torstai 15. joulukuuta 2016

Chiavanukas luumusoseella (koska kohta on joulu)

Chiavanukkaat ovat ihmeesti välttyneet joutumasta blogiini, vaikka niistä on tullut tehtyä monenmoista versioita. Korjataanpa tämäkin vääryys!

Jos chiansiemenet eivät vielä ole tuttuja sinulle, niin voin kertoa sellaisen mehevän yksityiskohdan, että liotettuna ne näyttävät jännästi sammakonkudulta. Sellaisia limaisia pieniä palleroita, joiden sisällä on tumma piste! Houkuttavaa ainakin seikkailunhaluisten mielestä.

Wikipedia kertoo asiallisesti sekä lyhyesti chiansiemenistä näin ja esimerkiksi Kemikaalicocktailista voit lukea asiasta muutaman sanan enemmän naps.

Chiavanukas on itsessään hyvin neutraalin makuinen, joten sen kanssa on mukava kokeilla erilaisia hedelmiä, marjoja ja mausteita. Ja nyt joulun lähestyessä chiavanukaskin mukautuu sesongin makuihin. Tässäpä tällainen helppo, joulun tunnelmointiin sopiva vanukas, jonka valmistukseen tarvitsee vain muutaman raaka-aineen:




Vaniljainen chiavanukas  n. 5 annosta

1 dl chiasiemeniä
5-6 dl kaurajuomaa (tai muuta kasvimaitoa)
1/2 tl vaniljajauhetta

Luumusose
200 g (eli pussillinen) kuivattuja luomuluumuja
3 dl vettä

+ kanelia

Teen yleensä tällaisen isomman, perhemittakaavan vanukassatsin kerralla.
Sekoitan chiansiemenet ja vaniljan kaura(tai soija-, cashew-, tai manteli-)maitoon jo edellisenä iltana. Annan tekeytyä hetken ja sekoitan uudestaan, jotta siemenet jakautuvat nesteeseen tasaisesti. Laitan odottelemaan jääkaappiin. Aamulla nestettä voi vielä lisätä jos vanukas tuntuu liian jämäkältä.

Luumusose syntyy helposti siten, että laittaa kuivatut luumut likomaan veteen omassa purkissaan sinne chiapurkin seuraan jääkaappiin. Seuraavana aamuna (tai vaikka päivällä) ne vain soseutetaan esimerkiksi sauvasekoittimella.

Kokosin annokset lusikoimalla vanukasta ja luumusosetta vuorotellen laseihin. Viimeistelin ripsottelemalla kanelia päälle.




Sattuipa hauskasti, että Hellaton kokki oli myös näppäillyt melkolailla samanlaisen reseptin vast'ikään. Ollaan näemmä Mean kanssa molemmat joulutunnelmissa. Terveisiä ja iloista joulumieltä! :)



2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tosi nätit annokset.Chia on sellainen juttu,jota yleensä aina löytyy kaapista. Oikein hyvää joulun aikaa sinulle:)

Paula kirjoitti...

Kiitos, Jael! Chia kuuluu myös minun perusvarastoon, vaikka innostus vaihteleekin ajoittain. Tällä hetkellä vakava putki päällä.