perjantai 20. joulukuuta 2013

Joulun spelttikeksit

Jouluna on tapana tarjoilla pöydät notkuen sen seitsemää sorttia herkkuja. Mutta täälläpä asustaakin laiskuri joulunvalmistelija! Oikaisin "hitusen" ja latasin keksit lähes kaikilla joulun merkeillä. On suklaata, kuivahedelmiä, mausteita ja manteleita, kaikki yksissä kuorissa. Kätevää, eikö vain ;D

Kekseissä kohtaavat rapsakkuus ja hedelmien hampaisiin takertuva sitkaus. Mausteiden ystävä voi laittaa kanelia ja kardemummaa rohkeamminkin.
Joulun keksit  n. 30 kpl isommanpuoleisia keksejä

4 dl spelttijauhoja (hienoksi jauhettu täysjyvä)
1 3/4 dl sokeria  (käytin sellaista vaaleanruskeaa ruokosokeria)
2 tl vaniljasokeria
1 tl ceylonkanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl leivinjauhetta
200 g margariinia
2 tl vettä
sekä :
100 g tummaa suklaata
1 1/2 dl pilkottuja kuivahedelmiä
1 1/2 dl manteleita
 
Sekoitin jauhot, sokerit, mausteet ja leivinjauheen. Lisäsin margariinin nyppien ja sekoitin vesitilkankin joukkoon. Pilkoin suklaan, kuivahedelmät ja mantelit. Lisäsin ne taikinan sekaan käsin sekoittaen. Annoin taikinan vähän aikaa levätä jääkaapissa. Muotoilin litteiksi kekseiksi ja paistoin 200 asteessa 12-13 min.
Keksit kannattaa ottaa uunista heti, kun vähän väriä alkaa reunoihin ilmestymään.Sananen vielä spelttijauhoista. Olen onnekkaassa asemassa sillä siskoni jauhaa minulle myllyllään aivan erinomaista jauhoa jyvistä. Moni kaupan täysjyväspelttijauhoista on turhan karkeaksi jauhettua, eikä ole parhaimmillaan leivontaan. Tarkkana siis jauhohyllyllä, että pussissa varmasti lukee 'hienoksi jauhettu' tai 'hienoa jauhoa'.

Siltä varalta, etten tänne enää ennen joulua ennätä, toivotan kaikille loistavaa ja maistuvaa joulua!2 kommenttia:

Anni Minerva kirjoitti...

No ehdottomasti kätevää tällainen niputtaminen! Oikein maistuvan oloiset keksit kahvi- tai teekupin kaveriksi. Hyvät ja rauhalliset joulut sinullekin Paula, mikäli blogin kautta ei enää sinusta kuulla! :)

Paula kirjoitti...

Kiitos Anni, vaikkakin rauhallisuudesta ei meillä ole tietoakaan. Siitä Villi Vekara pitää huolen ;D
Mielellään olisin useammankin keksin nakerrellut. Piti äkkiä pakata pakastimeen, että on sitten edes jotakin tarjottavaa vieraille.