torstai 21. syyskuuta 2017

Omenakakku pekaanitoscalla

Tänä syksynä olen raahannut omenoita kilokaupalla kotiin. RouskisRouskisRouskutellut niitä ihan sellaisenaan, hedelmäsalaateissa ja jugurttiannoksissa. Eri lajikkeilla on muuten ihmeen erilaisia makuaromeja! Kannattaa kokeilla ja vertailla!

Omppujen sesonki houkutteli lopulta myös leipomaan tällaisen herkkukakun. Pehmeä ja omenoitten mehevöittämä kakku sai päällensä ihanan rapsakan pekaanikuorrutuksen.






OmenaPekaani-kakku

Kakku

125 g margariinia (sininen Keiju)
3 1/2 dl hienoja spelttijauhoja (voi käyttää myös vehnää)
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 keskikokoista, aromikasta omenaa
2 dl soijajuomaa

Sulatin margariinin. Sekoitin kakun kuivat ainekset. Poistin omenoista siemenkodat ja kuutioin omput n. 1 cm kuutioiksi. Lisäsin palaset kuiviin aineisiin. Kaadoin mukaan myös sulan margarinin ja soijajuoman ja sekoitin nopsasti sekaisin.
Pingotin 24 cm:n irtopohjavuokan pohjalle leivinpaperin. Voitelin ja leivitin reuntat. Kaadoin taikinan vuokaan ja tasoitin. Laitoin paistumaan 175 asteiseen uuniin.

Tosca

75 g margariinia
3/4 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl soijajuomaa
1 tl (ceylon)kanelia
4 dl pekaanipähkinöitä

Sillä aikaa kun kakku paistui, mittasin toscaa varten margariinin, sokerin, jauhot, soijajuoman ja kanelin kattilaan. Laitoin liedelle kuumentumaan ja sekoittelin keitellen muutaman minuutin. Roihin puolet pekaanipähkinöistä ja jätin puolet kokonaisiksi. Sekoitin ne toscaliemeen.

Kun kakku oli paistunut juuri ja juuri kypsäksi eli noin ja vähintäänkin 35 minuuttia, otin sen pois uunista ja levitin toscan sen pinnalle. Laitoin takaisin uuniin ja paistoin vielä n. 10 minuuttia.
Irrotin vuoan kun kakku oli hieman jäähtynyt. 




Kakku oli melko herkkua haaleaksi jäähdyttyään ja kylmänkuohkean vaniljakastikkeen kera.
Kaikki arvostivat paitsi Tonttu, joka ei edelleenkään voi sietää, että kakkuun sotketaan mitään, ei edes omenoita tai pähkinöitä. Kakut kakkuina ja omenat ja pähkinät omenoina ja pähkinöinä!



sunnuntai 10. syyskuuta 2017

MinttuOreo-kakku

Kaikki lähti siitä kun Tontun 4vee synttärit lähestyivät uhkaavasti ja oli hirmu kiireistäkin vielä. Tyypin ennakkoluulot ja makumieltymykset tietäen (ja melkein vastauksenkin) kysyin, että minkälaisen synttärikakun sankari haluaisi. "Semmoisen, jossa on suklaata pohjassa ja täytteessä ja päällä, eikä yhtään marjaa."
Jee! Kakun teossa pääsin siis mahdollisimman helpolla kun kriteerit täytti nopsakkatekoinen suklaamoussekakku. Vaivattomuutensa lisäksi kakku on myös herkullinen ja aika näyttäväkin. Kaikki voittivat!
(Tunnustan, että loput tarjoilut ostinkin sitten valmiina kaupasta, hih.)



Minttuinen Oreo-kakku 

Pohja
1,5 pakettia minttuoreo-keksejä
60 g margariinia (itse käytin sinistä Keijua)

Täyte
2 prk vispautuvaa soijakermaa (Alpro Cuisine Soya)
290 g tummaa suklaata (= 2 levyä Pandan tummaa)
10 tippaa piparminttuöljyä

Koristeeksi
1,5 pakettia minttuoreo-keksejä
(mintun lehtiä)

Murensin pohjan keksit teholeikkurilla (semmoinen monitoimikoneen tapainen leikkurisytkytin). Sulatin margariinin ja sytkytin murujen joukkoon. Voitelin 24 cm:n irtopohjavuokan reunuksen ja asetin tarjoiluastialle. Painelin keksimurun reunuksen pohjalle.

Täytettä varten sulatin paloitellut suklaat varovasti ja erissä mikrossa. Vispasin kermavaahdot ja sekaan vielä vimmatusti hieman jähtyneen suklaasulan ja siihen sekoitetut minttutipat. Maustamiseen voi toki käyttää myös minttuaromia, mutta sitä tarvitaan enemmän.
Lusikoin täytteen pohjan päälle ja painelin paikoilleen ja yritin tasoitella pinnan suht siistiksi. Laitoin kakun jääkaappiin jähmettymään.

Jähmettyneestä kakusta irrotin vuoan reunuksen ja koristelin oreon puolikkailla. Loput keksit rouhin ja käytin myös koristeluun.



Sittenhän siinä kuitenkin kävi niin, ettei synttärisankari malttanut kakku laisinkaan maistamaan. Juhliminen vei voiton.

Raikkautta kaipaavien kannattaa kokeilla tätä vadelmaista versiota kakusta. Ai että mikä herkku!