keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Mysliä pakettiin (sekä kolme vinkkiä ekompaan jouluun)

Talon hehkeimmät misut esittelevät tämän joulun tonttupajan tuotokset. Paketteihin piilotellaan aika herkkua mysliä. Tämä ihan itte tehty ja rapeaksi paahdettu mysli on jotain muuta kuin ne kammoamani kuivat ja kurkkuun juuttuvat sahanjauhokikkareet. Menemättä silti kovin överiksi, kuten kaupan muromyslit, joiden oikea paikka kaupassa olisi (ainesosaluettelon mukaan) keksihyllyssä.


Papu ja myslit



Kaneli-suklaa -mysli

1 l kaurahiutaleita
6 dl pähkinöitä ja siemeniä  (laitoin mantelia, auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä)
3/4 dl oliiviöljyä
3/4 dl siirappia
1 rkl (ceylon)kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl (ruusu)suolaa
2 dl rusinoita (tiukka mitta)
2 dl karpaloita
200 g tummasuklaahippuja

Sekoitin kaurahiutaleet ja hieman pienityt mahtelit sekä siemenet keskenään. Mittasin ison kattilan pohjalle öljyn, siirapin ja mausteet. Lämhäytin liedellä sekoitellen. Kaadoin joukkoon hiutaleseoksen ja hämmentelin sekaisin. Kaadoin koko hässäkän kahdelle uuninpellille ja paistelin 175 asteessa n. 15 minuuttia. Välillä vaihdoin peltien paikkaa, ylempi nimittäin tuppaa tummumaan, mutta alempi ei. Ja muutaman kerran kääntelin paahtuvaa mysliä.
Kun mysli oli jäähtynyt, lisäsin joukkoon rusinat, karpalot ja suklaat.


Punaiset marjat & kookos -mysli 

1 l kaurahiutaleita
5 dl pähkinöitä ja siemeniä  (laitoin cashewpähkinöitä, auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä)
3/4 dl oliiviöljyä
3/4 dl siirappia
1 tl kardemummaa
1/2 tl (ruusu)suolaa
4 dl rusinoita (tiukka mitta)
100 g kookoslastuja
40 g pakastekuivattua mansikkaa
40 g pakastekuivattua vadelmaa 

Tämän tein ihan samalla periaatteella kuin edellisenkin myslin.
  


Ykkösleidi Armi ja myslit




Joulun 3 ekovinkkiä  (Paulan tapaan)

1. Joululahjat voi paketoida persoonallisesti ja kauniistikin sanomalehti- tai muuhun postin tuomaan kierrätyspaperiin. Jos sinulle ei tule postia, niin aivan varmasti kaverille, naapurille tai työpaikalle tulee. Ympärille vielä nätti kangasnauha, jotka tottakai visusti kerätään pakettien aukaisun yhteydessä talteen ja uudelleen käytettäväksi.

2. Paketteihin kannattaa piilottaa syötäviä tai aineettomia lahjoja. Suurimmalla osalla meistä tavaraa on jo riittävästi ja liikaakin. Joulurahansa voi käyttää kannattavasti myös vaikkapa ostamalla kehitysmaan lapsille puuroa.

3. Ekologisin joulupöytä notkuu kasvisherkkuja. Jätetään possu rauhaan!
 Ja muistetaan, että jos tänä jouluna lipsahtaakin niin viimeistään uutena vuotena on taas uusien lupausten vuoro.

Mahtavaa minusta on, että ekologisuus sopii myös kitupiikille (kuten minä), sillä nämä kolme vinkkiä säästävät ympäristön lisäksi myös roposia.


Mitä ekojouluvinkkejä sinulla on antaa?



Venlalle vielä tervetulotoivotus :)


9 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Oih, mysli on mitä paras joululahja :) Pitääkin testata tätä ohjetta ihan itsellekin. Ihana katti :)!

Paula kirjoitti...

Toivottavasti lahjottavat ovat samaa mieltä, hih. Kattiset ovat kyllä parhaita!

Anonyymi kirjoitti...

Suloiset myslivahdit.
Kotitekoinen mysli on ihan toinen tuoten kuin kaupan myslit. Meillä laitetaan mysliin yleensä 3-4 eri hiutaleita, siemeniä ja pähkinöitä, nesteeksi vesi-hunaja-auringonkukkaöljyseos ja uunittamisen jälkeen kuivahedelmiä.
Muistaisivatpa ihmiset noudattaa edes jotain ekovinkkiä, lahjapaperiroska on niin turhaa roskaa. Listaamasi paketointivinkkien lisäksi tykkään käyttää kaupoista kotiin tulleita paperikasseja tai itse ompelemiani kangaspusseja, joihin käytän jostain päin hajonneita vaatteita ja lakanoita. Lihaa meillä kyllä syödään mutta vain sellaista, jolla on ollut hyvä elämä. Oho, tulipas tästä pitkä kommentti. Hyvää joulun odotusta!

Jael kirjoitti...

Ihanat kisut teillä:) OMatekoinen mysli onkin parasta ja kiva lahjaidea kauniissa purkissa:) En kai ole koskaan edes ostanut valmista mysliä;D

Paula kirjoitti...

Luimupupu, pitkistä komenteista täällä ei pahastuta, joten anna näppäinsormiesi villiintyä toistekin :D
oih, oletpa ahkera, kun itsekin ompelet lahjapusseja. Minä säästän myös aina muilta saadut lahjakassit. Niitä voi käyttää moneen kertaan.

Jael, eivätkö olekin söpöläisiä misuja!
Itsekään en ole mysliä ainakaan vuosikymmeneen ostanut. Sen verran ankeita kokemuksia...

Anonyymi kirjoitti...

Juuri tein viime viikolla mysliä, hiukan samaan tapaan. Sekoitin tumman kaakaojauheen öljyn ja hunajan sekaan, tuli ihan mukavan makuista.

Paula kirjoitti...

Anonyymi, tuo kaakaojauhelisäys kuulostaa ihanalta! Minä ajattelin seuraavaksi kokeilla maapähkinävoita mausteeksi :b

Pipsa kirjoitti...

Hyvät myslireseptit ovat aina tarpeen! Mahtavia ekojouluvinkkejä myös :) Noita aion soveltaa koko seuraavaan uuteenvuoteen, nyt kun luin ne näin tämän joulun kannalta vähän myöhässä! Etenkin tuo kasvisruokapainotteisuus ruokavaliossa on nyt itselle ajankohtaista, sellaisesta ravinnosta tulee vaan niin paljon parempi olo! Tietenkään kasvissyönnin ekologista puolta unohtamatta...

Paula kirjoitti...

Pipsa, näitä myslejä näkyikin vähän siellä täällä, sinunkin tontillasi, jotta taitaapi olla joulun hittilahja :D
Tuo ruokavalintojen(kin) ekologisuus onkin semmoinen juttu,mikä itseäni kovasti kiinnostaa. Suosittelen luettavaksi kirjan 'Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville'. Se ja moni muukin kirjaesittely on vielä tekemättä tänne blogin puolelle. Huh, vähän päässyt laiskurilla jonot ruuhkautumaan.