torstai 11. lokakuuta 2012

Synttärikakku ja aleksanterit

Vekaran ja kaverinsa synttäreiden herkuista herkuimmat olivat varmasti minttusuklainen kakku ja mustaherukka-aleksanterit.
Molempia leivoin synttäreitä varten kolme satsia, ja tietenkin se kolmas kakku ja kolmannet santerit jäivät juhlissa syömättä. Onneksi tuli myös vähän rääppiäisvieraita, niin ei tarvinnut ihan itse kaikkea urakoida ;D


MinttusuklaaKakku

Pohja  (yhteen kakkuun)

4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 ml suolaa
1 dl öljyä
2 dl maustamatonta soijajukurttia
2 1/2 dl kaurajuomaa

Sekoitin ensin kuivat aineet ja lisäsin kosteat. Sekoitin mahdollisimman vähällä veivaamisella tasaiseksi. Pingotin 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin. Sipaisin reunoille margariinia ja ripsautin mannaryynejä. Kaadoin taikinan vuokaan ja tasoitin. Tein veitsellä ristiviillon taikinaan. (Tämän olen oppinut jostain netistä ja sen pitäisi vaikuttaa siten, että kakku kohoaa tasaisemmin, eikä hirmuista kumparetta muodostu. Näyttäisi toimivan!) Paistoin 175 asteessa reilut 40 minuuttia, kunnes kokeilutikkuun ei tarttunut taikinaa.

Pakastin pohjat ja juhlia edeltävänä päivänä otin sulamaan. Leikkaaminen on nimittäin helpompaa tehdä pakastetuille ja vielä hitusen kohmeisille kakuille. Kakut leikkasin kahteen osaan.

Kostutin pohjat kevyesti kaakaolla. Ihan muutama lusikallinen riittää, sillä tämä ei ole mitenkään kuivakka kakkupohja.

Alemman pohjan päälle asettelin rasiallisen vadelmia.

kakku sisältä
Minttusuklainen täyte ja kuorrutus  (yhteen kakkuun)

150 g tummaa suklaata
1 prk Alpron Airy & Creamy -soijakermaa
n. 10 tippaa piparminttuöljyä
1 dl marianne -rouhetta

Sulatin suklaan mikrossa pienellä teholla ja hetken kerrallaan. Vatkasin kerman sekaan minttutipat ja marianne-rouheet ja lopuksi sulan suklaan. Pursotin alemman kerroksen vadelmien päälle kierroksen ja levittelin veitsellä koko kerroksen kattavaksi. (Kannattaa olla kitsaana, jotta kuorrutusta riittää myös kakun päälle.) Asetin toisen kakkukerroksen päälle, kostutin hieman ja levitin lähes loput kuorrutteet pintaan. Loput kuorrutteet sipaisin reunoille ohueksi kerrokseksi.

Kakkujen jäähdyttyä ja jähmetyttyä jääkaapissa valutin niiden päälle vielä suklaakuorrutuksen:

2 1/2 dl soijakermaa
300 g summaa suklaata
2 rkl margariinia
Kiehutin kerman, otin kattilan pois levyltä ja sekoitin rouhitun suklaan joukkoon. Sekoitin kunnes suklaa oli sulanut ja lisäsin vielä margariinin sekoittaen. Annoin vähän aikaa jäähtyä ja valuttelin kakkujen päälle veitsellä levittäen.

Koristeet ovat sokerimassaa ja ne näköjään hieman sulivat yön yli kakun päällä jääkaapissa oltuaan. Tarkkaan kun katsoo, niin näkee valumajäljet.

Kakun maku oli luksusta, mutta nättejä paloja siitä ei millään saanut leikattua!


Siirrytäänpä sitten aleksantereihin. Tässä on linkki reseptiin, miten aleksanterit useimmiten teen. Tällä kertaa kuitenkin jätin mantelimassan allergisia ajatellen pois. Suosittelen kuitenkin käyttämään mantelimassaa, jos sille ei estettä ole.


Mustaherukkaiset aleksanterinleivokset  21 pientä leivosta

Taikina
5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
220 g margariinia (sininen Keiju)
1 1/2 rkl vettä

Sekotin kivat aineet ensin keskenään. Sitten nypin margariinin joukkoon ja lopulta sekoitin veden käsin taikinan sekaan. Annoin taikinan jäähtyä kunnolla jääkaapissa.
Painelin ja kaulitsin hippunen jauhoja apuna taikinasta suorakaiteen muotoisen levyn leivinpaperin päällä. Taikinaevy saa jäädä hieman uuninpeltiä pienemmäksi.

Väliin
150 g mustaherukkahilloa (ei tarvitse olla niitä paistonkestäviä edes)

Mittasin (ihan tosi!) taikinalevystä puolivälin ja levitin hillon puolen taikinan päälle. Leivinpaperin avulla taitoin hillottoman taikinapuoliskon hillollisen päälle.
Paistoin 175 asteessa 30 minuuttia.

Vinkki! aleksanteritkin voi tehdä hyvissä ajoin ja pakastaa tässä vaiheessa ennen kuorruttamista

Kuorrutus
2 1/2 dl tomusokeria
2 rkl mustaherukkamehua
+ koristeraitoihin 1/2 dl tomusokeria ja n. 1/2 rkl vettä

Sekotin tomusokerin ja mehun sekä raitoja verten tomusokerin ja veden. Levitin vaaleanpunaisen kuorutteen ruokalusikalla leivoslevyn päälle. Valuttelin valkoisen kuorrutteen raidoiksi pikkulusikalla ja vedin veitsellä poikkisuuntaan kuvioita edestakaisin.
Kun kuorrute oli kunnolla jähmettynyt leikkasin terävällä veitsellä reunapalat pois ja sitten pituussuuntaan kolmeksi leivossuikaleeksi ja suikaleet vielä seitsemään osaan. Sain siis aikaiseksi 21 pientä leivosta. Veitseä kannattaa välillä pyyhkiä puhtaaksi niin leivoksista tulee siistejä.

on ne aika ihania :)
Huh! Olipas aikamoinen näpyttely näissä ohjeissa!

5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kiitos tuosta Aleksanterin leivosten ohjeesta.Olen monta kertaa ajatellut niiden tekemistä viemiseksi täkäläisille tutuille:)

Lotta kirjoitti...

Nam! Tuo mariannetäytteinen kakku täytyy kopioida!

Anni Minerva kirjoitti...

Ihania leipomuksia! Nuo aleksanterit on kyllä kauniita.

Kukoistanko työssäni kirjoitti...

Upeat aleksanterit! Kyllä synttärisankarin kelpasi näillä herkuilla.

Paula kirjoitti...

Yaelian, eipä kestä. Aleksanterit ovatkin nättejä viemisiä ja syntyvät loppujen lopuksi aivan kohtuullisella vaivalla.

Fairly Frivolous, uskallan suositella kakkua. Tämä oli erityisen herkkua, vaikkakin hieman harmitti,kun siitä ei saanut kovin siistejä paloja leikattua. Terävä veitsi on kyllä muutenkin ehdoton kakun leikkauksessa. En tykkää yhtään jos kakkulapiolla muussataan. Siinäpä tuli samalla paljastettua yksi neurooseistani ;D

Kiitos Anni Minerva :) Tykkään näpertää tällaisia, vaikka kärsivällisyys ei ihan riitäkään hienojen kakkublogien luomuksien tasolle.

Kiitos myös Outille. Sankari oli tohkeissaan aivan muista asioista, eikä malttanut juuri herkkujen ääressä viihtyä. Näin jälkikäteen on kyllä ehtinyt maistaa ja näköjään tykkäsikin.