tiistai 20. toukokuuta 2014

Kesän merkkejä: banskujätskiä, viljelyksiä ja kissojen ulkoilmaelämää

Helleaalto iski ja hoksasinpa pitkästä aikaa laittaa banaanit pakkaseen. Surautus vain ja saatiin ihanaa, vilvoittavaa jätskiä. Banaanijätskistä jaksan näköjään muistutella joka vuosi. Mutta on se sen arvoista!




Mustikkainen banskujätski  3:lle

4 kunnolla kypsää banaania
2 dl mustikkaa
1/2 tl vaniljaa
pienehkön luomuappelsiinin raastettu kuori
2 reilua rkl cashewvoita

+vadelmia
+kaakaonibsejä

Pilkoin kuoritut banaanit ja pakastin.
Otin vähäksi aikaa sulamaan ja sauvasekoitin kaikki ainekset kuohkeaksi pehmismäiseksi jätskiksi.
Jaoin kulhoihin ja oivina lisukkeina toimivat vadelmat ja kaakaonibsit (Outin kurssilla niitä opin käyttämään ja ihastuin), nam!

Muita suristeltuja jätskejä voi vilkuilla täältä.





Kesän hullaannuttamana uskaltauduin jo pari päivää sitten istuttamaan tomaatit ja paprikat uuteen pieneen kasvihuoneeseeni. Ensikokeilussa on pensasmaisia tomaatteja 'Red Alert', 'Hundreds & Thousands' ja 'The Amateur' sekä yksi pihvitomaatti 'Super Marmande'. Paprikoista kasvattelen lajikkeita 'New Ace' ja 'Sweet Sunshine' sekä kaupan suippopaprikasta otetusta siemenestä kylvettyä yksilöä. Aluskasvillisuudeksi istutan tuonne vielä sitruuna- ja mammuttibasilikaa. 

Nyt sitten vain jännitellään tulevia öitä. Pakkaselta tämä pieni huoneeni ei nimittäin suojaa, asteita on öisin täsmälleen saman verran kuin ulkonakin. Pohjoisessa on tapana istuttaa ulos kylmälle arat kasvit vasta kesäkuun 10. päivä. Sitä pidetään turvallisena ajankohtana hallaöiden suhteen. Mutta siihen tuntuu olevan iäisyys ja kesä hyökkäsi jo kimppuun!



Tomaatit ovat jo aika pitkällä. Satoa ei siis tarvitse enää kuukausitolkulla odotella. Ai ai, ne kypsät omat tomaatit voittavat maussa kaupan talvitomaatit mennen tullen. Mutta lajikevalinnan onnistuneisuus nähdään sitten kun maistamisasteelle päästään.




Kesä tarkoittaa myös kissanpäiviä! Kissat nauttivat ulkoilusta, kyttäävät hiiriä ja sisiliskoja (joita minä yritän hätäpäissäni pelastella), vaikka narutettuja ovatkin. Ja tietenkin vain loikoilevat lämmössä :)

Armi, maailman helpoin ja harmittomin kissa! Kohta 10v.

Vanhojen kissojeni menettämisen jälkeen meillä on pärjäilty pitkään ihan vain yhdellä Armilla. On tässä ollut kaikenlaista kissaviritystä hoitokissasta eläinsuojeluyhdistykseen, mutta kaverin saaminen Armille on tuntunut vaikealta.
Nyt on tosin taas salaisen toiveikas mieli, hii. Meillä on nimittäin nuori löytökissa, joka sai erittäin vaiheikkaan harkinnan jälkeen nimekseen Papu. Etsinnöistä huolimatta hänen emäntäänsä/isäntäänsä/palvelijaansa ei ole löytynyt. Papu on kotiutunut meille niin hyvin, että mielellämme hänet pitäisimmekin.



Armi ottaa rauhallisesti, mutta Papu sätkyää ilmeisen tottumattomana valjaissaan. Kuvaa naamasta en siis saanut. Innoissaan ulkoilusta on Papukin, mutta niin rimpuliini, ettei häntä voi jättää hetkeksikään valvomatta. Kissat ovat joskus melkoisia kahlekuninkaita (=kiemurtelevat ulos valjaistaan).


Tervetuloa Mervi lukijaksi :)

14 kommenttia:

Nanne kirjoitti...

Mä olen herkutellut jo viikon ajan persikka-mansikka"jätskillä". Se on kivan raikasta ja vie hyvin makeannälän. :)

ps. mun tomaatit pääsi vasta eilen lopullisiin astioihinsa (ämpäreihin), joten satoa ei kannata odottaa vielä pitkään aikaan. :p

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Minäkin tuosta banaanijätskistä innostuin tässä keväällä - on se vaan niin hyvää. Viimeksi surauteltiin mustaherukalla maustettuna!

Paula kirjoitti...

