sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Perunat letuiksi hävikkiviikolla...ja muutoinkin




Huomenna alkavalla viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa. Hankkeen takana on Kuluttajaliitto lukuisine yhteistyökumppaneineen. Hävikkiviikon tavoitteena on vähentää kotitalouksien ruokahävikkiä jakamalla tietoa ja vinkkejä esim. tähteiden hyödyntämiseen. Myös minut kutsuttiin mukaan joukkoon. Maukasta minibudjetilla -blogista lennähti hävikkihaastekin. Kiitän.
Hankkeen face-sivut ovat täällä.

Suomalaiset kuulemma heittävät vuodessa henkeä kohti keskimäärin 24 kiloa, eli 125 euron edestä ruokaa roskiin. Tämä kuormittaa niin yksittäisten perheiden taloutta kuin kaikkien yhteistä ympäristöäkin. Asiallehan on siis tehtävä jotakin! huudahtaa tällainen viherpiipertäjä.
Ja teinkin ylimääräisistä keitetyistä perunoista aika mainion makuisia perunalettuja.



Perunaletut  28 kpl   n. 5:lle riittävästi riippuen lisukkeista

4 keskikokoista keitettyä perunaa (370 g)
1 sipuli
2 dl kikhernejauhoja
4 dl vettä
1 tl suolaa
3 rkl ravintohiivahiutaleita
n. 1 rkl kuivattua tilliä murskattuna
3/4 tl leivinjauhetta
3 valkosipulin kynttä puristettuna
1/4 tl mustapippurirouhetta
+ öljyä paistamiseen

 Kuorin perunat ja muhensin haarukalla. Kuorin sipulin ja silppusin hienoksi. Sekoitin kaikki ainekset sekaisin. Otin massaa kukkurallisia isoja lusikallisia pannulle ja levitin lusikalla pyöreiksi letuiksi. Paistoin molemmin puolin kullanruskeiksi.


Ylijääneitä keitettyjä perunoita voi käyttää myös:
- sämpylä- tai rieskataikinaan
- sipulin kanssa pannulla paistettuna
- leivän päälle viipaloituna, suolaripauksella tai sinapilla maustettuna
- perunasalaattiin
- kasvispihveihin
Ja mitä vielä?



Karmaisevia faktoja hävikistä  (lähteenä kuluttajaliiton sivut)

- Koko ravitsemusalan (kotitaloudet, teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut) yhteenlaskettu ruokahävikki on noin 335-460 miljoonaa kiloa vuodessa.

- Kotitalouksista roskiin päätyvä ruokajäte Suomessa vastaa 100 000 keskivertohenkilöauton hiilidioksidipäästöjä. (Lähde: www.saasyoda.fi)

 - Kulutuksen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä 25 prosenttia aiheutuu ruoan tuotannosta. (Lähde: www.saasyoda.fi)


Ja näin pelastat maailman (tai ainakin vähennät hävikkiä)

Ruokahävikkitutkimukseen osallistuneiden parhaat keinot vähentää hävikkiä: Syödä helposti pilaantuvat ruoat ensimmäisenä, tarkistaa ruoka-ainekaapit ennen kauppaan lähtöä ja pakastaa tähteeksi jääneet ruoat. (Lähde: Ruokahävikkitutkimus, 2013)

 ...sekä syöt kasvisruokaa ja jalostat senkin tähteet uudeksi ruokalajiksi!

Ja sieltä kuluttajaliitosta löytyy paljon lisää vinkkejä.



Tervetuloa Tiina lukemaan blogiani :)

6 kommenttia:

Nanne kirjoitti...

Tekisi mieli osallistua itsekin, mutta pyrin käyttämään kaikki ruoat aina ennen niiden huonoksi menoa ja ruokaa teen vain sen verran mitä tiedän pystyväni syömään yhdellä annoksella. Onkohan minusta siis "hävikkikokiksi"? Ehkä voisin yrittää ainakin muille keksiä vinkkejä kuinka minimoida hävikki! :)

Eilen käytin Nordicin kaurakerman, jonka parasta ennen-päiväys oli mennyt heinäkuussa. Ei muuta kuin purkki auki ja katsaus ulkonäköön, hajuun ja makuun. Ei vikaa! Kerma pääsi ihanaan kermaiseen suppiskaurattoni. Yummy!

Paula kirjoitti...

No juurikin noista syistä juuri sinä, Nanne, sovit erinomaisesti hävikkikokiksi!
Meilläkään harvoin menee valmista ruokaa hukkaan, koska meillä on mies joka syö kaiken! Mutta toisinaan kyllä jääkapin perukoille piiloutuu purnukoita, jotka sinne myös unohtuvat.
Minä en välttämättä olisi ollut noin urhea tuon kaurakerman suhteen ;)

Jael kirjoitti...

Kivat letut:) Mulla menee tuskin mitään hävikiksi,ja pyrin esim, ostamaan kaikki mitä vaan voin irtopainossa,niin voi ostaa just sen mitä tarvitsee eikä mene hukkaan.Ja käytän usean hedelmän kuoretkin;sitrushedelmien kuoret menevät pesuaineen tekoon ja banaaninkuorilla kiilloitetaan vaikka mitä.

Paula kirjoitti...

Minä taas tarvitsen hiukan tsemppausta tämän hävikkiasian kanssa. Olen aika impulsiivinen kaupassa kävijä, enkä tee mitään viikon ruokalistasuunnitelmiakaan. Joten täytyy olla tarkkana, että kaikki tulee käytetyksi.

Mielenkiintoista tuo hedelmien kuorilla kuuraaminen. Meillä mies käyttää putsauksiin pelkästään etikkaa. Itse olen vähän huono/laiska näissä hommissa.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Meillä mummi tekee aina perunalettuja muusin lopusta - hyvin uppoaa niin lapsiin kuin aikuisiinkin !

Paula kirjoitti...

Minna, meillekin maistui hyvin -sekä pienelle että isoille :)