Heti otsikossa tuli vastaan hirrrrrmuinen ongelma! Nug(g)eteissa käytetään näemmä laajasti sekä yhtä taikka kahta geetä. Koska en osannut päättää kumpaan leiriin kuulun, ratkaisin ongelman kompromissimaisesti suluilla. Jos osaat pätevän oloisesti kertoa, kumpi on oikea kirjoitusasu, saatan korjata kompromissini.
Kyseessä on siis kuitenkin pikkiriikkiset papupihvit, jotka leivityksen ansiosta saavat mukavan rapsakan ja maukkaan paistopinnan. Minipihvien seuraksi sopii erityisen hyvin chilistä hieman potkua saava jugurttikastike sekä raikkautta, rapeutta, mehevyyttä ja (avokadon tapauksessa) kermaista pehmeyttä tuovat vihannekset.
Härkäpapunug(g)etit n. 30 kpl
5 dl= 375 g keitettyjä härkäpapuja
1 isohko sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 tl (ruusu)suolaa
1/4 tl mustapippurirouhetta
1 1/2 tl savupaprikajauhetta
1 1/2 dl kikhernejauhoja (tai kaurahiutaleita)
1/2 -3/4 dl vettä
+ vajaa 1 dl korppujauhoja+ 2 rkl seesaminsiemeniä leivitykseen
+ öljyä paistamiseen
Kaikki ainekset voi joko vain sauvasekoittaa tasaiseksi massaksi tai sauvasekoittaa pelkästään härkäpavut, puristaa valkosipulit ja pilkkoa sipulin sekä sekoittaa ainekset yhteen.
Muotoilin massasta pieniä pallosia, jotka litistin ja painoin molemmin puolin korppujauhojen ja seesaminsiemenien seokseen. Paistoin runsaassa öljyssä molemmilta puolilta sopivan ruskeiksi.
Muoks! kokeilin korvata reseptin kikhernejauhon jokamarketista löytyvillä kaurahiutaleilla ja lopputulos oli silloinkin onnistunut ja erittäin maukas, ehkäpä mehevämpi kuin alkuperäisellä reseptillä.
Sriracha-jugukastike
2 dl maustamatonta ja sokeritonta soijajugua
3 rkl oliiviöljyä
2 tl sriracha-kastiketta
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl (ruusu)suolaa
1 pieni valkosipulin kynsi puristettuna
Kaikki ainekset purkkiin ja ravistus!
Chiliä on tässä annosteltu lapsiperheellisen mitalla. Tulisesta tykkäävä voi mittailla vähän reilumminkin. Srirachan sijaan voinee käyttää myös jotakin muuta chilikastiketta. (tähän joku vastuuvapauslauseke :D )
Jos et yhtään tykkää chilistä, suosittelen tekemään tillikastikkeen tähän tapaan. Sopii miltei yhtä hyvin tämän ruuan kanssa.
maanantai 31. elokuuta 2015
keskiviikko 12. elokuuta 2015
Cashewtuorejuustoja ja kuohuviiniä
Vekara eskarissa ja Tonttu päiväunilla. Mitä tapahtuu hiljaisessa talossa? Paheellinen kuohariherkkuhetki keskellä päivää.
Koska olen sen ansainnut! (Vähän kulunuttakin lausahdusta lainatakseni.)
Cashewpähkinöistä tekee nopeasti ja helposti maistuvaa, tuorejuuston tyyppistä levitettä. Sauvasekoitinta kummempaa vekotintakaan ei tarvita. Hyvää, etenkin kun käyttää suosikkimausteitaan! Aikuiset tykkäsivät ja aikanaan kotiutunut jälkikasvukin kamppaili viimeisistä rippeistä. Erävoitto tämäkin lasten ainaisista ja ah niin muuttuvaisista ennakkoluuloista!
Kaksi pientä cashew-tuorejuustoa mustapippuri sekä valkosipuli-tilli
2 dl cashewpähkinöitä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl ravintohiivahiutaleita
1/2 tl (ruusu)suolaa
sekä
+ 2 ml mustapippurirouhetta
+ valkosipulin kynsi ja 1 rkl tilliä hienonnettuna
Liotin cashewpähkinät vedessä pehmeiksi. Valutin ja huuhtelin. Sauvasekoitin pähkinät tasaiseksi massaksi kera sitruunamehun, hiivahiutelaiden ja suolan.
