maanantai 28. maaliskuuta 2016

Ihana salaatti paahdetuista kasviksista + tahinikastike

Pääsiäinen on vilahtamaisillaan ohi ja tämän ruokabloggaajan mämmit on vielä pakastimessa ja pashat suunnittelun asteella :D
Pääsiäisherkkujen sijaan kerron tästä ihanasta ja muuntelukykyisestä salaatista, joka on juuri nyt aivan lemppariruokaani. Kevät on jo tuloillaan, vettä tippuvista räystäistä päätellen tänne Pohjois-Suomeenkin, mutta kesäisen kevyet salaattiannokset saavat vielä odotella.



Lumihankien hupenemista ja kevään vihreyttä jaksaa paremmin odottaa, kun kasaa lautaselleen täysipainoisen ja värikkään aterian. Salaattiin ei ihan heti kyllästy kun valitsee raaka-aineet joka kerta hieman toisin. Jokaisen otsikon alta yhtä tai useampaa. (suosikkini tummennettuna)

Pohjaksi keitä pakkauksen ohjeen mukaan ja jätä jäähtymään
kvinoaa
kuskusia
bulguria
esikypsytettyä ohraa

Vihreydeksi
Härkäpavun
herneen tai
auringonkukan versoja 
rukolaa (rukola on mielestäni tosi herkkua, mutta itse kasvatetut versot taas ekologista salaattiainesta)

Paahdetut kasvikset ohje alempana
kukkakaali
parsakaali (aivan ehdoton suosikkini paahdetuista kasviksista maun puolesta)

porkkana (väri)

palsternakka
punajuuri

Proteiiniksi
papuja
kikherneitä
linssejä
savutofua

Mauksi
kalamataoliiveja
vihreitä oliiveja
aurinkokuivattua tomaattia
punasipulia

Valitut ainekset vain kasataan lautaselle ja lorautetaan päälle kunnolla tahinikastiketta (ohje lopussa).  Ainesosaset voi myös laittaa kulhoissa tarjolle salaattibuffettyyliin, jolloin jokainen saa itse valita lautaselleen mieleisensä maut.




Paahdetut porkkanat ja parsakaali

1 parsakaali
700 g porkkanoita   = yht. n. 1 kg kasviksia
3 rkl (oliivi)öljyä
3/4 tl (ruusu)suolaa
2 isoa valkosipulin kynttä puristettuna
1/4 tl mustapippurirouhetta

Pesaisin parsakaalin, leikkasin varren puisevan osan pois. Pilkoin kukinnot ja mehevän varrenosan paloiksi.
Kuorin porkkanat ja leikkasin tikuiksi. Asetin palat leivinpaperoidulle uuninpellille.
Sekoitin mausteet öljyyn, valutin sen kasvisten päälle ja hieroin käsin niiden pintaan. Asettelin kasvikset tasaiseksi kerrokseksi pellille. Paistoin 225 asteessa kunnes olivat kypsiä ja hieman paahteista väriäkin alkoi ilmaantua eli n. 25 - 30 min.

Paahdettujen kasviksien ohjeita myös täällä , täällä ja täällä.


Tähän salaattiin sopii aivan täydellisesti sitruunainen tahinikastike!



Tahinikastike

2 rkl tahinia
2 rkl oliiviöljyä
reilu 2 rkl sitruunamehua
2 rkl vettä
1/4 tl suolaa
(hyppysellinen mustapippuria ja pieni puristus valkosipulia)

Sekoitin kaikki ainekset sekaisin. Kätevimmin se mielestäni sujuu kannellisessa lasipurkissa ravistaen. Toisinaan maustan kastikkeen sekä mustapippurilla että valkosipulilla, toisinaan pärjätään ilmankin. Välillä tietenkin pitää maistaa ja säätä makua esim. sitruunaa tai mausteita lisäämällä.


Viikonloppuisin ja näin loma-aikaan teen salaatin "kaikilla mausteilla". Arkipäivän aterialle taas kelpaa askeettisempi versio. Esimerkiksi kolmen aineksen kombo: kvinoa, kikherne ja paahdetut porkkanat. Mutta tahinikastiketta on aina oltava! No, ehkä myös punasipulia...ja oliiveja.....ja...


Versojen kasvatus on helppoa ja mukavaa puuhaa. Lopputuloksena saa halpaa ja ekologista salaattiainesta. Tässä esiintyvät ensimmäiset omat härkäpavunversoni.


Iloinen tervetulotoivotus Jennille!


9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Laitappa vielä simppelit idätysohjeet ja syöntioheet, johonka tarvikkeet löytyisi helposti lähikaupasta.

Jael kirjoitti...

Herkullinen salaatti,ja tahini sopii niin hyvin kastikkeeksi:)

Paula kirjoitti...

Anonyymi, jos versojen kasvatusta tarkoitat, niin melkein mistä tahansa kaupasta löytyy herneitä. Siis niitä kuivia, hernekeittoon tarkoitettuja. Laakeahkon astian pohjalle laitetaan kerros multaa ja herneitä siihen pötköttelemään, ei ihan vieriviereen kuitenkaan, koska turpoavat kastuessaan. Sitten vaan lisää multaa peitoksi. Eka kerralla saa kastella reilummin, jotta kuivat herneet saavat kunnolla vettä imeä. Jatkossa maltillisesti, etenkin jos astian pohjassa ei ole reikiä, joista ylimääräinen vesi pääsee pois. Rei'itetyn muovipussin voi laittaa aluksi päälle ja poistaa kun siemenet versovat.
Kun versot on sopivasti pitkiä, niitä voi vaikkapa saksilla leikata. Kannattaa jättää varren alin "nivel" jäljelle niin kasvattavat vielä toisetkin versot.
Syöntiohjeet: iloisesti ääntä kohti :D

Paula kirjoitti...

Jael, aivan niin: tahinikastike on aivan erityinen kastike ja sopii tällaisen(kin) salaatin kanssa täydellisesti yhteen.

Emilia kirjoitti...

Versojen ja itujen kasvatus on ihanaa hommaa! Meillä on tällä hetkellä vain herneenversoja kasvamassa, hieman harmittaa kun kissat käyvät napsimassa sieltä välistä :D Sama oli viime keväänäkin.. Kissavarmaa paikkaa kun ei meillä ole ;)

Paula kirjoitti...

Lemmi, niin minustakin! Etenkin versot on helppoja,kun ei tarvi aamuin-illoin muistaa huuhtelua. Meillä kissat eivät pääse hätyyttämään versoja enää, sillä olen nostanut ikkunalaudan melkein puoleenväliin ikkunaa. Se on myös täynnä kukkaruukkuja ja kevään edistyessä taimia, joten kissoilla ei ole tilaa sinne hypätä. Ovelaa, vai mitä :D

Maikki kirjoitti...

Melkolailla täydellisen näköinen salaatti :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos verso-ohjeista. Laitetaanpa herneet hommiin :)

Paula kirjoitti...

Maikki, on se kyllä aika hyvä :)

Anonyymi, ei kestä. Alampa minäkin hernehommiin.