perjantai 29. maaliskuuta 2013

Appelsiinipalloset ja herkkusienikeitto/ -kastike

Pidemmän pallerotauon jälkeen kehtaan taas näppäillä uuden palleroreseptin. Sain Ekosegosta tällaisia appelsiinihiutaleita, ja heti tuli mieleeni pyöritellä niitä palleroihin. Näitä maisteltiin illan makeana pikkuherkkuna ja muutama päätynee huomisen työpäivän piristeeksikin.


Appelsiinipalloset  n. 20 kpl

13 kuivaa taatelia
1/2 dl vettä
1 dl manteleita
1 dl cashewpähkinöitä
2 ml vaniljajauhetta
hyppysellinen (ruusu)suolaa
4 rkl appelsiinihiutaleita
+ lisää hiutaleita pallosten pinnalle

Pilkoin taatelit ja laitoin useaksi tunniksi likoamaan veteen. Surruutin mantelit ja cashewit teholeikkurissa hienoksi. Sekoitin joukkoon vaniljan, suolan ja appelsiinihiutaleet. Lisäsin taatelit liemineen ja annoin koneen käydä, kunnes tuloksena oli suht tasainen massa. Annoin massan jämäköityä jääkaapissa ehkäpä tunteroisen ja pyörittelin palloiksi. Murskasin muutamia ruokalusikallisia appelsiinihiutaleita morttelissa hieman hienommaksi ja kierittelin pallot murskassa.


Mukavan rapea pinta noista appelsiinihiutaleista tuli. Ja heti jälkeenpäin tuli mieleeni, että miksi, oi miksi, en sekoittanut taikinaan kaakaojauhetta, olisin saanut aikaiseksi appelsiinisuklaapallosia. No, hyviä näinkin!

Ja näiden aurinkoisten appelsiinipallosten jälkeen siirrytäänkin niin niin niiiin ruskeaan herkkusienikeitto -kuvaan:

Herkkusienet ovat jo jonkin aikaa himotuttaneet, ja nyt viimein sain aikaiseksi tehdä asialle jotakin.

Herkkusienikeitto tai (hurja määrä) -kastiketta

350 g rasia tuoreita herkkusieniä
loraus oliiviöljyä
4 pientä sipulia
2 isoa valkosipulin kynttä
6 dl vettä
1 1/2 dl kikhernejauhoja
1 rkl soijakastiketta
n. 1 tl suolaa
n. 1/2 tl mustapippurirouhetta
2 dl soija/kaurakermaa

Leikkasin herkkusienet siivuiksi ja kuumensin kattilassa kunnes sienistä irtoava neste alkoi vähetä. Lorautin mukaan öljyä ja lisäsin kuoritut ja hienonnetut sipulit. Sipulien lähes kypsennyttyä puristin kattilaan valkosipulinkynnet ja lisäsin veden. Sekoitin kikhernejauhot vauhdilla nesteeseen ja kiehuttelin varovasti kunnes keitto sakeni. Lisäsin vielä mausteet ja kasvikerman. Ihan koko kermapurkkia en käyttänyt, koska en ole kovin kermaisten ruokien ystävä.
Keitto täydellistyisi jos lisäisi vielä tuoreita yrttejä tai/ja tirauksen sitruunamehua raikastukseksi.

Sovellettuna ohjenuorana tähän keittoon toimi maaliskuun Yhteishyvän ruoka-lehti. Mietin vain, että mikä pakko noita sieniä on tirisyttää etukäteen, saatika sipulia. Voisihan nuo laittaa suoraan veteenkin kiehumaan kai.

Tästä tuli sen verran iso keitto, että ekana päivänä söimme kolmestaan sitä keittona ja kahtena seuraavana päivänä tämä sakea keitto muuttuikin kastikkeeksi riisin, parsakaalin ja kasvispyöryköiden kaveriksi.

2 kommenttia:

Lotta kirjoitti...

Ahaa, appelsiinihiutaleet onkin uusi, mielenkiintoisen kuuloinen tuttavuus! Täytyypä tilata!

Paula kirjoitti...

Rapsahtelevia pieniä hiutaleita ovat. Seuraavaan päivään mennessä eivät tosin pallosten pinnalla enää rapsahtaneet, pehmenivät siis kosteudesta.