Makean synttäritarjoilun vastapainoksi tarvitaan jotakin suolaista ja raikastavaa. Leikkelin tarjolle ihanan oranssia cantaloupemelonia ja surautin raikkaan mehevän avokadohummuksen patonkien päälliseksi.
Avokadohummus
1 säilykepurkillinen kikherneitä (=240 g)
1 hyvänkokoinen kypsä avokado
1 pullea valkosipulin kynsi
vajaa 3 rkl sitruunan mehua
3 rkl oliiviöljyä
1/3 tl suolaa
1/4-1/3 tl mustapippurirouhetta
Valutin ja huuhdoin kikherneet liemestän. Kuorin avokadon ja poistin siemenen. Kuorin tietenkin myös valkosipulin kynnen. Kaikki ainekset surrur sekaisin ja tasaiseksi sauvasekoittimella.
+ tarjoilualustaksi patongin paloja, koristeeksi basilikan lehtiä ja kirsikkatomaatteja, jotka sopivat myös makumaailmaan.
Avokadohummusta on aikaisemmin tehty ainakin täällä, täällä ja täällä, joten ihan oma keksintöni ei tämäkään ollut. Tykkäsin tästä hummuksen versiosta kovasti ja teen varmasti toistekin.
lauantai 20. huhtikuuta 2013
perjantai 19. huhtikuuta 2013
Synttärikakku ja muut makeat
Ajatella, että mies täytti jo 40v! Niin ne vuodet vierähtelevät vikkelään. Hetkisen tunsin itseni aika nuoreksi ja hehkeäksi...hih hii, onhan minulla vielä vuosia tuohon etappiin.
Synttärikakusta en saanut muuta toivetta puristettua kuin, että halusi sen olevan marsipaanikakku. Tällainen siitä sitten tuli:
Pohjana on tämä kakkupohja. Kolme kerrosta aikaansaadakseni suurensin ohjetta puolella desillä kaakaojauhetta ja puolella desillä nestettä. Veden sijaan käytin nesteenä kaurajuomaa. Paistoin kakun 24 cm:n irtopohjavuoassa.
kostutukseen 1 dl soijajuomaa
Mustaherukkatäyte
3 dl mustaherukkaa
1 dl sokeria
1 dl soijajuomaa
2 vegegel -pussukkaa
1 tlk soijakermavaahtoa (alpro airy&creamy)
2 tl vaniljasokeria
Soseutin sulaneet pakastemustaherukat sokerin kanssa ja sekoitin mukaan myös desin soijajuomaa sekä vegegelit. Kuumensin sekoitellen kattilassa kunnes alkoi pulpahtelemaan.
Vatkasin soijakerman vaniljasokerin kanssa vaahdoksi. Kaadoin mukaan hieman jäähtyneen mustaherukkaseoksen ja vatkasin vimmatusti hyvin sekaisin. (Taisi tuo mustaherukkamassa olla kuitenkin sen verran kuumaa ja löysää, ettyä vaahto lässähti ihan juoksevaksi.)
Kokosin kakun öljytyn irtopohjavuoan renkaan sisälle ja jätin jääkaappiin hyytymään neljäksi tunniksi. Irrotin sitten vuoan renkaan.
Kaakaokreemi
125 g margariinia
1 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta (sitä tummaa siis)
1 rkl soijajuomaa
Vatkasin ainekset sekaisin ja levitin kakun päälle ohueksi kosteuseristeeksi.
Kakun pintaan tuli vielä kaksi isoa pötköä mustaa marsipaania ja yksi valkoinen. Kaikkea en toki saanutkaan kulutettua. Koristekuvion nappasin törkeästi netistä ja muokkasin hieman. Kiinnitin valkoiset koristeet pintaan tomusokeri-vesi-seoksella.
Suklaapopparit 24 kpl + kotiväelle jämät hetikohta maistettavaksi
Kun hieman laiskottaa niin näitä saa helposti ja nopeasti tehtyä. Sopisivat ehkä lastenjuhlaan paremmin, mutta kyllä tuo mieskin on aika lapsenmielisenä vielä säilynyt.