Jaoin naturellin tuorejuuston kahteen osaan ja maustoin toisen mustapippurilla, toisen hienonnetulla tillillä ja valkosipulilla. Annoin hetken maustua jääkaapissa.
Herkkuhetkeen luksusta toi blogin kautta saamani kuohuviini Perlage Sgàjo Prosecco.
Kuivien viinien ja luomun ystävänä, en pystynyt tätä maistiaistarjousta vastustamaan. (Älkäätten saako sätkyä oikeanlaisten, hienojen kuohuviinilasien puuttumisesta. Meillä ei olla tähän mennessä pahemmin astiastoja harrastettu, koska olen kitupiikki enkä juuri materian perään :D)
Viini olikin kesäisen raikas, mukava uusi tuttavuus. Esittelytekstin mukaan tämä kuohuviini sopii aperatiiviksi, raikkaiden salaattien, kesärullien ja tempura-kasvisten kaveriksi. Meillä kuitenkin siis eka kuvassa näkyvä setti. Mansikoitakin, vaikka pikagooglauksella niiden sopivuudesta kuoharin kanssa oltiin kahta mieltä. Itse olen sitä mieltä, että tottahan mansikat sopivat kuoharin kanssa! Kesäpäivä, mansikat, kuohuviini ja suolaista naposteltavaa. Ei mitään valitettavaa!
Valitettavasti tätä viiniä ei Alkon hyllystä välttämättä suoraan löydä, (vaikka saattaa jostakin löytyäkin) mutta se kuuluu tilausvalikoimaan. Tämä on tosi kiva lisä vegaanisten luomuviinien turhan lyhyelle listalle! Viinit eivät nimittäin mitenkään itsestäänselvästi ole vegaanisia, sillä niiden kirkastukseen saatetaan käyttää mm. maidosta ja kananmunasta saatavia aineita tai liivatetta.
Täältä löytyy listausta vegaanisista viineistä ja muistakin alkoholijuomista.
Koska olen sen ansainnut! (Vähän kulunuttakin lausahdusta lainatakseni.)
Cashewpähkinöistä tekee nopeasti ja helposti maistuvaa, tuorejuuston tyyppistä levitettä. Sauvasekoitinta kummempaa vekotintakaan ei tarvita. Hyvää, etenkin kun käyttää suosikkimausteitaan! Aikuiset tykkäsivät ja aikanaan kotiutunut jälkikasvukin kamppaili viimeisistä rippeistä. Erävoitto tämäkin lasten ainaisista ja ah niin muuttuvaisista ennakkoluuloista!
Kaksi pientä cashew-tuorejuustoa mustapippuri sekä valkosipuli-tilli
2 dl cashewpähkinöitä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl ravintohiivahiutaleita
1/2 tl (ruusu)suolaa
sekä
+ 2 ml mustapippurirouhetta
+ valkosipulin kynsi ja 1 rkl tilliä hienonnettuna
Liotin cashewpähkinät vedessä pehmeiksi. Valutin ja huuhtelin. Sauvasekoitin pähkinät tasaiseksi massaksi kera sitruunamehun, hiivahiutelaiden ja suolan.
Jaoin naturellin tuorejuuston kahteen osaan ja maustoin toisen mustapippurilla, toisen hienonnetulla tillillä ja valkosipulilla. Annoin hetken maustua jääkaapissa.
![]() |
Lasissa ja taustalla olevassa pullossa häämöttää vegaaninen luomuprosecco Sgájo Extra Dry Perlagen viinitalolta. |
Herkkuhetkeen luksusta toi blogin kautta saamani kuohuviini Perlage Sgàjo Prosecco.
Kuivien viinien ja luomun ystävänä, en pystynyt tätä maistiaistarjousta vastustamaan. (Älkäätten saako sätkyä oikeanlaisten, hienojen kuohuviinilasien puuttumisesta. Meillä ei olla tähän mennessä pahemmin astiastoja harrastettu, koska olen kitupiikki enkä juuri materian perään :D)
Viini olikin kesäisen raikas, mukava uusi tuttavuus. Esittelytekstin mukaan tämä kuohuviini sopii aperatiiviksi, raikkaiden salaattien, kesärullien ja tempura-kasvisten kaveriksi. Meillä kuitenkin siis eka kuvassa näkyvä setti. Mansikoitakin, vaikka pikagooglauksella niiden sopivuudesta kuoharin kanssa oltiin kahta mieltä. Itse olen sitä mieltä, että tottahan mansikat sopivat kuoharin kanssa! Kesäpäivä, mansikat, kuohuviini ja suolaista naposteltavaa. Ei mitään valitettavaa!
