perjantai 3. tammikuuta 2014

Mustapapubrowniet sokeritta (ja gluteenitta)

Sokerin ja vehnän uudenvuodenlupausvälttelemispäätös on helppo tehdä, kun tietää, ettei päätös tarkoita kokonaan ilman herkkuja elämistä. Sehän vasta karmeaa olisikin ;)

Keittiökameleontti-blogin Outi vastasi reseptillään hiljaiseen mietintääni, että mitenkähän papubrowniet onnistuisivat ilman sokeria. Onnistuvathan ne! Otin hieman mallia ja yhdistin edellisten reseptieni kanssa vaikutteita ja tulos on syötävän hyvä, makea ja mehevä.
Mustapapubrowniet osa 3

 200 g kuivattuja taateleita (= n. 3 dl)
1 dl vettä
2 prk mustapapuja (GoGreen 285/170 g)
1/2 dl oliiviöljyä
2 tl leivinjauhetta
1 tl steviajauhetta (vihreää kasvista jauhettua)
1 tl vaniljajauhetta
3/4 tl kardemummaa
1 dl kaakaojauhetta (tummaa)
2 tl psylliumjauhetta

+1 dl cashewpähkinöitä
+1 dl mulberinmarjoja
+ kookosjauhoja pinnalle

Pilkoin taatelit ja liotin desissä vettä pehmeäksi. Soseutin papujen (huuhtelu ja valutus ensin) ja öljyn kanssa sauvasekoittimella sileäksi. Sauvasekoitin loput ainekset joukkoon. Rouhin cashewpähkinät ja lisäsin taikinaan yhdessä mulbereiden kanssa lusikalla sekoittaen. Vuorasin 22x30 cm:n vuoan leivinpaperilla ja levitin taikinan siihen. Paistoin 175 asteessa 25 minuuttia. Jäähtyneenä leikkasin paloiksi ja sihtasin kookosjauhoja pinnalle koristeeksi.
8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Näyttävät kyllä hurjan hyviltä! Mustapapuja en ole vielä kokeillut leivonnassa,muita papuja kyllä,ja hyvin ne sopiikin sellaiseen:)

Anni Minerva kirjoitti...

Todella hyvän näköisiä! Tuollaiset maistuisivatkin hyvin kaikkien jouluherkuttelujen jälkeen.

Paula kirjoitti...

Jael, minä taas olen näemmä vähän jumittunut noihin mustapapuihin leivonnassa. Eipä tule muuhun käytettyä.
Anni, sepä! Nyt on sokeri- ja vehnätauon paikka.


Outi Rinne kirjoitti...

Näyttävät ihanilta! Olen vähitellen odotellut kaikkien jouluherkkujen loppumista niin että pääsisin taas tällaisten kunnon syötävien kimppuun :)

Outi Rinne kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Paula kirjoitti...

Niin, Outi, sieltä sinun reviiriltäsi se idea papubrownieista alunperin rantautui tähän taloon. Kiitos siis inspiraatiosta :)

Kaija Saleva kirjoitti...

Hei!

Diabetes 2:een taipuvaisena, Antti Heikkilän oppien mukaan elävänä mietin, mahdatko tietää näiden brownien hiilihydraattipitoisuutta?Uskoisin että korkeahko...Sokeriahan niissä on rutkasti, koska taatelit jos jotkut OVAT MAKEITA!Hyvää sokeria ei ole olemassakaan. Sokeri on eniten elimistön tulehdustilaa ylläpitävä aine ja aiheuttaa useimmat sairautemme. Sitä ei moni tule ajatelleeksikaan.

Paula kirjoitti...

Hei Kaija! Hiilaripitoisuuksia en ole laskenut, enkä sen koommin muitakaan laskelmia tehnyt. Arviolta sanoisin, että palaa kohti tulee noin kolmisen taatelia. Ei mielestäni kovin paha!
Näen kyllä selviä yhteyksiä ravinnon ja terveyden välillä. Näiden syömisestä ei kuitenkaan oma omatuntoni kolkuttele. Vaikkakin tiedän, että joissakin piireissä myös palkokasveja epäterveellisinä pidetään. Tokihan itse kukanenkin on oman terveytensä ja ruokavalionsa paras asiantuntija ja ilman makeuttakin voi (kenties) elää ;)