perjantai 25. syyskuuta 2015

Sitruuna-matcha -raakakakku

Matcha on japanilaista, hienoksi jauhettua vihreää teetä. Juuri sitä, mitä käytetään teeseremonioissa ja minkä valmistus ja tarjoilu on suorastaan taiteenlaji.
Oma tavoitteeni (voitettuani viimein kitupiikkeyteni ja ostettuani tuon arvokkaan pikku purnukan) oli oppia tekemään aivan mahtavaa matchalattea. Se tavoite on vieläkin saavuttamatta! Oma taiteenlajinsa ilmeisesti sekin.
Mutta. Onneksi tuo vihreä jauhe onkin monipuolisempi aines, kuin alkujaan uskoinkaan. Monien epäonnisten lattekokeilujen jälkeen keksinkin jotain aivan muuta... Tadaa!...Onnistuminen! Vihreäpohjainen sitruunakakku!




Olen tehnyt tätä kakkua kahdella eri tavalla ja sisällytän ne molemmat tavat reseptiin. Toivottavasti siitä tulee tolkullinen.

Sitruuna-matcha -kakku   20 cm

Pohja
1 1/2 dl mantelijauhetta tai 1 3/4 dl macadamia -pähkinöitä
1 1/2 dl kaurahiutaleita (varmista sopivuus jos tarjoilet kakkua keliaakikolle)
2 tl matcha- jauhetta
kunnon hyppysellinen (ruusu)suolaa
1 tl sitruunan raastettua kuorta (luomu)
1 1/2 rkl agavesiirappia tai 6 kuivattua taatelia + 1 1/2 rkl vettä
1 rkl sulatettua kaakaovoita

Jos pohjassa haluaa käyttää taateleita, ne täytyy jo ennakkoon pilkkoa ja liottaa pehmeiksi 1,5 rkl:ssa vettä. Jos taatelit ovat hirmu kuivia, voi vettä lorauttaa hitusen enemmänkin.

Taikinaa tehtäessä kuivat ainekset hurautellaan ensin hienoksi ja sekaisin. Minä tein sen pienellä teholeikkurillani, joku muu voi käyttää monitoimikonettaan. Sitten lisätään kosteat ja nestemäiset ainekset ja hurautetaan vielä, kunnes taikina on muotoiltavaa.
Itse tykkään tehdä kakut suoraan tarjoiluastiaan, joten asetin vain irtopohjavuoan reunuksen ison lautasen päälle ja painelin pohjataikinan siihen.

Täyte
270 g cashewpähkinöitä
6 rkl agavesiirappia tai 10 kuivattua taatelia +2 rkl vettä+2 rkl agavesiirappia
2 dl vettä
6 rkl sitruunamehua
1-2 tl sitruunan raastettua kuorta (luomu)
2 ml vaniljajauhetta
65 g kaakaovoita sulatettuna

Liotin cashewpähkinät pehmeiksi yön aikana. Taateleita käyttäessäni pilkoin ne ja liotin vesitilkassa. Aamusella huuhtelin ja valutin cashewpähkinät ja kumosin ne tehosekoittimen kannuun. Lisäsin loput ainekset lukuunottamatta kaakaovoita ja annoin koneen käydä kunnes massa oli hienoa ja tasaista lisäten kaakaovoin vasta loppupuolella tehosekoitusta. Otin 2/3 dl massaa talteen. (ks.alla marmorointiohje) Kaadoin täytteen vuokaan pohjan päälle ja levittelin tasaiseksi.

Marmorointi

2/3 dl täytemassaa
2 ml matcha-jauhetta
Sekoitin matcha-jauheen täytemassaan ja lusikoin kakun päälle viideksi juovaksi. Vedin veitsellä muutaman poikkivedon vihreiden juovien päältä, ja sama uudelleen toisesta kulmasta. Hytisytin ja kopsuttelin lautasta vuokineen, jotta kakun pinta tasoittui.

Pakastin kakkua muutaman tunnin, jonka jälkeen vuokareunus irtosikin siististi.

Tarjoilin kakun appelsiinipalojen kanssa.




4 kommenttia:

Anni Minerva kirjoitti...

Ihanan näköinen kakku! :) Hyvän matcha latten tekeminen on kyllä keittiökemiaa parhaillaan. Toistaiseksi kotioloissa en ole siinä hirvittävän hyvin onnistunut, mutta joitain kertoja olen kahvilassa saanut oikein hyvän latten.

Paula kirjoitti...

Kiitos Anni! Matchalatten tekeminen on paljon kimurantimpaa kuin millään uskoisi! Jo edesmenneessä(nyyh)cafe Krudassa sain aina tosi herkkua matchalattea, joten nämä ongelmat tulivat aivan yllärinä. Mutta onneksi matcha-kakku onnistuu aina :)

Pipsa kirjoitti...

Ääh, miten kaunis kakku! Niin symmetrinen ja hieno marmorointikin!

Itse olen syönyt matchaa vain pariin otteeseen, mm. suklaakakkuun tuo ihanan sävähdyksen, nam. Ihana että jaksoit kokeilla matchan kanssa niiden lattekokeilujen jälkeenkin, nimittäin tama kakkusi on varmasti voittaja...

Paula kirjoitti...

Jee, olen jotensakin innostunut tuosta marmoroinnista, kiitos siis Pipsa!
Suklaakakku ja matcha..hmm..tuota on pakko kokeilla ennen kuin uskoo. Latten epäonnistuminen ei tosiaan enää niin kovasti harmita, jääpähän enempi kallista ainetta kakkuun.