torstai 19. syyskuuta 2013

Gluteenittomia keksejä jälleen ja haastetta myös

Gluteeniton vegaanileivonta on vähän haasteellista, mutta mukavalla tavalla. Kommelluksia tämän haasteen selättämisessä on riittänyt ja vieläkin ollaan vähän vaiheessa. Keksien tekeminen alkaa jo kuitenkin sujua, jee!

Nämä tämänkertaiset keksit ovat sellaisia hyviä perustavis keksejä rusinoineen ja suklaarouheineen. Rapeita ja mureita, mureneviakin kuten gluteenittomat keksit usein ovat.


Mureat rusinasuklaakeksit  n. 30 kpl

2 dl quinoahiutaleita (ihan kaurahiutaleetkin käynevät mainiosti, keliaakikoille tietenkin puhdaskauraa)
1 dl tattarijauhoja
1 dl perunajauhoja
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
150 g margariinia
1 1/2 dl rusinoita
100 g rouhittua tummaa suklaata

Ensin ainekset listalta margariiniin asti sekaisin keskenään. Sitten nypin margariinin joukkoon ja sekoitin käsin mukaan myös rusinat ja suklaan. Annoin taikinan vähän aikaa levätä jääkaapissa. Pyörittelin pallosiksi ja litistin kämmenten välissä. Taikina on mukavaa ja helposti käsiteltävää. Paistoin 175 asteessa 15-17 minuuttia niin, että keksien reunat saivat vähäsen väriä.
 


Sitten vähän toisenlaiseen haasteeseen!

Haasteen heitti Laiskiainen riippukeinussa -blogin Ninni. Kiitän ja vastaan!

Tässä haasteen säännöt / The rules of the challenge:
1. Thank the person who gave you this challenge.
2. Answer the 11 questions proposed for you.
3. Make up 11 questions.
4. Share the acknowledgement for 11 blogs with under 200 readers.

Elikä vastailen Ninnin kysymyksiin:

1. Minkä ruoan valmistat parhaiten?
Öhöm.. heti alkuun paha.. En pidä itseäni kauhean mainiona kokkina. Mutta kokemusta on kovasti ainakin seuraavista maukkaista ruuista: linssikeitosta, tabboulehista, borssikeitosta ja erilaisista kasvispihveistä.

2. Mitä elintarvikkeita ottaisit mukaan yli 10 tunnin junamatkalle?
Ainakin pähkinöitä ja kuivattuja luomuaprikooseja, suklaatakin ja sitten jotakin raikasta. Kävisin myös kurkkimassa ravintolavaunun tarjonnan.

3. Mitä ruokaa tarjoat seuraavissa juhlissasi?
Seuraavat juhlat ovatkin kohta tulossa, nimittäin Vekara täyttää 4v. Ja menu on valmis! Nopeita, helppoja ja liukuhihnalla valmistuvia juttuja valmistuu näihin juhliin, kun on pieni vauvakin menossa mukana. Eli keksejä, marjapiirakkaa, suklaamoussekakut, pari erilaista salaattia (joista toinen tuo edellä mainittu tabbouleh).

4. Oletko pettynyt jonkun maan ruokatarjontaan? Miksi?
Aivan karmeaa kasvisruokaa söin melkein koko Prahan reissumme ajan joskus vuosia sitten. Koostui lähinnä pakastevihanneksista tönkkösuolattuna! Olen kyllä sittemmin kuullut/lukenut, että edistystä siellä olisi tapahtunut.

5. Miten parantaisit Suomen ravintolatarjontaa?
Hyvää kasvisruokaa haluaisin tarjolle. Siinä on meilläkin vielä paljon kehittymisen varaa. Ainakin täällä pohjoisemmassa.

6. Minkälainen olisi unelmiesi ravintolakokemus?
Sellainen, että siellä saisi hyvää vegaaniruokaa.  Jotenkin tuntuu, että nyt toistan itseäni :D Ja rento, letkeä tunnelma.

7. Suosikki ruokajuomasi?
Vesi, kokis, vissy kunnon poreilla, kylmä ja raikas valkoviini, olut...eli kaikki melkein käy. En ole nirso.

8. Oletko yllättynyt joistain ruokatavoista tai -rituaaleista ulkomailla?
No, nyt ei tule mieleen. Enkä toisaalta ole nyt vuosiin Ruotsia kauempana käynytkään.

9. Oletko ruokahifistelijä?
En taida olla. Pidän aika simppelistäkin ruuasta. Toisaalta kaikenlaisia erikoisuuksiakin löytyy kaapeistani.

10. Minkälainen olisi unelmiesi piknik?
Ruoka on hyvää ja sitä riittää. Juoma on hyvää ja sitä riittää. Rentoa ja kiireetöntä meininkiä, jota ei nykyelämässäni niinkään riitä ;) Ja seuraa!

11. Oletko ruoan suhteen helppo vai hankala matkailija? 
Kohtuullisen helppo, koska reissussa tingin sekä vegaanisuudesta (eläimiä en sentään popsi), enkä niin terveellisyydenkään kanssa pingota. Reissussa ollaan enempi hunningolla!

Mukavahan näihin kysymyksiin oli vastauksia näpytellä. En nyt tällä kertaa taida kuitenkaan laittaa haastetta eteenpäin, koska parikin kertaa olen sen jo tehnyt.


Tervetuloa seuraan Päivän heittokeitto!

5 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Kivoja juttuja olet kehitellyt. Oikein odotan talvea että malttaa olla sisällä ja leipoa.
Ajattelin seuraavaksi kokeilla keksejä tattarihiutaleista - vaan mitäpä niissä on kokeilemista - hyvää tulee kuitenkin :)

Jael kirjoitti...

Kiva oli lukea noita vastauksiasi:) Ja hyvän näköiset pikkuleivät!

Paula kirjoitti...

Johanna, minä jo kiihdyttelen talvea kohti ;) Tattarihiutaleethan kävisivät näihinkin. Niitä ei vain yleensä meillä ole, emme nimittäin ole oikein ihastuneita tattaripuuroon. Kekseissä nekin hiutaleet tietenkin jalostuisivat syöntikuntoon.

Kiitos Jael. Vastauksia oli ihan mukava naputellakin. nyt vain en saanut välitettyä haastetta eteenpäin..ehkä ihan vähäsen laiskotti.

Anni Minerva kirjoitti...

Rusina ja suklaa on takuuvarma yhdistelmä kekseissä. :)

Heh, luin tuon kakkoskohdan vastauksessa olevan suklaan taivutuksen ensin hieman metsään! "Suklaatakin" => suklainen takki... Hieman piti hieraista silmiä, ennen kuin tajusin virheeni. ;)

Paula kirjoitti...

Ja rusinasuklaa namia! Heh, hauskasti luettu tuo suklaatakin. Enpä huomannutkaan mitä tuli kirjoitettua.