Valitettavasti tätä viiniä ei Alkon hyllystä välttämättä suoraan löydä, (vaikka saattaa jostakin löytyäkin) mutta se kuuluu tilausvalikoimaan. Tämä on tosi kiva lisä vegaanisten luomuviinien turhan lyhyelle listalle! Viinit eivät nimittäin mitenkään itsestäänselvästi ole vegaanisia, sillä niiden kirkastukseen saatetaan käyttää mm. maidosta ja kananmunasta saatavia aineita tai liivatetta.
Täältä löytyy listausta vegaanisista viineistä ja muistakin alkoholijuomista.
sunnuntai 9. elokuuta 2015
Mansikkapaikan raakakakku
Se jokakesäinen odotus! Että saa tehdä mansikkakakun!
Tällä kertaa toteutin sen raikkaasti ja ravinteikkaasti raakakakkuna. Tässä kakussa yhdistyy aika ihanasti rapsahteleva kaakaoinen pohja, kermaisen pehmeä vaniljainen täyte sekä maailman parhaat, oman pihan vastapoimitut mansikat.
Yleensä raakakakut ovat aika riittoisaa ja tuhtia tavaraa. Tämä kakku katosi hetkessä :D
Mansikkapaikan kakku 24 cm: vuokaan
Pohja
20 kuivattua taatelia
1/2 dl vettä
2 dl mantelijauhetta
1/2 dl raakakaakaojauhetta
1 dl kaakaonibsejä
1 ml ruususuolaa
1 ml vaniljajauhetta
Pilkoin taatelit illalla ja laitoin purkkiin likoamaan puoleen desiin vettä. Seuraavana aamuna surautin listan loput ainekset teholeikkurissa (monitoimikone käy hyvin) vain sen verran, että kaakaonibsit jäivät rouheeksi antamaan rapsakkuutta pohjaan. Lisäsin mukaan liotetut taatelit ja jatkoin hurruuttamista kunnes muodostui muotoiltava taikina. Painelin taikinan leivinpaperin päällä litteäksi ja n. 24 cm kokoiseksi pyöryläksi. Asetin tarjoilulautaselle irtopohjavuoan reunuksen ja ripottelin hieman mantelijauhoja pohjalle, jotta kakku irtoaa helposti leikatessa. Nostin taikinapyörylän vuokaan ja painelin paikoilleen.
Täyte
300 g cashewpähkinöitä
3 dl vettä
3 rkl agavesiirappia
1 tl vaniljajauhetta
hyppysellinen ruususuolaa
55 g kaakaovoita sulatettuna
(2 tl soijalesitiiniä)
sekä mansikoita iso kasa
Liotin cashewpähkinöitä yön yli, valutin ja huuhtelin. Kaadoin tehosekoittimen kannuun yhdessä kolmen vesidesin, agavesiirapin, vaniljan ja suolan. Surruuttelin sileäksi. Lisäsin kaakaovoin ja viimeiseksi lesitiinin jatkaen koneen huudattamista vielä hetkisen kermaisen koostumuksen saavuttamiseksi. Kaadoin täytteen vuokaan ja laitoin vuoan tarjoilulautasineen pakasteeseen. Parin-kolmen tunnin jälkeen vuoan sai siististi irroitettua, jonka jälkeen pilkoin mansikoita koko kasan kakun päälle.
Kakkua voi säilyttää pakastimessa pitempäänkin ennen mansikoiden lisäämistä, mutta silloin sulamiseen täytyy varata muutamia tunteja aikaa.
Kesäisin tuntuu, ettei mikään voita oman pihan herkkumansikoita. Juuri nyt on niiden onnellinen, paras aika menossa. Sadonkorjuuseen on onneksi päästy muutenkin, vaikka juuri tämä kesä ei ole sillä saralla huippu ollutkaan. Mutta jotain sentään ja lisää tulossa:
Tällä kertaa toteutin sen raikkaasti ja ravinteikkaasti raakakakkuna. Tässä kakussa yhdistyy aika ihanasti rapsahteleva kaakaoinen pohja, kermaisen pehmeä vaniljainen täyte sekä maailman parhaat, oman pihan vastapoimitut mansikat.
