keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Lohkoperunoita vauvalle ja vanhemmille

Rehellinen perusruoka on välillä ihanaa. Sitä meillä edustavat nämä lohkoperunat, jotka ovatkin mielestäni parasta mitä perunasta voi tehdä. Tai ainakin parasta mitä itse niistä teen. (No, on ne kesän uudetperunasalaatitkin aika hyviä.)

Isommat syöjät saivat tällä kertaa lohkoperunoidensa seuraksi porkkanaraastetta ja eilispäivän linssikeiton jämät kastikkeeksi.


Lohkoperunat   n. 5 annosta

1 kg perunoita
3 rkl öljyä
n. 1 tl (ruusu)suolaa
4 valkosipulin kynttä puristettuna
1 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl  mustapippurirouhetta (tai vähän enemmänkin)
hippunen chilijauhetta

Pesin perunat ja leikkasin lohkoiksi. Laitoin lohkot kulhoon ja sekoitin öljyn niihin. Otin muutaman lohkon erilleen Tonttua varten ja sekoitin mausteet joukkoon. Paistelin 200 asteessa puolisen tuntia. Perunoiden kärjet saavat alkaa vähän tummentumaan, siitä tietää niiden olevan valmiita.

Tomaattipohjaiset kastikkeet sopivat erinomaisesti lohkoperunoiden kanssa, usein meillä kastikkeen seasta löytyy joko papuja tai savutofua.
Tähän kun lisätään vielä coleslaw tai kukkakaalisalaatti, niin sitten onkin kyse yhdestä Vekaran suosikkiruokakokonaisuudesta. Ketsuppi kuuluu myös asiaan!
 

Tontun annos

Perunoissa on nahkea kuori, jota otin vähän kärjestä pois, jotta Tonttu pääsi paremmin juonesta kiinni. Lohkoperunoiden muoto on hyvin kädessä pysyvä ja sisus mukavan pehmeä vauvan mussutettavaksi. Hän innostui  vähäsen syömäänkin :)
Vähän isommalle vauvalle voisi antaa myös kastiketta, ilman suolaa toki. Eikä perunoiden maustaminenkaan kiellettyä ole.

ps. myös bataatista voi tehdä vastaavaa ruokaa. Ja se maistuu ihan yllättävän hyvältä aikuisestakin ihan vain öljyllä maustettuna, ilman suolaakin. On helppo treeniruoka syömistä harjoittelevalle vauvalle.


4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Noilla mausteilla takuulla maistuu.Syön tosi harvoin perunaa mutta nyt alkoi tehdä mieli;D

Paula kirjoitti...

Meilläkin peruna oli ennen harvinaista, kunnes huomasin, että sehän on ekologista lähiruokaa ja sopii siksi hyvin viherpiipertäjälle. Asiaa edisti se, kun löysin kaupasta pestyä luomuperunaa.
t. laiska jynssääjä ;)

Pipsa kirjoitti...

Munkin mielestä lohkoperunat on parasta, mitä vanhoista perunoista voi valmistaa. En tiedä, miksi tulee sitten tehtyä niin harvoin, muka varmaan liian vaivalloista? :D Bataatin ystävä olen kyllä kanssa siinä määrin, että bataattiranskisten kulutus osittain napsii lohkoperunaintoa, mutta kylläpä tuo peruna olisi paljon ekologisempi syötävä.

Paula kirjoitti...

Pipsa, perunat ovat käsittääkseni kaikkein ekologisimpien raaka-aineiden joukossa. Minäkin ajattelin näiden olevan vaivalloisia, mutta nyt tulevat jo rutiinilla.jos on kiire niin uunia vain kovemmalle niin ovat vikkelämpiäkin.