perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kausimakutestejä vesikefiirillä

Talvella on ihan tavallista odottaa kevättä, eikö vain. Tänä vuonna olen kuitenkin malttamattomasti odottanut kesän alkua ennen kaikkea ihanan vesikefiirini vuoksi :D Kesä antaa taas uusia mahdollisuuksia makukokeiluihin kefiirin kanssa. Nyt testasin kolme alkukesän makua: raparperin, kuusenkerkän ja mustaherukanlehden.




Alkukesän kefiiri   1 l

1. vaihe
vesikefiirin siementä 1 dl tai enemmänkin
1 l vettä
1/2 dl sokeria (intiaani+valkoinen)

Ainekset laitetaan kannuun ja peitetään kevyesti. Annetaan fermentoitua huoneenlämmössä 1-2 vrk ja siivilöidään siemenet talteen. Liemi laitetaan lasipulloon.

2. vaihe

1 pulloon sopiva raparperin pätkä pitkittäin siivutettuna
tai
kourallinen kuusenkerkkiä
tai
kunnon nippu nuoria musteherukanlehtiä + puristus sitruunasta (n. 1 rkl)
(+ 1 tl tummaa sokeria)

Haluttu aines tungetaan pulloon kefiiriliemeen ja halutessa myös vähän lisäsokeria. Korkki tiukasti kiinni ja annetaan kehittyä lämpimässä 1-2 vrk. Aika riippuu lämpötilasta ja siitä kuinka hapanta juomastaan haluaa. Sitten vielä jääkaappiin jäähtymään.




Ja sitten maisteltiin:

Raparperi: Kuinka iloinen yllätys! Hyvä, raikas ja hieno raparperinmaku. Kesäjuoma!

Kuusenkerkkä: Pettymys. Kuusenkerkän omaperäinen kirpsakkuus ei välity juomaan, eikä tule edukseen. Tätä ei toiste.

Mustaherukka: Tykkään! Varmasti muutkin Louhisaaren juoman ystävät tykkäävät. Ihana mustaherukan aromi sopii kefiiriin.


10 kommenttia:

  1. Ihan uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus. Voisi olla hyvää ärtyneelle suolelleni, mutta mistä noita vesikefiirin siemeniä voi ostaa???

    VastaaPoista
  2. Hanne, vesikefiiri on tosi mielenkiintoinen juttu! Siemeniä on aika huonosti myynnissä, mutta itse kyllä harrastan sen lähettelyä ympäri Suomen. Voidaan puhua asiasta tarkemmin sähköpostitse jos olet kiinnostunut. Osoitteeni on tuolla ylhäällä oikealla :)

    VastaaPoista
  3. Olisi kiva kerran kokeilla tuota vesikefiiriä:) kuulostaa houkuttelevalta!

    VastaaPoista
  4. Jael, kun tulet Suomessa käymään niin lähetän antamaasi osoitteeseen. Saat kefiirin kotimatkakaveriksi :D

    VastaaPoista
  5. Täälläkin on juotu kefiiriä jo keväästä lähtien. Mies tekee erikoishyvää "peruskeffeä" maustamalla sen omanamehulla ja sitruunalla. Happoa on aina niin paljon, että avattaessa poksahtaa :-)

    VastaaPoista
  6. Tiina, minunkin peruskefiiri on omppu. Tosi herkkua! Tällä hetkellä olen erityisen ihastunut appelsiinisimaan eli pulloon laitetaan pari appelsiininsiivua ja rusinoita. Tämä se vasta poksuukin!

    VastaaPoista
  7. Ihana Paula.olenkin pian Suomessa mutta kun muistan osoitteen niin lähetän sinulle;minulle kun tulee jano noista kuvistasi:)

    VastaaPoista
  8. Osaatko sanoa onko kefiiri toimivaa vaikka en saakaan hiilihappoja aikaan? Se kyllä sihahtaa avatessa mutta itse juoma ei ole ollenkaan hapokasta :(

    VastaaPoista
  9. Hei Annukka!
    Hiilihappojen määrä vaihtelee huomattavasti riippuen makuaineista, lämpötilasta, fermentointiajasta ja ehkä kuun asennostakin :D Tuo sihaus on jo ihan hyvä merkki, että ainakin jotakin tapahtuu. Tänä kesänä en itsekään ole saanut mitään mahtikuohuja aikaiseksi, vaikka monenlaista olen kokeillut. Kyllähän se kenkuttaa, koska tykkään juuri selkaisesta kuohuvaisesta. Mutta kefiiri elää omaa elämäänsä eikä aina tee niin kuin hoitajansa toivoisi...

    VastaaPoista