keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Vegen suolainen juustokakku

Vasta tapahtuneen vanhenemiseni juhlistamiseksi toteutin toisenkin pitkään kokeilulistallani olleen kakun. Tässä siis vegaaninen juustokakun mallinen leipäkakku:


Pohja

4 siivua Real-leipää
35 g margariinia

Rouhin leivät ja sekoitin murujen joukkoon sulatetun margariinin. Asetin 19 cm kokoisen öljytyn irtoreunuksen tarjoilulautasen päälle. Painelin leivänmurut pohjaksi.

Täyte

500 g maustamatonta soijajukurttia
1 pkt Tofutti Creamy Smooth -tuorejuuston tapainen juttu
1/2 ruukkua persiljaa
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
1/4 tl mustapippurirouhetta
1 tl suolaa
2dl kasvikermaa
2 pss vegegeliä

Valutin soijajukurtin (valutusohjeet jäljempänä) ja vatkasin "tuorejuuston" kanssa sekaisin. Silppusin persiljan hienoksi ja lisäsin muiden mausteiden kanssa massaan vatkaten.
Sekoitin kasvikerman ja vegegelin. Kuumensin sekoittaen, kunnes sakeni. Vatkasin vimmatusti täytemassan kanssa sekaisin. Kaadoin massan pohjan päälle. Laitoin kakun jääkaappiin jähmettymään.
Tähän asti tein kakun illalla ja seuraavana päivänä vasta päälliset.

Päälle

1 makea suippopaprika
1/2 pienehköstä kurkusta
pieni pala punasipulia
isompi loraus oliiviöljyä
pieni loraus balsamicoa
ripsaukset suolaa ja mustapippurirouhetta
vihreitä oliiveja
basilikanlehtiä koristeeksi

Kuutioin paprikan ja kurkun sekä suikaloin sipulin. Sekoitin joukkoon oliiviöljyn, balsamicon, suolan ja pippurin. Irrotin kakusta reunuksen ja kaadoin vihannesseoksen kakun päälle. Joukkoon vielä oliiveja sekä basilikanlehtiä viimeiseksi silaukseksi.




Soijajukurtin valuttaminen

Minulla on tapana vuorata siivilä kostutetuilla kahvinsuodatinpusseilla. Siihen kumoan jugupurkin sisällön ja vielä päällekin suodatinpussi. Painoksi pieni lautanen ja joku muu pieni paino, esim. hillopurkki.  Sitten jääkaappiin valumaan aluastian päälle useiksi tunneiksi, kunnes on rahkamaisen jämäkkää.



9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavaa, resepti on kuin suoraan toivelistaltani. :) Pyrkimyksenä on näyttää sekasyöjäystävilleni (eli anopille!), että vegaaninenkin voileipäkakku voi olla kelpo tavaraa. Viikonloppuna kokeilulistalle, siis.

Pidän paljon blogistasi ja tyylistäsi kirjoittaa. Kiva kun kirjoittelet. :)

Jael kirjoitti...

Tuo oli varmaan tosi hyvää;näyttää hurjan namilta:)

Paula kirjoitti...

Anonyymi, tämä kakku tosiaan todistaa, että vegaanistikin voi toteuttaa vaikka ja mitä. Juhlava versio tästä voisi tulla kun käyttäisi makuaineina sitä merilevästä tehtyä kaviaaria (oliko caviart nimeltänsä), tilliä ja punasipulia. Pohjana vaikka Maalahden limppu.
Kiitos kehuista, ilahduin :)

Jael, tämä oli kyllä raikkaan makuinen leipäkakku. Mukava ja onnistunut kokeilu.

Unknown kirjoitti...

Kiva tuore versio lapsuuteni inhokki-juhlatarjottavasta ;) Olen usein ajatellut, että pitäisi antaa mokomalle uusi mahdollisuus ja jotain tällaista voisin kokeilla.

Paula kirjoitti...

Outi, minullakin on aivan kamalia lapsuuskokemuksia leipäkakusta. Sitä raskaan majoneesin määrää....Huh!
Mielenkiinnolla näkisin millaisen raakalaisversion sinä kehittelisit!

Anonyymi kirjoitti...

Iso kiitos tästä ohjeesta! Tämä on hyvää. Ja helppo tehdä. :)
-Jenni

Paula kirjoitti...

Oi kiitos itsellesi Jenni :)

Anonyymi kirjoitti...

Oli niin ihana kuva, että pitkään vaan tuijottelin sitä. Eilen syötiin kakkua vieraiden kanssa, ja kylläpä oli hyvää! Koristeluun käytin oliivien sijaan kapriksia, kun niitä sattui jääkaapista löytymään. Kiitos ihanasta ohjeesta!

Ibis

Paula kirjoitti...

Ibis, visuaalisuus taitaakin olla puoli ruokaa, sanontaa muunnellakseni. Mukavaa, että teille maistui :)