maanantai 13. tammikuuta 2014

Currya kotona

Hirveästi tykkään käydä intialaisessa ravintolassa syömässä. Siksipä onkin erikoista, etten juurikaan ole Intia-sävytteistä kokkausta kotona harrastanut. Makuja kotoa- blogin kukkakaalicurryn ohje kuitenkin innoitti minua niin, että laitoin toimeksi. Sovelsin ja sävelsin ohjetta kaapeistani löytyneiden raaka-aineiden ja mausteiden mukaiseksi. Nam!


Ruokaa tehdessäni mietiskelin, että tämähän on kuin pyttipannu! Tähän voisi piilottaa kaikenlaista eiliseltä jäänyttä.


ParsakaaliPerunaLinssi -curry  n. 5:lle

 Mausteseos:
1 tl jeeraa
1 tl kurkumaa
1 tl (ceylon)kanelia
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl inkiväärijauhetta
lusikan kärjellinen chilijauhetta (määrä riippuu chilin voimakkuudesta ja chilinsietokyvystä, minun chilini on aika ärhäkkää)

Raaka-aineet
2 dl vihreitä linssejä
(oliivi)öljyä
2 sipulia
4 pullukkaa valkosipulin kynttä
1 tlk/ 500 g tomaattimurskaa
1 höyrytetty parsakaali (= reilut 300 g)
400 g keitettyjä perunoita
1 tl suolaa

Keitin linssit kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Valutin veden pois.
Kaadoin runsaasti öljyä pannulle, omaan makuuni sitä saa olla lainehtivasti. Hujautin mausteet mukaan lämpiämään. Kuorin ja pilkoin sipulit ja puristin valkosipulin kynnet. Paistelin mausteiden seassa lähes kypsiksi ja lisäsin tomaattimurskan. Hauduttelin ja pilkoin sillä aikaa parsakaalin ja perunat. Lisäsin joukkoon linssien kera ja lämmitin vielä hetken. Vielä suolaa.

Curryn seuralaiseksi keitin quinoaa.

Intialainen ruoka ei ulkonäöllä koreile.


Tein aika reteän annoksen tuota mausteseosta, mutta sitten jänistinkin ja käytin ruokaan vain puolet. Vekara ei ole oikein tottunut intialaisiin ruokiin, joten maksimoin maistumisen mahdollisuutta. Ja mahtavasti ruoka hänelle maistuikin. Aivan yllätyin! Joskin ensin neuvotteli ketsupin kaiken kyytipojaksi ;D
Jos syömässä on vain aikuisia ja karaistuneita lapsia, voi käyttää vaikka koko maustesatsin.

7 kommenttia:

Sofia kirjoitti...

Eikös vain, että intialaista on oikeastaan aika kiva kokata kotona? Mausteiden tuoksut kun nousevat ja valloittavat koko huushollin - ihanaa!
Ajattelin itsekin kokeilla, mahdollisesti soveltaen, tuota Makuja kotoa-blogin ohjetta. Tämä sun sovellus vaikuttaa erittäin hyvältä!

Paula kirjoitti...

Sofia, oli tuo kyllä aika mukavata. Ja varsinkin nämä vieläkin viipyilevät tuoksut!
Tuo alkuperäinen ohje herätti minut pois siitä luulosta, että oikean mausteyhdistelmän löytäminen olisi jotenkin epätoivoista. No, eipä ollut :)

Heidi kirjoitti...

Mmmm, näyttää hyvälle tämä sinunkin versio! Ja ihan totta, tähän voisi käyttää vaikka mitä jääkaapin jämäruokia :)

Unknown kirjoitti...

Hassu juttu, että itsekin laitan tosi harvoin intialaistyyppistä ruokaa, vaikka tykkään niistä mauista ja mausteista paljon. Ihanan lämmittävän oloista tämän vuodenajan ruokaa.

Paula kirjoitti...

Kiitos inspiraatiosta Heidi! Minun maustevalikoimani ei ollut yhtä laaja, mutta sain siltikin ravintelista tutut tuoksut ja maut aikaiseksi. Nyt kun pääsin vauhtiin niin teen varmasti toistekin erilaisia versioita. Kun tuota mautesekoitustakin on se puolet vielä jäljellä :)

Outi, niinpä! Minä ainakin vähän jumitun siihen omaan tapaani tehdä ruokaa. Tapa ja suosituimmat mausteet vain ajan kuluessa voivat vaihtua. Mutta nyt on kyllä aika pitkään ollut suosiossa mustapippuri- valkosipuli- sitruuna -kausi. Joten vaihtelu virkistää!

Iina kirjoitti...

Moi! Kiva kun kävit kommentoimassa blogiini, löysinpähän siten tieni sinunkin blogiisi. Vegeruokaa kohtaan koen kiinnostusta, mutta koskaan en ole sitä uskaltanut kokeilla (lue, liian kiintynyt maitotuotteisiin). Liitynkin tässä lukijaksesi, jos täältä saisi vaikka hyviä reseptejä ja vinkkejä. :)

Paula kirjoitti...

Hei Iina, mukavaa nähdä sinutkin täällä. Tervetuloa! Alan minäkin seurailemaan sinun blogiasi.

Vegeily ei tosiaan ole vaikeaa, vaatii vain hieman tottumista. Toivottavasti löydät täältä jotakin mieleistä inspiraatiota :)