torstai 6. joulukuuta 2012

Puolukkaglögi, tahinikeksit ja paketti-idea

Pieni remontti on onnellisesti ohi (tai ainakin maalausta vaille vaiheessa) ja itsenäisyyspäivä on vapaapäivä töistä. Pääsin siis touhuilemaan keittiössä jouluisissa aikeissa.


Puolukkaglögistä olen haaveillut jo marraskuun alusta, mutta eipähän vain puolukkamehua ole kaupasta löytynyt. Pakkomielteisesti(kö) pidin ajatuksestani kiinni, joten glögi täytyi tehdä alusta lähtien itse. Tein tästä vain miedosti mausteista, jotta puolukka pääsee reilusti maistumaan.

Puolukkaglögi  4 kupillista

3 dl puolukkaa
8 dl vettä
1 kanelitanko
2 tähtianista
1/3 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl vaniljajauhetta
3/4 dl sokeria (Käytin ihan valkoista sokeria, jotta juoma säilyttää hienon punaisen värinsä. Makeasta tykkäävät voivat laittaa desinkin)

Keittelin puolukoita vähän aikaa vedessä. Siivilöin mehun ja lisäsin mausteet siihen. Jätin kuumalle, mutta jo suljetulle levylle hautumaan noin puoleksi tunniksi. Siivilöin mausteet pois ja lisäsin sokerin.

Ja sitten se nopea ja yksinkertainen teko-ohje:
Kiehauta glögimausteseosta valmiissa (tarvittaessa laimennetussa) makeassa puolukkamehussa. Siivilöi :)


Appelsiineja ja hunajaa -blogin Yaelian oli tehnyt ihanan kuuloisia tahinipikkuleipiä. Tein niistä kauraisen version, joten (puhdaskaurasta tehtynä) ovat gluteenittomia. Harmikseni tahini loppuikin ihan kesken ja korvasin sitä kokonaisilla seesaminsiemenillä. Lisäsin reseptiin myös taateleita jouluisuutta tuomaan.


Kauraiset tahinikeksit  24 kpl

3 dl kaurajauhoja
1 3/4 dl intiaanisokeria
1/3 tl ruususuolaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta
reilu 3/4 dl tahinia (minulla oli Urtekramin kuorimattomista siemenistä tehtyä jämäkkää tahinia)
3/4 dl oliiviöljyä
2 rkl vettä
1 dl kuivattuja taateleita

Sekoitin reseptin kuivat ainekset yhteen. Lisäsin tahinin ja öljyn ja haarukoin sekaisin. Lisäsin vielä veden ja pilkotut taatelit ja sekoitin tasaiseksi. Pyörittelin taikinan palloiksi leivinpaperin päälle ja litistin sormilla painamalla ihan kunnolla litteäksi. Paistoin 175 asteessa 12 minuuttia.

Näistä tuli mureita ja maukkaita, miedosti tahinin makuisia keksejä. Nyt täytyy vain hankkia lisää tahinia, jotta pystyn toteuttamaan tuon Yaelianin alkuperäisen reseptin sellaisenaan. Niistä voisikin tulla meidän joulukeksejämme.



Ensimmäiset joululahjat on nyt paketoitu ja lähetetty tädeilleni. Jätetäänpä sisältö vielä salaisuudeksi, mutta halusin vinkittää hieman ekologisemmasta (ja persoonallisesta) lahjojen paketoinnista:


Meillä on jo vuosikausia kääritty lahjat sanomalehtipapereihin. Kun hieman jaksaa nähdä vaivaa, voi löytää myös hienoja värikkäitä sivuja, joista saa näyttäviäkin paketteja. Varsinkin mainoslehdet näin joulun alla ovat sopivan värisiä. Jos itselle ei soveliasta postia tule, niin kaverilta varmasti saa lehtiä kun pyytää.
Sain kaverilta tapetoinnista jääneitä jämärullia ja kääräisin tapetista tuollaiset vyötteet paketteihin.
Käytän myös kankaisia nauhoja, jotka keräämme tietenkin pakettien aukaisun jälkeen talteen, uudelleen käytettäväksi.