Yleensä raakakakut ovat aika riittoisaa ja tuhtia tavaraa. Tämä kakku katosi hetkessä :D
Mansikkapaikan kakku 24 cm: vuokaan
Pohja
20 kuivattua taatelia
1/2 dl vettä
2 dl mantelijauhetta
1/2 dl raakakaakaojauhetta
1 dl kaakaonibsejä
1 ml ruususuolaa
1 ml vaniljajauhetta
Pilkoin taatelit illalla ja laitoin purkkiin likoamaan puoleen desiin vettä. Seuraavana aamuna surautin listan loput ainekset teholeikkurissa (monitoimikone käy hyvin) vain sen verran, että kaakaonibsit jäivät rouheeksi antamaan rapsakkuutta pohjaan. Lisäsin mukaan liotetut taatelit ja jatkoin hurruuttamista kunnes muodostui muotoiltava taikina. Painelin taikinan leivinpaperin päällä litteäksi ja n. 24 cm kokoiseksi pyöryläksi. Asetin tarjoilulautaselle irtopohjavuoan reunuksen ja ripottelin hieman mantelijauhoja pohjalle, jotta kakku irtoaa helposti leikatessa. Nostin taikinapyörylän vuokaan ja painelin paikoilleen.
Täyte
300 g cashewpähkinöitä
3 dl vettä
3 rkl agavesiirappia
1 tl vaniljajauhetta
hyppysellinen ruususuolaa
55 g kaakaovoita sulatettuna
(2 tl soijalesitiiniä)
sekä mansikoita iso kasa
Liotin cashewpähkinöitä yön yli, valutin ja huuhtelin. Kaadoin tehosekoittimen kannuun yhdessä kolmen vesidesin, agavesiirapin, vaniljan ja suolan. Surruuttelin sileäksi. Lisäsin kaakaovoin ja viimeiseksi lesitiinin jatkaen koneen huudattamista vielä hetkisen kermaisen koostumuksen saavuttamiseksi. Kaadoin täytteen vuokaan ja laitoin vuoan tarjoilulautasineen pakasteeseen. Parin-kolmen tunnin jälkeen vuoan sai siististi irroitettua, jonka jälkeen pilkoin mansikoita koko kasan kakun päälle.
Kakkua voi säilyttää pakastimessa pitempäänkin ennen mansikoiden lisäämistä, mutta silloin sulamiseen täytyy varata muutamia tunteja aikaa.
Kesäisin tuntuu, ettei mikään voita oman pihan herkkumansikoita. Juuri nyt on niiden onnellinen, paras aika menossa. Sadonkorjuuseen on onneksi päästy muutenkin, vaikka juuri tämä kesä ei ole sillä saralla huippu ollutkaan. Mutta jotain sentään ja lisää tulossa:
keskiviikko 5. elokuuta 2015
Mustikkapiirakkaa kahdella tapaa: basilikaa ja kookossokeria
Mustikkasesonki aloittelee jo täällä meidänkin perukoilla, mutta ensin on tyhjennettävä pakastin viime vuotisista. Siispä mustikkapiirakoita urakalla!
Glorian ruoka&viini -lehti (5/2015) ilahdutti yhdistämällä mustikan ja basilikan innovatiivisesti piirakassa. Veganisoin ja ihan hitusen muokkasin ohjetta. Tässä on vähän enemmän vaiheita kuin normipiirakassa, mutta ehdottomasti pienen vaivan arvoista!
BasilikaMustikka -piirakka
Basilikasokeri
1/2 ruukkua basilikaa (käytin 3/4 ruukkua koska basilikani oli vähän ruipelo)
1 3/4 dl sokeria
Sauvasekoitin basilikat ja sokerin vihreäksi tasaiseksi massaksi.
Pohja
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl (ruusu)suolaa
1 tl psylliumjauhetta
1 dl basilikasokeria
125 g margariinia (sininen Keiju)
(1 rkl vettä)
Sekoitin ensin kuivat aineet yhteen. Nypin basilikasokerin ja margariinin joukkoon (sekä lopuksi vielä 1 rkl vettä, jota ei välttämättä tarvi jos basilikasta on tullut tarpeeksi kosteutta). Annoin tekeytyä hetkisen jääkaapissa.
(Tuo psyllium ei tällaisessa vehnäjauhopiirakassa ole mikään välttämättömyys, mutta tykkään siitä kun se tekee taikinasta mukavan käsitellä.)
