maanantai 17. helmikuuta 2014

Sokeriton ja gluteeniton kakkuresepti

Nyt kun yritän (huh, olen kyllä välillä totaalisesti repsahtanutkin) taukoilla sokerin ja vehnän kanssa, tulee mietiskeltyä ja kokeiltua erilaisia korvaavia leivontatapoja. Tällä kertaa sain kehitettyä aika mukavan perussuklaakakun, jonka ohjetta varmasti käytän jatkossa pohjana erilaisille luomuksille. Rakenne oli nimittäin aikalailla kiva: pehmeä, mehevä ja hyvin koossapysyttelevä, eikä tämä edes maistu yhtään epäilyttävän terveelliseltä ;)




Sydänkakku   1,3 l:n vuokaan

200 g kuivattuja taateleita
2 dl vettä
1 kypsä banaani
1/2 dl (oliivi)öljyä
2 dl mantelijauhoja
1 dl soijajauhoja
1 dl täysjyväriisijauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl steviajauhetta (käytän vihreää kuivatusta kasvista jauhettua)
1 tl vaniljajauhetta
1 tl kardemummaa
iso hyppysellinen suolaa
(6 viikunaa sattumiksi jos innostaa)
(+ kookosjauhetta valmiin kakun koristeluun jos innostaa)

Pilkoin taatelit ja liotin vedessä pehmeiksi. Soseutin taatelit liotusvesineen banaanin kanssa sileäksi. Sekoitin loput ainekset joukkoon. Pilkoin taikinan sekaan vielä 6 viikunaa sattumiksi. Kaadoin taikinan voideltuun ja leivitettyyn (jos keliaakikkoja on syömässä, niin myös leivityksen täytyy olla gluteenitonta!) vuokaan ja tasoitin pinnan. Paistoin 175 asteessa 45 minuuttia. Hieman pidempi paistoaika voisi olla paikallaan, sillä tämä kakku jäi osittain vähän tahmaiseksi.
Annoin jäähtyä vähän aikaa ennen kakun kumoamista. Koristelin vielä kookosjauhoilla.


slurps



12 kommenttia:

Nanne kirjoitti...

Huh, jopas näyttää herkulliselta! Nuo viikunat näyttävät... ahh, toffeamaisilta, niin hyviltä. Yummy! :)

Mikäs ilonen yllätys, kun kaapeista löytyy juuri noita kaikkia tarvittavia aineksia!

Rommirusina kirjoitti...

Maukkaan näköinen ja oloinen resepti, tämä menee kyllä testiin. Ja tosi kiva koristelu. :)

Anni Minerva kirjoitti...

Mukavan tiiviin näköinen kakku! Tuollaisissa kuorruttamattomissa (toisin sanoen muissa kuin täytekakuissa) minä ainakin pidän nimenomaan tiiviin maukkaista kakuista, en oikein välitä kuivakakuista sanan varsinaisessa merkityksessä.

Tätä voisikin leipoa jonain päivänä. :)

Jael kirjoitti...

Tosi kivasti koristeltu kakku:) Ja taatelilla ja banskulla saa kyllä kivasti makeutta kakkuihin:)

Liisa kirjoitti...

Niin hyvän näköinen! Juuri tuo rakenne näyttää sellaiselta mitä aina tavoittelen kakuissa<3

Paula kirjoitti...

Nanne, kiitos. Viikunat ovat kyllä mukavia sattumia niin leivissä kuin kakuissakin. Taidammepa vähän samojen ainesten kanssa keittiöissämme hyöriä :)

Kiitos, Rommirusina. Olit näköjään sinäkin harrastanut gluteenitonta/sokeritonta leivontaa. Nätin näköiset muffarit!
Tämä koristelutapa minulla on käytössä, kun pitää vaatimattoman näköisestä saada pikaisesti vieraskorea ;)

Anni, se kuivakakku nimitys on kyllä kumma! Kuka haluaa kuivaa kakkua?? Tykkäsin tämän pehmeästä rakenteesta, joka ei ole yhtään kuiva.

Kiitos, Jael. Koristelen kakkujani aika usein tomuttamalla paperista leikatun lumihiutaleen päälle kookosjauhoja. Kumma vain, että vielä ei yhtään ollut blogiin asti päätynyt.
Näköjään pärjää hyvinkin vain taatelin ja banskun makeuden voimin. SIlloin ennen jouluahan sinäkin teit houkuttelevan näköisiä taatelileivonnaisia.

Liisa, luulenpa, että nyt kakkuun tuli parempi rakenne kuin mihinkään sokerin kanssa leipomaani gluteenittomaan leivonnaiseen. Antaakohan soijajauho tuon pehmeyden vai mikähän lie. Innostaa uusiin kokeiluihin tämä.

Paula kirjoitti...

Nanne, kiitos. Viikunat ovat kyllä mukavia sattumia niin leivissä kuin kakuissakin. Taidammepa vähän samojen ainesten kanssa keittiöissämme hyöriä :)

Kiitos, Rommirusina. Olit näköjään sinäkin harrastanut gluteenitonta/sokeritonta leivontaa. Nätin näköiset muffarit!
Tämä koristelutapa minulla on käytössä, kun pitää vaatimattoman näköisestä saada pikaisesti vieraskorea ;)

Anni, se kuivakakku nimitys on kyllä kumma! Kuka haluaa kuivaa kakkua?? Tykkäsin tämän pehmeästä rakenteesta, joka ei ole yhtään kuiva.

Kiitos, Jael. Koristelen kakkujani aika usein tomuttamalla paperista leikatun lumihiutaleen päälle kookosjauhoja. Kumma vain, että vielä ei yhtään ollut blogiin asti päätynyt.
Näköjään pärjää hyvinkin vain taatelin ja banskun makeuden voimin. SIlloin ennen jouluahan sinäkin teit houkuttelevan näköisiä taatelileivonnaisia.

Liisa, luulenpa, että nyt kakkuun tuli parempi rakenne kuin mihinkään sokerin kanssa leipomaani gluteenittomaan leivonnaiseen. Antaakohan soijajauho tuon pehmeyden vai mikähän lie. Innostaa uusiin kokeiluihin tämä.

Mari kirjoitti...

Täytyy kokeillakin!
Gluteenittomat leivonnaiset kun eivät ole vahvuuteni, mutta niitäkin tarvitaan aina silloin tällöin. :)

Pipsa kirjoitti...

Mainion näköinen kakku! Ihanan hyveellinen raaka-aineluettelo ja mikäs sen mukavampaa, jos maku on sitäkin parempi :)

Paula kirjoitti...

Mari, eivät gluteenittomat leivonnaiset ole minunkaan vahvuuteni :D On oikeasti aika haastavaaa, varsinkin kun jättää kananmunat käyttämättä ja yrittää selvitä terveellisemmällä linjalla. Mutta nämä on niitä mukavia positiivisia haasteita!

Pipsa, aika hyvellinen on olokin ;) Toisin oli pari päivää sitten kaupan karkkihyllyllä, kun en pystynytkään vain ohi kulkemaan.

Kukoistanko työssäni kirjoitti...

Kaunis pinta ja muutenkin houkutteleva resepti. Itsekin yritän jatkuvasti keksiä uusia tapoja korvata sokeria ravinteikkaammilla makeutusaineilla.

Paula kirjoitti...

Kiitos, Outi. Olen oikein yllättynyt, että näinkin taviksen oloista kakkua pystyy tekemään ilman sokeria ja vehnäjauhoja. Seuraavaksi lähteekin mustikkamuffarit testiin.