Mukavaa itsenäisyyspäivän iltaa!

Toivotan tervetulleeksi joukkoon Rva Patalinnun ja Titin :)

7 kommenttia:

Anni Minerva kirjoitti...

Mukavia ohjeita! Noita tahinikeksejä itsekin ihastelin toteutusaikeissa, mutta saa ensiksi kouluhommat vähän helpottaa.

Sanomalehtipaketit ovat aivan hyviä nekin! Minäkin taisin viime vuonna kääräistä paketit sanomalehteen, ja nuo sinun pakettisi ovatkin oiva esimerkki siitä, että niinkin saa kaunista :)

Viime vuonna tein minäkin muuten puolukkaista glögiä:
http://aistitasolla.blogspot.fi/2011/12/goji-puolukkaglogi-ja-raw-piparit.html

Paula kirjoitti...

Kiitos Anni Minerva. Arvaa harmittiko,kun se tahini loppuikin niin kesken. Mutta tulihan näistä silti hyviä. Ja uusintaesitys nähdään toivottavasti joulun aikana.

Lahjapakettien teko on melkein parasta joulussa. Niitä on niin kiva askarrella, vaikken muuten ole niin askartelun ystävä.

Hyvältä kuulosti tuo sinun glögisi. Olitkin paljon uskaliaampi maustamisen kanssa. Nyt iskikin sellainen jälkiajatus, että olisihan sen voinut kuivahedelmilläkin makeuttaa.

Nina kirjoitti...

Puolukkaglögi kuulostaa tosi maukkaalle, samoin nuo tahini-keksit! Oiva idea paketoida lahjat sanoma-mainospaperiin! Meillä on ei-mainoksia kyltti postiluukussa (jotta säästää juuri sitä paperia - netistä näkyy mainokset yhtä helposti),mutta käväisempä naapurin luona, jospa sieltä saisi pinon lehtiä :)

Jael kirjoitti...

Puolukkaglögi kuulostaa hyvältä.Harmittaa,kun jättimarketissa ei enään ole pakastepuolukoita...IKEAssa tosin on sitä puolukkamehua..
Nyt ovat illat täällä jo viileitä joten pitää hankkia glögiainekset. Tahini on kyllä tosi hyvä pikkuleivissä:)

Paula kirjoitti...

Nina, keksit olivat hyviä varsinkin kahvin kaverina ja puolukkaglögi kivan kirpakkaa, vaikkakin mies taisi hieman vierastaa tuota tähtianista mausteena.
Toivottavasti saat naapurilta hienot käärepaperit :)

Yaelian, kiitos siitä tahinipikkuleipä ohjeesta. Ensi kerralla noudatan sitä tarkemmin, mutta nämäkin olivat tosi hyviä.
Ai, sielläkin on Ikea. Ja jännä, että siellä yleensäkin on ollut puolukoita saatavilla.

kte kirjoitti...

Joo, paketteja voi tehdä lähes mistä vaan! Itse oon ottanut jopa nättikuosisia vaatteita kirppareiden ilmaiskoreista, mistä aion tehdä osan paketeista, osan käärin ilmaiskoreista otettuihin jouluisiin liinoihin ja vanhoihin huiveihin.

Vanhat isot seinäkalenterit on mainio myös esim. CD/DVD-levylle. Viime jouluina oon käyttänyt lähestulkoon KAIKKEA paketoimisessa ;)

Narut voi olla myös rikkimenneitä kännyköiden johtoja, vanhoja (ilmaiskoreista otettuja) vöitä, kengännauhoja..

Vain mielikuvitus on rajana, sama korttien suhteen. Joskus tein mm. tällaisia: http://terveemmin.blogspot.fi/2009/12/kortti-part-kolmonen.html :)

Paula kirjoitti...

Hyviä ideoita kte :)