mantelimaitoon. Mantelit ovat parhaillaan likoamassa :)


7 kommenttia:

Mervi kirjoitti...

Tämä kuulostaa hyvältä! Kefiiri onkin minulle ihan tuntematon juttu, mutta tämä vaikuttaa juuri sellaiselta asialta, johon voi hurahtaa (ja muut voivat sitten pyöritellä silmiään, että "mistä se nyt tällä kertaa on innostunut...")

Mistähän tuollaisia kefiirinsiemeniä voisi hankkia? Ei varmaan ihan joka marketista löydy, luulen ;)

Jael kirjoitti...

Kuulostaa tosi hyvältä,mistäköhän saisin noita kefiirinsiemeniä.pitääpä etsiä.
Ja tsemppiä,remonttievakossa ei ole kiva olla,toivottavasti se on pian ohi!

Liisa kirjoitti...

Hei tää on vähän tyhmä kysymys, mutta eihän tää ole sama asia kuin Kombucha?? Olin hiljattain Four Sigma Foodsin luennolla, ja sieltä sain mukaani Scobyn, jolla tuota voi valmistaa. Kefiirinsiemenet ovat ihan uusi juttu minulle!

Paula kirjoitti...

Mervi, eipä näitä tosiaan marketeissa tyrkyllä ole. Oman kefiirilemmikin voit saada vaikka minulta. Siinä tapauksessa voisit laittaa sähköpostia tulemaan. Voit myös liittyä tuohon mainitsemaani ryhmään ja pyytää sitä siellä. Kohta pääsetkin jo aiheuttamaan kummastusta :D

Jael, ihan sinne asti en uskalla tuota lähettää. Saattaisi kuolla matkalla tai ties miksi sitä lähetysta saatettaisiin luulla ;) Mutta ihan varmasti sielläkin on harrastajia kun vain osaa etsiä. Tämä olisi varmasti sinullekin mielenkiintoisa juttu,m uutenkin teet kaikenlaisia jänniä juomia.

Liisa, tämä ei ole sama asia. Kombucha on sellainen vähän pelottava otus ja tämä taas hyvin kesy, mutta toisaalta ärhäkkä ja nopea juomanvalmistaja.

Taika kirjoitti...

Tämäpä tuli hyvään saumaan kun liityin juuri tuohon kyseiseen fb-ryhmäänkin. Minua vain mietityttää kovasti juoman maku, osaisitko siis kuvailla sitä? Se on ollut esteeni tähän saakka, pelkään nimittäin että juoma maistuisi vain jotenlin makealle ja hiivaiselle jota en voi sietää. Muutenkin minua hämmentää tuo juoman sokerimäärä, maistuuko sokeri valmiissa juomassa vai onko se siellä vain bakteerien ruokana?

Paula kirjoitti...

Taika, maku on mielestäni oikein hyvä. Tai se tietty vaihtelee vähän erän mukaan, että mitä aineksia ja kuinka kauan antaa tekeytyä. Ensivaikutelmani oli kuiva omenasiideri ja ihan "jaffaakin" tullut appelsiinimehun kanssa ja usein teen simamaista. Raikasta ja hapokasta yleensä, jos saa onnistumaan hyvän erän, ja useimmiten saa. Sokeri on bakteerien ruokaa, eikä lopputulos ole välttämättä lainkaan makea, hiivan makua kyllä toisinaan löytyy.

Mervi kirjoitti...

Voi mielelläni otan oman kefiirilemmikin sinulta, jos vain viitsit lähettää! Laitankin sähköpostia tulemaan hetimiten. Facebookissa en ole ollut enää pariin vuoteen, joten en valitettavasti pääse tuota ryhmää näkemään tai sinne liittymään.