keskiviikko 5. elokuuta 2015

Mustikkapiirakkaa kahdella tapaa: basilikaa ja kookossokeria

Mustikkasesonki aloittelee jo täällä meidänkin perukoilla, mutta ensin on tyhjennettävä pakastin viime vuotisista. Siispä mustikkapiirakoita urakalla!

Glorian ruoka&viini -lehti (5/2015) ilahdutti yhdistämällä mustikan ja basilikan innovatiivisesti piirakassa. Veganisoin ja ihan hitusen muokkasin ohjetta. Tässä on vähän enemmän vaiheita kuin normipiirakassa, mutta ehdottomasti pienen vaivan arvoista!




BasilikaMustikka -piirakka

Basilikasokeri
1/2 ruukkua basilikaa (käytin 3/4 ruukkua koska basilikani oli vähän ruipelo)
1 3/4 dl sokeria
Sauvasekoitin basilikat ja sokerin vihreäksi tasaiseksi massaksi.

Pohja
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl (ruusu)suolaa
1 tl psylliumjauhetta
1 dl basilikasokeria
125 g margariinia (sininen Keiju)
(1 rkl vettä)
Sekoitin ensin kuivat aineet yhteen. Nypin basilikasokerin ja margariinin joukkoon (sekä lopuksi vielä 1 rkl vettä, jota ei välttämättä tarvi jos basilikasta on tullut tarpeeksi kosteutta). Annoin tekeytyä hetkisen jääkaapissa.
(Tuo psyllium ei tällaisessa vehnäjauhopiirakassa ole mikään välttämättömyys, mutta tykkään siitä kun se tekee taikinasta mukavan käsitellä.)
Painelin taikinan leivinpaperin päällä sopivan kokoiseksi ja siirsin paperin avulla voideltuun ja leivitettyyn piirakkavuokaan.

Täyte
400 g mustikoita
1 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Sekoitin täytteen ainekset ja kaadoin ja tasoitin pohjan päälle.

Muru
1 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia
loput basilikasokerit
10 basilikan lehteä
Sekoitin jauhot, margariinin ja basilikasokerin sekaisin. Pilkoin basilikan lehdet pikkusilpuksi ja sekoitin joukkoon. Tästä ei nimestään huolimatta tule mitään murua koostumukseltaan vaan ennemminkin pehmeää taikinaa. Tiputtelin siis taikinan paloja mustikkapiirakan päälle.

Paistoin piirakan 200 asteessa noin puolen tunnin ajan.



Tämä oli kyllä niii-iiin hyvä mustikkapiirakka! Kannattaa kokeilla!
Tällaisilla herkuilla hurmataan vieraita, mutta kotiarjessa leivotaan vähintäänkin astetta terveellisemmin. Siispä seuraavan piirakan pariin, jossa vehnäjauhot on korvattu täysjyväisellä speltillä, sokeri kookossokerilla ja margariini kookosöljyllä.





Spelttinen mustikkapiirakka kookossokerilla ja -öljyllä leivottuna

Taikina
2 3/4 dl täysjyvä spelttijauhoja (hienoksi jauhetuista paras lopputulos)
1 dl kookossokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl psylliumjauhetta
3/4 tl (ruusu)suolaa
100 g neutraalin makuista kookosöljyä
1 rkl vettä
Sekoitin kuivat aineet ensiksi ja niihin pehmeän (kesä)huoneenlämpöisen kookosöljyn sekä 1 rkl vettä. Annoin taikinan hieman jähmettyä jääkaapissa.
Taputtelin leivinpaperin päällä littanaksi ja siirsin (kookosöljyllä ja spelttijauhoilla) voideltuun ja leivitettyyn piirakkavuokaan. Taputtelin kiinni pohjaan ja reunoihin.

Täyte
400 g mustikoita
1 rkl kookossokeria
1 rkl perunajauhoja
Sekoitin ja kumosin pohjan päälle.

Muru
1 dl spelttijauhoja
3/4 dl kookossokeria
1/2 tl kardemummaa
kunnon hyppysellinen suolaa
50 g neutraalin makuista kookosöljyä
Murun ainekset yhteen ja ripottelin piirakan päälle.

Paistoin piirakkaa 200 asteessa n. puoli tuntia.
Piirakka oli parhaimmillaan seuraavana päivänä saatuaan jääkaapissa jämäkämmän rakenteen ja makujen tasoituttua.




ps. Sain kookossokerin ja neuraalin makuisen kookosöljyn blogin kautta maistiaisiksi.
Näin kookosongelmaisena olivatkin ihan mielenkiintoisia tuttavuuksia. No, kookossokeriin on tullut aiemminkin törmättyä (ja tykättyä). Ja kookosöljyynkin olen toki törmännyt, mutta voi karmea sitä makua :D Lupauksensa mukaisesti tämä kookosöljy oli ihan tosissaan neutraalin makuista. Kokeilin sitä niin raakasuklaaseen, leivontaan kuin ruuan ja lättyjen paistoonkin. Ei kookoksen makua!

6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

tuota voisin ottaa palasen....

Paula kirjoitti...

Jael, tuon basilikamausteisen kohdalla oli aika vaikeaa pidättäytyä yhdessä palassa...

Maikki kirjoitti...

Tosi hauska kombo tuo mustikka ja basilika! Toimisi varmaan myös salaatissa :)

Paula kirjoitti...

Maikki, on kyllä! Mikään suurin basilikan ystävä en ole, mutta kesään se kuuluu! Ja näemmä myös mustikkapiirakkaan :D

Päivi-Iitu kirjoitti...

Tuota basilika-mustikkayhdistelmää täytyy kokeill heti kun tilanne sallii!

Mutta,Täh miten et voi siskoseni olla suuri basilikan ystävä...? Mie oon hirmunen basilikasyöppö ja verstaan ikkunalaudat onkin täynnä niitä jas olen jopa lahjpoittanut ystävillekin osan. Omatekoisen Basilikapeston(ja muidenkin yrttipestokkeiden) o
ilosanoma on mennyt eteenpäin ja ihastuttanut, kun olen sitä tarjoillut.

Paula kirjoitti...

Päivi, kyllä sinunkin täytyy kokeilla! Ja niin se vaan on, että olen ihan muiden pestojen kuin basilikapeston ystävä. Nokkos- tai vaikka persiljapesto maistuu paljon paremmin. Vekara taasen on hirmu basilikasyöppö!