Painelin taikinan leivinpaperin päällä sopivan kokoiseksi ja siirsin paperin avulla voideltuun ja leivitettyyn piirakkavuokaan.
Täyte
400 g mustikoita
1 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Sekoitin täytteen ainekset ja kaadoin ja tasoitin pohjan päälle.
Muru
1 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia
loput basilikasokerit
10 basilikan lehteä
Sekoitin jauhot, margariinin ja basilikasokerin sekaisin. Pilkoin basilikan lehdet pikkusilpuksi ja sekoitin joukkoon. Tästä ei nimestään huolimatta tule mitään murua koostumukseltaan vaan ennemminkin pehmeää taikinaa. Tiputtelin siis taikinan paloja mustikkapiirakan päälle.
Paistoin piirakan 200 asteessa noin puolen tunnin ajan.
Tämä oli kyllä niii-iiin hyvä mustikkapiirakka! Kannattaa kokeilla!
Tällaisilla herkuilla hurmataan vieraita, mutta kotiarjessa leivotaan vähintäänkin astetta terveellisemmin. Siispä seuraavan piirakan pariin, jossa vehnäjauhot on korvattu täysjyväisellä speltillä, sokeri kookossokerilla ja margariini kookosöljyllä.
Spelttinen mustikkapiirakka kookossokerilla ja -öljyllä leivottuna
Taikina
2 3/4 dl täysjyvä spelttijauhoja (hienoksi jauhetuista paras lopputulos)
1 dl kookossokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl psylliumjauhetta
3/4 tl (ruusu)suolaa
100 g neutraalin makuista kookosöljyä
1 rkl vettä
Sekoitin kuivat aineet ensiksi ja niihin pehmeän (kesä)huoneenlämpöisen kookosöljyn sekä 1 rkl vettä. Annoin taikinan hieman jähmettyä jääkaapissa.
Taputtelin leivinpaperin päällä littanaksi ja siirsin (kookosöljyllä ja spelttijauhoilla) voideltuun ja leivitettyyn piirakkavuokaan. Taputtelin kiinni pohjaan ja reunoihin.
Täyte
400 g mustikoita
1 rkl kookossokeria
1 rkl perunajauhoja
Sekoitin ja kumosin pohjan päälle.
Muru
1 dl spelttijauhoja
3/4 dl kookossokeria
1/2 tl kardemummaa
kunnon hyppysellinen suolaa
50 g neutraalin makuista kookosöljyä
Murun ainekset yhteen ja ripottelin piirakan päälle.
Paistoin piirakkaa 200 asteessa n. puoli tuntia.
Piirakka oli parhaimmillaan seuraavana päivänä saatuaan jääkaapissa jämäkämmän rakenteen ja makujen tasoituttua.
ps. Sain kookossokerin ja neuraalin makuisen kookosöljyn blogin kautta maistiaisiksi.
Näin kookosongelmaisena olivatkin ihan mielenkiintoisia tuttavuuksia. No, kookossokeriin on tullut aiemminkin törmättyä (ja tykättyä). Ja kookosöljyynkin olen toki törmännyt, mutta voi karmea sitä makua :D Lupauksensa mukaisesti tämä kookosöljy oli ihan tosissaan neutraalin makuista. Kokeilin sitä niin raakasuklaaseen, leivontaan kuin ruuan ja lättyjen paistoonkin. Ei kookoksen makua!
Glorian ruoka&viini -lehti (5/2015) ilahdutti yhdistämällä mustikan ja basilikan innovatiivisesti piirakassa. Veganisoin ja ihan hitusen muokkasin ohjetta. Tässä on vähän enemmän vaiheita kuin normipiirakassa, mutta ehdottomasti pienen vaivan arvoista!
BasilikaMustikka -piirakka
Basilikasokeri
1/2 ruukkua basilikaa (käytin 3/4 ruukkua koska basilikani oli vähän ruipelo)
1 3/4 dl sokeria
Sauvasekoitin basilikat ja sokerin vihreäksi tasaiseksi massaksi.
Pohja
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl (ruusu)suolaa
1 tl psylliumjauhetta
1 dl basilikasokeria
125 g margariinia (sininen Keiju)
(1 rkl vettä)
Sekoitin ensin kuivat aineet yhteen. Nypin basilikasokerin ja margariinin joukkoon (sekä lopuksi vielä 1 rkl vettä, jota ei välttämättä tarvi jos basilikasta on tullut tarpeeksi kosteutta). Annoin tekeytyä hetkisen jääkaapissa.