Nanne, persikka-mansikka kuulostaa niin kesäiseltä ja ihanalta. Tomaatinviljelijltä vaaditaan tosiaan pitkää pinnaa. Pitää vastapainoksi kasvattaa vaikkapa vikkelää pinaattia!

Minna, mustaherukka on myös hyvä. Oikeastaan kaikissa marjoissa on puolensa. Pitääpä kokeilla seuraavaksi tyrniä.

Mervi kirjoitti...

Heippa, ja kiitos tervetulotoivotuksista :) Tuo jätskin ohje on kyllä nerokas, pitääpä kokeilla itsekin! Ja tosiaan, varmasti monenlaiset marjat sopivat tuohon jätskin sekaan, banaani varmaan tasoittaa mukavasti kirpeämpien marjojenkin makua.

Jael kirjoitti...

Banskut ovat kyllä mahtava pohja jätskille.Jo ikuisuus sitten laittelin pojalleni ja hyvin meni vaikka laittelin aineksia jotka ei muuten olisi mennyt.
Ja onnea uuden perheenjäsenen johdosta!
Kiva tuo kasvihuoneenne ja toivottasti tulee hyvä sato!

Paula kirjoitti...

Mervi, banskujätskiä voi maustaa vaikka miten, vain mielikuvitus on rajana. Ajattelepa vaikka kaakaojauhe+maapähkinävoi yhdistelmää..mmm.

Jael, meillä Vekara on kenkusti lopettanut tämänkin tykkäilyn. Vain kaupasta ostetut jutut on herkkuja, eikä itte tehdyt :/ Toivottavasti tämä on vain joku vaihe.
Kiitos, toivonpa että Papu olisi ihan pysyvä jäsen...melkein toivon että kukaan ei häntä ala enää kyselemään.
Kasvihuone on kyllä kiva. OIkein odotan, että päästään satoa maistelemaan. Raporttia voipi vielä tulla :)

Unknown kirjoitti...

Banaanijätskiin nyt ei vain voi kyllästyä koskaan :) Kiva, että sielläkin on jo hellettä ja pidetään peukkuja ja varpaita pystyssä kasvihuoneasukkien puolesta! Meillä on myös pahemman sortin kissakuume vaivannut jo pitkään. Alan vähitellen itsekin olla kypsä ajatukselle edellisen kisun hieman pitkäksi venähtäneen surutyön jälkeen.

Paula kirjoitti...

Outi, ei kyllä millään voi kyllästyä, varsinkaan kun makuvaihtoehtoja on rajattomasti!
Noista kissoista minäkin ajattelin (ja ehkä vieläkin), että elämäni kissat menivät jo. Mutta jos tässä kävisi näin mukavasti, että Papu todellakin jää meille, niin olisi sikälikin kiva, että sitä kissanottamispäätöstä ei tarvinnut itse edes tehdä :D

Ikiliikkuja- Hanna kirjoitti...

Banaani toimii kyllä jätskin pohjana hyvin, täytyispä pitkästä aikaa tehdä jätskiä siihen tapaan. Sulla on kyllä aivan ihania ja terveellisiä ohjeita täällä, vesikielellä katselen kuvia! :)

Paula kirjoitti...

I-Hanna, laitahan ihmeessä koneet pörräämään sielläkin :)
Ja kiitos kehuista! Pittääpä käväistä tutustumassa sinunkin blogiisi kunhan tästä kerkeän. Nyt on yrtti-kurssille kiirus.

Hulttiomartta kirjoitti...

Näyttääpä muuten hyvältä! Tää voisikin olla se ensimmäinen jäätelöresepti jota kokeilen. Ihania kisuleita! :)

Paula kirjoitti...

Kiitos Elsa, kannattaa ehdottomasti kokeilla niin tätä kuin monenmoisia muitakin banskujätski variaatioita. Nää on niin ihania, varsinkin helteellä.
Kisut on :)

Pipsa kirjoitti...

Banaanijäde on vähintäänkin maailman kolmas ihme, joten se kyllä ansaitsee jokavuotisen mainintansa! Miten kypsästä pakastetusta banaanista voikaan tulla niin jäätelömäisen kermaista...? Itsekin surruuttelin banaanijädeä peräti kaksi satsia viikonloppuna.

Kasvihuoneesi on aivan todella symppis, ja ne omat tomaatit ovat kyllä tavattoman hyviä. Joskus pienenä mummon kasvihuoneesta vain olen maistellut :) Toivotaan siis suopeita kelejä.

Ja suloisia kisuja!

Paula kirjoitti...

Hihi Pipsa, ihme se tosiaan on :D

Nyt kun katson tuota kasvihuonekuvaa niin huomaan, miten kovasti kasvattini ovat kehittyneet. Viileitä öitä on ollut, mutta ei sentään pakkasta.

Kissat ovat juuri nyt aivan vaihdissa. Armikin on saanut vipinää tassuun Papun myötä :)