tiistai 4. helmikuuta 2014

Sitruunan raikastama linssikeitto

Se perinteinen ja ihan perus linssikeitto tehdään meillä näin. Se onkin helppo ja maukas keitto. Nyt kuitenkin tulin törmänneeksi Vaimomatskuu -blogin sitruunaisen pinaatti-linssikeiton ohjeeseen ja tiesin heti, että tässä on SE ihana vaihteluvirkistää-vähänpikantimpi-raikas ja uusi-vaihtoehto-linssikeittomme! Paitsi, että tulin korvanneeksi pinaatin keittiömme perusvihanneksella parsakaalilla. Ja mausteiksi valitsin sitruunan innoittamana kaikkea keltaista tai ainakin sinnepäin. Noh, mustapippuri ei ole keltaista nähnytkään, mutta poikkeushan vahvistaa säännön, päätin minä.




Sitruunainen linssikeitto n. 5:lle

2 1/2 dl kuivia vihreitä linssejä
1,7 l vettä
2 porkkanaa
2 hyvänkokoista sipulia
4 pulskaa valkosipulin kynttä1 parsakaali (reilu 300 g)
1 1/2 tl kurkumaa
1/2 tl jeeraa
1/4 tl inkiväärijauhetta
1/4 tl mustapippurirouhetta
2 tl ruususuolaa
4 rkl sitruunan mehua
2 rkl (kylmäpuristettua rypsi)öljyä
(+ norilevärouhetta, koska muuta yrttiä ei ollut ja vaikka olisikin)

Huuhtelin linssit, laitoin veteen ja kattilan liedelle porisemaan. Kuorin ja pilkoin porkkanat ja sipulit ja heitin kattilaan. Ainesten kypsyessä paloittelin parsakaalin (käytän myös varren) ja kuorin valkosipulit. Lisäsin mausteet kurkumasta suolaan kehittämään makua. Kun linssit, sipulit ja porkkanat olivat kypsyneet, murskasin kattilaan valkosipulit ja laitoin parsakaalit mukaan. Vielä pieni kiehautus, jotta parsakaalit kypsyivät, mutta jäivät napakoiksi. Otin kattilan liedeltä ja viimeistelin vielä sitruunanmehulla ja öljyllä (ja levärouheella).



Tykkäilen tästä keitosta nyt aika kovasti, vaikka edelleenkään linssikeitto ei ihan ruokien kauneuskilpailuissa pärjäile :)


Ihanaa uusia lukijoita! Tervetuloa Olki, Mari, Anni ja Ansku!


10 kommenttia:

olki kirjoitti...

Hih, uusi lukija antaa sitten täällä kuulua itsestään :)

Linssit ovat kenties parasta maailmassa, ja keiton maustekombo kuulostaa todella hyvältä!

Paula kirjoitti...

No heipähei Olki :)
Välkähti mieleeni, että otsikko jäi kirjoituksestani puuttumaan ja piti heti palata korjaamaan asia.
Linssit ovat minunkin mielestäni hyviä. Etenkin näistä vihreistä tykkään. Paitsi, ättä saapa nähdä vaihtuuko suosikkini kunhan pääsen ensimmäistä kertaa maistamaan belugalinssejä. Pussi odottelee kaapissa..

-V- kirjoitti...

Nice! Olenkin kaivannut hyvää linssikeitto-ohjetta nimenomaan vihreistä linsseistä! Punaset on mun makuun jotenkin persoonattomia, niitä käytän mielummin sosekeiton sakeuttamiseen. Tätä täytyy koittaa, parsakaali keitossa tekeekin ruoasta meidän perheen naisten ruoan, mutta erotellaan keitosta nuoren miehen annos erikseen ;) (sillä on sellanen joku ihme rajote.. Plaah)

Jael kirjoitti...

Linssikeitot on minunkin herkkua,vaikka en olekaan keittoihminen,mutta kylmänä päivänä(joita täällä ei tänä talvena oikein ole ollut... ) sellainen maustuu.Sitruuna varmaankin raikastaa sitä kivasti:)

Paula kirjoitti...

V, minusta ne punaiset linssit on kivaa ja nätimpää pikaruokaa, mutta vihreät taas maukkaampia.
Voi sitä teidän nuorta miestä, kun ei parsakaali kelpaa! Meidän erittäin nuori mies eli Tonttu alkoi vasta maistelemaan kiinteää ruokaa ja suorastaan innostui parsakaalista. Niin, että terveisiä vaan parsakaalintykkääjäperheestä :D

Jael, sitruuna linssikeitossa on kyllä mainio keksintö. kaipasinkin vaihtelua sille taviskeitollemme, mutta en tykkää kookosmaidosta, mitä usein myös linssikeittoon laitetaan. Tämä vaimomatskun idea tuli siis kuin tilauksesta!

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Anteeksi spämmäys, bloggeri oikutteli pahemman kerran! Piti vaan sanomani, että herkulliselta vaikuttava linssisoppa. Sitruuna on kiva lisä.

Paula kirjoitti...

Heh Outi, joskus tuollaista sattuu. Sitruunaa tulee nykyisin tuikattua sinne sun tänne, nyt kun en enää ole sille allerginenkaan. Linssikeittoonkin se näemmä sopii erinomaisesti.