(Tuo psyllium ei tällaisessa vehnäjauhopiirakassa ole mikään välttämättömyys, mutta tykkään siitä kun se tekee taikinasta mukavan käsitellä.)
Painelin taikinan leivinpaperin päällä sopivan kokoiseksi ja siirsin paperin avulla voideltuun ja leivitettyyn piirakkavuokaan.
Täyte
400 g mustikoita
1 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Sekoitin täytteen ainekset ja kaadoin ja tasoitin pohjan päälle.
Muru
1 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia
loput basilikasokerit
10 basilikan lehteä
Sekoitin jauhot, margariinin ja basilikasokerin sekaisin. Pilkoin basilikan lehdet pikkusilpuksi ja sekoitin joukkoon. Tästä ei nimestään huolimatta tule mitään murua koostumukseltaan vaan ennemminkin pehmeää taikinaa. Tiputtelin siis taikinan paloja mustikkapiirakan päälle.
Paistoin piirakan 200 asteessa noin puolen tunnin ajan.
Tämä oli kyllä niii-iiin hyvä mustikkapiirakka! Kannattaa kokeilla!
Tällaisilla herkuilla hurmataan vieraita, mutta kotiarjessa leivotaan vähintäänkin astetta terveellisemmin. Siispä seuraavan piirakan pariin, jossa vehnäjauhot on korvattu täysjyväisellä speltillä, sokeri kookossokerilla ja margariini kookosöljyllä.
Spelttinen mustikkapiirakka kookossokerilla ja -öljyllä leivottuna
Taikina
2 3/4 dl täysjyvä spelttijauhoja (hienoksi jauhetuista paras lopputulos)
1 dl kookossokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl psylliumjauhetta
3/4 tl (ruusu)suolaa
100 g neutraalin makuista kookosöljyä
1 rkl vettä
Sekoitin kuivat aineet ensiksi ja niihin pehmeän (kesä)huoneenlämpöisen kookosöljyn sekä 1 rkl vettä. Annoin taikinan hieman jähmettyä jääkaapissa.
Taputtelin leivinpaperin päällä littanaksi ja siirsin (kookosöljyllä ja spelttijauhoilla) voideltuun ja leivitettyyn piirakkavuokaan. Taputtelin kiinni pohjaan ja reunoihin.
Täyte
400 g mustikoita
1 rkl kookossokeria
1 rkl perunajauhoja
Sekoitin ja kumosin pohjan päälle.
Muru
1 dl spelttijauhoja
3/4 dl kookossokeria
1/2 tl kardemummaa
kunnon hyppysellinen suolaa
50 g neutraalin makuista kookosöljyä
Murun ainekset yhteen ja ripottelin piirakan päälle.
Paistoin piirakkaa 200 asteessa n. puoli tuntia.
Piirakka oli parhaimmillaan seuraavana päivänä saatuaan jääkaapissa jämäkämmän rakenteen ja makujen tasoituttua.
ps. Sain kookossokerin ja neuraalin makuisen kookosöljyn blogin kautta maistiaisiksi.
Näin kookosongelmaisena olivatkin ihan mielenkiintoisia tuttavuuksia. No, kookossokeriin on tullut aiemminkin törmättyä (ja tykättyä). Ja kookosöljyynkin olen toki törmännyt, mutta voi karmea sitä makua :D Lupauksensa mukaisesti tämä kookosöljy oli ihan tosissaan neutraalin makuista. Kokeilin sitä niin raakasuklaaseen, leivontaan kuin ruuan ja lättyjen paistoonkin. Ei kookoksen makua!
tiistai 28. heinäkuuta 2015
Vegaaninen pavlova: laku ♥ vadelma
Kuherrus"kuukausi" tämän ihmeherkun kanssa jatkuu, vaikka ensikohtaamisesta aikaa jo onkin enemmän kuin se kuukausi. Tähän mennessä on huomattu, että voi mahoton kun lakritsalla (ja myöskin piparmintulla) maustettu marenki onkin herkkua! Hetki sen jälkeen aloin miettiä, että mitä jos pavlovapohjankin maustaisi...Tulos on NAM!
