keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Kesäkeittoa ympäri vuoden -vauvalle ja vanhemmille

Kesäkeitto pääsi viime kesänä Vekaran suosikkilistalle. Niinpä meillä on keitelty kesäkeittomaisia keitoksia talvisaikaankin. Maistuvat näemmä vuoden ympäri. Tässäpä keltainen tofua sisältävä versio ja se vauvaversiokin.

Kurkkaa täältä lähestyvän kesän kunniaksi pari tuunattua kesäkeittoa.


Isojen keitto.


Keltainen (kesä)keitto    4-5:lle

4 perunaa
1 sipuli
1 tosi iso porkkana
12 dl vettä
1 tl kurkumaa
1/4 tl mustapippurirouhetta

1 pkt maustamatonta tofua
3 valkosipulin kynttä
1 parsakaali (n. 300 g)
1 pss pakasteherneitä
1 tl kuivattua tilliä
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 tlk kasvikermaa (käytin Nordicin sipuli -kermaa)
1 1/2 tl suolaa

Kuorin perunat, sipulit ja porkkanan sekä pilkoin ne. Pinsettiotteetonta vauvaa varten leikkasin porkkanasta pitkät pätkät ja perunasta ison lohkon, jonka sitten kypsänä pilkoin muutamaksi pienemmäksi lohkoksi. Laitoin kattilaan kiehumaan kurkuman ja pippuri kanssa kypsäksi.
Sillä aikaa kuutioin tofun ja pilkoin parsakaalin. Osan tofusta jätin isommaksi kimpaleeksi ja osan parsakaalista isommiksi varrellisiksi kukinnoiksi vauvaa varten. Vauvan parsakaalit laitoin kattilaan aikaisemmin, jotta saavat keittyä pehmeäksi. Loput parsakaalit lisäsin myöhemmin, jotta jäivät napakammiksi. Mukaan myös murskatut valkosipulit heitin.Kiehautin vielä muutaman minuutin.
Valmiiseen keittoon lisäsin tillin, sitruunanmehun ja öljyn. Tässä vaiheessa "kalastelin" Tontun perunan, porkkanat, parsakaalit ja tofukimpaleen erilleen ja leikkelin jäähdytyksen jälkeen pikku kätöseen sopivaksi.
Sitten lisäsin vielä herneet, kerman ja suolan.


Vauvan keitto tarjoillaan ilman lientä (ja ruipeloille öljyä vähän kastikkeeksi). Kun pinsettiote kehittyy kunnolla ei ruuan muodollakaan ole enää niin väliä. Sitä odotellessa tällaisia pitkänomaisia on helpompi kätösissä pidellä.


Tervetuloa lukijaksi Jossukka :)



2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tällainen kesäkeitto maistuisi kyllä minullekin :) Ihania nämä sinun kesäkeittopostaukseksi.

Paula kirjoitti...

Heh, kesäkeitto -nimikkeellä meillä syötetään Vekaralle jos jonkinmoista keittoa :D Vielä hetkinen pitää odotella niitä uuden sadon kesäkeittoja, mutta kyllä nämä vanhatkin vielä menettelevät..