1 pussi mikropopkorneja
400 g tummaa suklaata
Poppasin popkornit ja sulatin suklaankin mikrossa. Sekaisin ja muffarimuotteihin jähmettymään. Laitoin paperiset muotit ensin muffaripelteihin niin pysyivät paremmin muodossaan. Minullaon kaksi peltiä,joten kerralla sain tehtyä tuon 24 kpl.
jatkoa vielä vähäsen tulossa...
Synttärikakusta en saanut muuta toivetta puristettua kuin, että halusi sen olevan marsipaanikakku. Tällainen siitä sitten tuli:
Pohjana on tämä kakkupohja. Kolme kerrosta aikaansaadakseni suurensin ohjetta puolella desillä kaakaojauhetta ja puolella desillä nestettä. Veden sijaan käytin nesteenä kaurajuomaa. Paistoin kakun 24 cm:n irtopohjavuoassa.
kostutukseen 1 dl soijajuomaa
Mustaherukkatäyte
3 dl mustaherukkaa
1 dl sokeria
1 dl soijajuomaa
2 vegegel -pussukkaa
1 tlk soijakermavaahtoa (alpro airy&creamy)
2 tl vaniljasokeria
Soseutin sulaneet pakastemustaherukat sokerin kanssa ja sekoitin mukaan myös desin soijajuomaa sekä vegegelit. Kuumensin sekoitellen kattilassa kunnes alkoi pulpahtelemaan.
Vatkasin soijakerman vaniljasokerin kanssa vaahdoksi. Kaadoin mukaan hieman jäähtyneen mustaherukkaseoksen ja vatkasin vimmatusti hyvin sekaisin. (Taisi tuo mustaherukkamassa olla kuitenkin sen verran kuumaa ja löysää, ettyä vaahto lässähti ihan juoksevaksi.)
Kokosin kakun öljytyn irtopohjavuoan renkaan sisälle ja jätin jääkaappiin hyytymään neljäksi tunniksi. Irrotin sitten vuoan renkaan.
Kaakaokreemi
125 g margariinia
1 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta (sitä tummaa siis)
1 rkl soijajuomaa
Vatkasin ainekset sekaisin ja levitin kakun päälle ohueksi kosteuseristeeksi.
Kakun pintaan tuli vielä kaksi isoa pötköä mustaa marsipaania ja yksi valkoinen. Kaikkea en toki saanutkaan kulutettua. Koristekuvion nappasin törkeästi netistä ja muokkasin hieman. Kiinnitin valkoiset koristeet pintaan tomusokeri-vesi-seoksella.
![]() | |||
sisältä näytti tältä |
Sitruksiset aleksanterit
Taidanpa tylsästi linkittää tämänkin perusohjeen tänne.
Vadelmahillon sijaan käytin täytteeseen appelsiinimarmeladia ja tomusokerikuorrutukseen nesteenä sitruunamehua. Koristeraidat ovat veden, tomusokerin ja kaakaojauheen seosta. Tällä kertaa jaoin levyn vain 16 leivokseksi.
Suklaapopparit 24 kpl + kotiväelle jämät hetikohta maistettavaksi
Kun hieman laiskottaa niin näitä saa helposti ja nopeasti tehtyä. Sopisivat ehkä lastenjuhlaan paremmin, mutta kyllä tuo mieskin on aika lapsenmielisenä vielä säilynyt.
1 pussi mikropopkorneja
400 g tummaa suklaata
Poppasin popkornit ja sulatin suklaankin mikrossa. Sekaisin ja muffarimuotteihin jähmettymään. Laitoin paperiset muotit ensin muffaripelteihin niin pysyivät paremmin muodossaan. Minullaon kaksi peltiä,joten kerralla sain tehtyä tuon 24 kpl.
jatkoa vielä vähäsen tulossa...
maanantai 15. huhtikuuta 2013
Tunnustus ja haasteita
Poikkeuksellinen määrä näitä onkin tupsahtanut vaatimattomaan pikku blogiseeni! Ja laiskuuteni vuoksi ovat päässeet jopa vähän ruuhkautumaan. Mielissäni ja ilahtunut olen silti jokaisesta tunnustuksesta ja haasteesta ollut, joten kiitokset teille kaikille, jotka blogiani olette näin huomioineet.