Laku-vadelma -pavlova 2 kpl tai 1 marenkitäytekakku
1 dl ja 1 rkl kikhernesäilykkeen lientä (Gogreen 290 g:n purkista)
1 tl sitruunanmehua
2 tl lakritsajauhetta
1 1/2 dl sokeria
Sähkövatkasin vimmatusti kikherneliemen vaahdoksi. Lisäsin sitruunamehun ja lakritsajauheen joukkoon sekä sokerin muutamassa erässä ja vatkasin täysillä kunnes tuloksena oli erittäin jämäkkä vaahto.
Muotoilin marenkivaahdosta lusikalla kahdelle leivinpaperoidulle uuninpellille n. 22 cm:n kokoiset pyöreät muodostelmat. Paistoin, tai oikeammin kuivattelin, marenkipohjia 100 asteessa reilut kaksi tuntia (ajanlaskuni meni hieman sekaisin), jonka jälkeen sammutin uunin ja jätin marengit jälkilämpöön kuivumaan. Puolivälissä paistoa vaihdoin peltien paikkaa uunissa.
Marengin kuivuutta kannattaa loppumetreillä tarkistella varovasti. Tarkoitus on, että siitä tulee kuivaa, kevyttä ja rapeaa.
Marenkilevyt voi täyttää kunhan ovat kunnolla jäähtyneet.
Täytteeksi
1 prk soijakermavaahtoa vatkattuna ja maustettuna 2 tl vaniljasokerilla
1 rs vadelmia
muutama suklaapala sulatettuna raidoitukseksi
Täytteet riittävät siis kahteen pavlovaan. Toki marenkilevyistä, kermavaahdosta ja vadelmista voi koota täytekakunkin.
Täyttämisen jälkeen kakku kannattaa herkutella kohtuullisen pian, ettei marenki sula kosteudesta.
Sitten kimppuun! Rouskis maiskis!
Laku-vadelma -pavlova 2 kpl tai 1 marenkitäytekakku
1 dl ja 1 rkl kikhernesäilykkeen lientä (Gogreen 290 g:n purkista)
1 tl sitruunanmehua
2 tl lakritsajauhetta
1 1/2 dl sokeria
Sähkövatkasin vimmatusti kikherneliemen vaahdoksi. Lisäsin sitruunamehun ja lakritsajauheen joukkoon sekä sokerin muutamassa erässä ja vatkasin täysillä kunnes tuloksena oli erittäin jämäkkä vaahto.
Muotoilin marenkivaahdosta lusikalla kahdelle leivinpaperoidulle uuninpellille n. 22 cm:n kokoiset pyöreät muodostelmat. Paistoin, tai oikeammin kuivattelin, marenkipohjia 100 asteessa reilut kaksi tuntia (ajanlaskuni meni hieman sekaisin), jonka jälkeen sammutin uunin ja jätin marengit jälkilämpöön kuivumaan. Puolivälissä paistoa vaihdoin peltien paikkaa uunissa.
Marengin kuivuutta kannattaa loppumetreillä tarkistella varovasti. Tarkoitus on, että siitä tulee kuivaa, kevyttä ja rapeaa.
Marenkilevyt voi täyttää kunhan ovat kunnolla jäähtyneet.
Täytteeksi
1 prk soijakermavaahtoa vatkattuna ja maustettuna 2 tl vaniljasokerilla
1 rs vadelmia
muutama suklaapala sulatettuna raidoitukseksi
Täytteet riittävät siis kahteen pavlovaan. Toki marenkilevyistä, kermavaahdosta ja vadelmista voi koota täytekakunkin.
Täyttämisen jälkeen kakku kannattaa herkutella kohtuullisen pian, ettei marenki sula kosteudesta.
Sitten kimppuun! Rouskis maiskis!
maanantai 20. heinäkuuta 2015
Kesäisin salaatti: tomaattia, vesimelonia, basilikaa...
Tässä salaatissa on kaikki kesän tunnusmerkit, sesonkin parhaat (no, mansikka puuttuu, mutta melkein): kypsät tomaatit, raikas vesimeloni, lämmöstä nauttivat basilikat sekä ihanat syötävät kukat. Kesätunnelma on taattu vaikka aurinko ei viitsisi pilkistääkään!
Reseptiin törmäsin Jokihaka kokkaa-blogissa ja se muokkautui hieman minun keittiössäni saatavilla olevien aineksien mukaiseksi. Salaatti on ihana sekoitus kesäistä raikkautta, makeutta, mausteisuutta ja pikkuinen chilin potkaisukin löytyy. Uusi ihastukseni!
