sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Tahinilla maustetut, paahdetut kukka- ja parsakaalit

Tämän bloginpitäjän jutunaiheet laahaavat pahasti jäljessä! Nyt on nimittäin kyse viime syksyn hitistä omassa keittiössäni. Silloin hoksasin, että näitä syyskauden herkkuvihanneksiahan voi paahtaa! Ja tulos on herkullinen. Paahdettaessa maut tiivistyvät ja vihannesten rakenne on hyvä eikä lainkaan vetinen kuten (liian pitkään) keitettyjen. Nam!

Tahini antaa paahdetuille kukka- ja parsakaaleille mukavan säväyksen, mutta jos sinulla ei tahinia ole, voit korvata sen ylimääräisellä ruokalusikallisella öljyä.




Paahdetut kukka- ja parsakaalit  3-4:lle riippuen lisukkeista

1 keskikokoinen kukkakaali
2 pientä parsakaalia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tahinia
2/3 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
2 valkosipulin kynttä puristettuna

Kaalini painoivat pakkauksineen alunperin 1 kg. Muovien kuorimisen, puisevien kantojen ja suojuslehtien poistamisen jälkeen jäljelle jäi reilut 700 g pilkottuja kukintoja ja meheviä varrenosia.

Laitoin kaalinpalat isoon kulhoon. Sekoitin öljyn, tahinin ja mausteet yhteen ja valutin ohuena nauhana kaalien päälle. Sekoitin huolellisesti käsin pöyhien, jotta öljykastike osuu varmasti joka palaseen.
Kaadoin hässäkän leivinpaperoidulle uuninpellille ja paahdoin uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes olivat kypsiä ja vähän ruskistuneita.



Tällä(kin) kertaa päädyin tarjoamaan paahdetut kaalit vain savutofun kanssa, mutta ne sopivat myös esim. papupihvien lisukkeeksi tai vaikkapa tuhdimman salaatin osaksi.


Iloiset tervetulotoivotukset Jossu, Riina ja Tiina!


19 kommenttia:

  1. Tahini yhdessä kukka/parsakaalin kanssa on loistava kombo:-) blogissani onkin pari versiota sellaisesta ja täällä se on aika yleinen ruoka:-)

    VastaaPoista
  2. Jael, sinä oletkin esikuvani tahinin käyttäjänä! Blogisi ansiosta olen huomannut, kuinka monipuolisesti tahinia voi käyttää. Kiitos siitä :)

    VastaaPoista
  3. Tän on oltava match made in heaven! :)

    VastaaPoista
  4. Anni, ainakin itselleni maistuu niin hyvin, että tätä on tullut jo aika monta kertaa tehtyä.

    VastaaPoista
  5. Kaali paahdettuna on täälläkin suosikki, mutta tahinia en olisi keksinyt siihen yhdistää. Kiitos siis vinkistä!

    VastaaPoista
  6. Jaana, tuo tahini sopii mielestäni oikein hyvin sekaan. Jopa jälkikasvu syö näitä, vaikka tahini ei muuten oikein suosiossa ole. Harva lapsi varmaan siitä sellaisenaan tykkää. Salaisuus taitaakin olla annostelussa.

    VastaaPoista
  7. Meillä paahdetaan kukka- ja parsakaalta usein - välillä sellaisenaan, välillä perunan ja porkkanan kera. Tahinilla en ole koskaan sitä ryydittänyt, mutta tämän hyvän vinkin jälkeen kyllä kokeilen - tänks :)

    VastaaPoista
  8. Koti Harmi, perunat ja porkkanat ja aivan kaikki muutkin taitavat olla paahdettuna parhaimmillaan. Minulle kaalien paahtaminen on viime syksyn uusi oivallus.
    Tahinin monipuolisempaa käyttöä olen yrittänyt opetella ja mm. Jaelin blogista paljon vinkkiä saanut. Kaurapuuroonikin se nykyisin ehdottomasti kuuluu kera kanelisokerin, herukoiden ja kaura/soijamaidon.

    VastaaPoista
  9. Eikä, tässä on paljon potentiaalia uudeksi jumitusruoakseni! :D Kukka- ja parsakaalia kuluu aika paljon juuresten lisäksi näin tammikuussa, kun ei jaksa ihan pelkkää porkkanaa, punajuurta ja lanttua kuitenkaan vetää... Tahini antaa varmasti juuri sellaisen pienen mutta olennaisen loppusäväyksen.

    VastaaPoista
  10. Pipsa, ainakin mulle tapahtui se jumitus :D
    Sama juttu, etten millään pärjää vain juureksilla koko talvea. Varsinkin kun kylämme kaupassa luomuiset (vaikkakin espanjalaiset) parsa- ja kukkakaalit houkuttavat.

    VastaaPoista
  11. Kylläpä näyttivät hyviltä! Tätä on kyllä pakko kokeilla, kun saan täytettyä kukka- ja parsakaali varaston.

    VastaaPoista
  12. Maria, minulle nämä maistuvat ainavain. Ovat nimittäin tänään iltapalan osasena. Nam!

    VastaaPoista
  13. En yhtään ihmettele! :)

    Ehdin tänään enempi kurkkia blogiasi ja täältä löytyi hurjasti kaikkea ihanaa - taitaa mennä reseptejä selaillessa loppu ilta. :)

    VastaaPoista
  14. Mukava kuulla, Maria, että tykkäät :) Itse olen ilahtuneena lueskellut sinun banaaninkuorikokeiluistasi.

    VastaaPoista
  15. On todella hyviä! Juuri testasin ja laitoin pakaste ruusukaaleja joukkoon (ensin mikrotin hetken ja kaadoin ylimääräisen nesteen pois). Nam!

    VastaaPoista
  16. Kiva kun sinullekin, Lemmi, maistui! Olen itse niin innoissani tästä reseptistä. Ruusukaaleja pitäisi minunkin kokeilla paahtaa, ovat muutkin niitä kehuneet.

    VastaaPoista
  17. Hei! Jos suolan lisää kasviksiin ennen uuniin laittoa, kyseessä ei ole paahtaminen. Suola irrottaa nesteet ja pitäisi siksi lisätä vasta jälkikäteen. Tällöin kasvikset todella paahtuvat ja kypsyvät ihaniksi.

    VastaaPoista
  18. Hei anonyymi! Tuotakin voisi joskus kokeilla, kuulostaa lupaavalta! Mutta kyllä nämäkin ovat tosi ihania :)

    VastaaPoista