Meillä on nyt mehukkain mustaherukkakausi meneillään. Marjat ovat täydellisen kypsiä ja aromikkaan makeita! Tässäpä siis intensiivisen värinen ja muutenkin mahtava lappapuuro isäni reseptillä ja tekemänä:
Mustaherukkalappapuuro
1 l vettä
8 dl mustaherukoita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl mannaryynejä (merkillä on kuulemma väliä eli nyt pitäisi olla Pirkkaa)
Mustaherukat sauvasekoitetaan veden sekaan hienoksi. Kattila laitetaan liedelle lämpenemään. Vispataan mukaan sokerit ja mannaryynit. Puuroa keitellään 10 minuuttia, kokoajan sekoitellen. Sitten sen voi laittaa viilenemään kylmään vesihauteeseen lavuaariin. Talvella voi jäähdyttää ulkona. Jäähtymisen aikana puuroa sähkövatkataan ja varsinkin sen jäähdyttyä vatkataan voimakkaasti, jotta siitä tulee kuohkeaa.
Isän vaatimuksesta täytyy vielä mainita, että pihlajanmarjapuuro on myös kokeilemisen arvoinen juttu. Silloin riittää vähempikin marjojen määrä.
Lappapuuroon lorautetaan perinteisesti reilusti kermaa ja/tai maitoa. Itse käytin tähän lempparisoijajuomaani ja mielestäni yhdistelmä oli toimiva. Mikä sinusta, oi lukija, on paras kasvimaitotuote marjapuuron kaveriksi?
Tervetuloa, Sonja, lukijaksi!
10 kommenttia:
Kiva, että olet taas palannut! :o) Olen syönyt vispipuuroa puolukoista tehtynä, mutta enpä ole koskaan kokeillut mustaherukoista, kuulostaa juuri niin hyvältä, että täytyypä kokeilla. Tosin vatsaoireiden takia välttelen vehnää (myös ruista ja ohraa), niin osaatko vinkata, että mistähän muusta saisi vispipuuron aikaiseksi kuin mannaryyneistä?
Kiva nähdä täällä taas postaus,tervetuloa takaisin:)
Maisunen: Tosi kiva olla täällä taas! Valitettavasti en oikein osaa muuta suositella, koska en oikeastaan ole vispipuuroa koskaan tehnyt :D Tämä on isäni bravuureja. Blogiseikkailuillani muistelen kyllä törmänneeni kvinoa- ja tattarimarjapuuroihin. Epäilen kyllä, ettei niistä yhtä kuohkeaa puuroa saa. Lisäksi tattarin maku hieman kammottaa minua, mutta kvinoasta sen sijaan tykkään.
Kiitos, Jael. Kylläpä tästä tahattomasta tauosta tulikin pitkä! Kevät ja kesä suorastaan kiisivät ohitse.
Kiitos kuitenkin, en ole itsekään kovin montaa kertaa tehnyt vispipuuroa ja edellisestä kerrasta on varmaan 15 vuotta. :o) Tattaripuuroa olen muuten kokeillut ja en nyt varsinaisesti ihastunut siihen. Täytyy vielä tutkia asiaa, kyllähän tähän joku ratkaisu täytyy löytyä. :o)
Maisunen, ainakin saatat löytää uusia makuelämyksiä. Se tattaripuuro ei tosiaan ole kovin positiivinen elämys, huh!
Onnea uusiin - vanhoihin - maisemiin! Mutta menetämmekö me Iin kansalaisopiston innokkaat opiskelijat nyt sinut opettajana kokonaan? Ainoat kurssit, jotka siinä opistossa kiinnostivat, olivat sinun opettamat ��
Oi kiitos, iiläinen anonyymi! Kannattaa tutustua opiston uuteen ohjelmaan. Sieltä löytyy kyllä ihan hyvä valikoima minunkin kurssejani. Ainakin vielä tämän alkavan lukuvuoden ajan. Tervetuloa mukaan! Ja jos on jotain ennakkotoiveita kurssien sisällöstä niin sähköpostia vain tulemaan :)
veikeaverso_at_gmail.com
Moi! Gluteeniton ja siten myös vehnätön vispipuuro syntyy Farina karkeasta riisijauhosta https://www.vuohelanherkku.fi/tuotteet/karkea-riisijauho
Paketissa on toimiva ohje. Kannattaa antaa jäähtyä ihan kunnolla ja pitää vaikka jääkaapissakin ennen kuin vatkaa, niin saa kuohkeampaa. T. Tiina
Kiitos kovasti vinkistä, Tiina! :)
Oi, minäkin voin päästä mustaherukkapuuron makuun. :o) Täytyypä seuraavalla kauppareissulla etsiä noita karkeita riisijauhoja. Kiitos Tiinalle neuvosta ja Paula ohjeesta! :o)
Lähetä kommentti