4 kpl/ 400 g tomaattia
400 g/ 1/4 pienestä vesimelonista (punnittu ilman kuorta)
1 uuden sadon sipuli
kastike
1 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl sitruunamehua
1/4 tl (ruusu)suolaa
1/4 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl savupaprikajauhetta
ripaus chilijauhetta
viimeistelyyn
pari ruokalusikallista auringonkukan siemeniä paahdettuna ja kevyesti suolattuna
basilikan lehtiä muutamasta oksasta
syötäviä kukkia (tässä orvokkeja ja kääpiösamettikukkaa)
Pilkoin tomaatit, kuutioin vesimelonin ja asetin ne tarjoiluastiaan. Viipaloin sipulin päälle. Sekoitin kastikkeen ainekset ja lusikoin salaatin niskaan. Annoin maustua hetken jääkaapissa. Viime hetkellä asettelin päälle basilikan lehdet, kukat ja auringonkukan siemenet.
Pitkään aikaan en ole pystynyt näkemään blogini lukijoita, mutta nyt toivotan tervetulleeksi uudet lukijat Hannele, M, Lemmi, vuohip, Eeva ja tottakai muutkin, joita en kenties ole huomannut!
torstai 25. kesäkuuta 2015
Mielekkäät eväät ja puuro purkissa
Outi Rinne, jonka edellisestä kirjasta kirjoittelin täällä, on ahkeroinut uuden kirjan! Olin varmasti ensimmäisten joukoissa kirjaa tilaamassa, sillä Outin kokkailutapa on mieleeni. Uusi kirja on kivasti ja visuaalisesti samassa linjassa edellisen kanssa. Myös tarinointitapa on tunnistettavaa ja tuttua, näin pidempään kirjoittajan juttuja seuranneen mielestä. Tarinoinnin lisäksi kirja sisältää kovasti punnittua asiaa, tuhdisti tietoa luettavaksi sekä reseptejä niin mielen kuin ruumiinkin terveydeksi.
![]() |
kuva kustantajalta |
Reseptit kuulostavat erittäin houkuttelevilta, siitä huolimatta ja siitä johtuen, että niiden takana on terveystietoinen herkkureseptinikkari. Erityisesti minua houkuttelevat mm. sitrus-avokadocarpaccio ja kirsikkasuklaatryffelit. Aivan mahdottoman mielenkiintoiselta vaikuttaa myös pähkinäkeitto eli maidoton juustokeitto sekä hapatusohjeet.
Raaka-ainevarantoni ohjasivat kuitenkin ensimmäisenä kokeilemaan Outin tuorepuuro-reseptiä. Samantyylisiä olen tavannut itsekin tehdä, mutta jostain syystä en koskaan ole älynnyt lisätä tahinia joukkoon. Jes! Uusi tapa käyttää tahinia, joka on hyvä kasviperäinen kalsiumin lähde!
Helppo kauratuorepuuro 1 annos
1 dl kaurahiutaleita
ripaus vaniljajauhetta
kourallinen rusinoita silputtuna
1 rkl chia(tai pellavan-)siemeniä
kourallinen saksan- tai hasselpähkinöitä pilkottuna (hups, unohdin matkasta!)
1 1/2 dl kaurajuomaa tms. tai vettä
1 rkl tahinia
+ 1 dl marjoja ja banaania
Sekoitin kaikki ainekset tahiniin asti purkissa ja annoin tekeytyä tunteja. Lisäsin viime hetkellä marjat ja banaanit ennen lusikointia.
Luettuani kirjan sain vihdoin viimein kitupiikkeydeltäni aikaiseksi tilata mikroleväpohjaista omega-valmistetta täydentämään rasvahappojen saantiani. Hyvät kasviperäiset omega3 -lähteet ovat pellava, chia, saksanpähkinä ja hamppu. Ne eivät kuitenkaan EPA- ja DHA-rasvahappoja sisällä vaan ALA-muotoa, joten kapselilisä ei ainakaan pahitteeksi ole.
Tällaisia sekä paljon muita hyvän mielen vinkkejä sisältää Mielekkäät eväät-kirja.
Kannattaa käydä tutustumassa myös Outi Rinteen sivustoon täällä, jos et ole jo tutustunutkin.
ps. tällainen purkitettu puuro on kätevä eväs matkaan otettavaksi. Lisää marjat jäisenä, niin kylmäketjukin kulkee katkeamatta mukana.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)