Liisalta Kissoja ja kasvisruokaa -blogista lennähti tällainen:

Herneetkin rokkaa -blogista ja Outilta Keittiökameleontti -blogista sain saman hasteen, jonka säännöt ovat tällaiset:
Kiitetään haasteen antajaa, kerrotaan 8 satunnaista asiaa itsestä, jaetaan haaste eteenpäin kahdeksalle blogille.
Haastajien esimerkin mukaan satunnaiset asiani liittyvät jollakin tapaan syömiseen tai juomiseen:
1. Banaani on meillä yksi niistä ruoka-aineksista, jota täytyy aina olla kotona
2. Tykkään suunnitella ja järjestää juhlien tarjoilua, mutta otan siitä samalla vähän stressiäkin. Ja komennan miehen hoitamaan siivoukset, kun itse olen niin työllistetty keittiön puolella ;)
3. Mehulinko on ainoa katumani keittiöhankinta. Ei sillä, etteikö sillä olisi käyttöä -ainakin kausittain- vaan siksi, että se on iso, ruma, kallis ja varsinkin siksi, että sen hankinnan jälkeen olen törmännyt useisiin halpoihin ja pieniin laitteisiin kirppiksillä. Suosittelenkin siis mehulingon hankintaa harkitseville tähyilemään ensin käytettyjä.
4. En tykkää yhtään shoppailusta...paitsi ruokashoppailusta.
5. Kaupungissa käymiseen liittyy aina ehdottomasti myös kahvilassa tai ravintolassa tai vaikka molemmissa käynti. (maalainen kun pääsee kaupungin antimien ääreen niin itsehillintää ei löydy...)
6. Puutarhaharrastukseni painopiste on viime kesinä hieman siirtynyt perennojen keräilystä hyötyviljelyn puolelle.
7. Oman tuoreen sadon (etenkin mansikoiden) odotus on ollut jo monta kuukautta malttamatonta. Ei siis tietoakaan tässä hetkessä elämisestä...
8. Laiskiaisena yritän delegoida itujen kasvatuksen äidilleni. Vink vink.
Tämän urakoinnin jälkeen taitaa kuitenkin Anni Minervan 11 kysymystä -haaste jäädä nyt vastaamatta. Anteeksi Anni! Arvostan kuitenkin huomiointiasi.
En uskalla edes luvata tähän tulevaisuudessa palaavani, sillä nyt näppäimistöllä alkaa vuorostaan polttelemaan miehen 40v -synttäreistä tarinointi:
Liisalta Kissoja ja kasvisruokaa -blogista lennähti tällainen:

I love your blog -tunnustuksen pelisäännöt:
1) Kopioi post it-lappu ja liitä se blogiisi.
2) Kiitä linkin kera bloggaajaa, joka tunnustuksen myönsi.
3) Anna tunnustus viidelle suosikkibloggaajallesi, ja kerro siitä heille kommentilla.
4)
Ole iloinen saamastasi tunnustuksesta, vaikka se onkin kerrottu post
it-lapulla ja toivo, että omat lempibloggaajasi jakavat sen eteenpäin.
Lähetän tunnustuksen seuraaville:
![]() |
kyllähän jotakin kuvitustakin tarvitaan, vaikkei tämä mihinkään mitenkään liitykään... |
Herneetkin rokkaa -blogista ja Outilta Keittiökameleontti -blogista sain saman hasteen, jonka säännöt ovat tällaiset:
Kiitetään haasteen antajaa, kerrotaan 8 satunnaista asiaa itsestä, jaetaan haaste eteenpäin kahdeksalle blogille.
Haastajien esimerkin mukaan satunnaiset asiani liittyvät jollakin tapaan syömiseen tai juomiseen:
1. Banaani on meillä yksi niistä ruoka-aineksista, jota täytyy aina olla kotona
2. Tykkään suunnitella ja järjestää juhlien tarjoilua, mutta otan siitä samalla vähän stressiäkin. Ja komennan miehen hoitamaan siivoukset, kun itse olen niin työllistetty keittiön puolella ;)
3. Mehulinko on ainoa katumani keittiöhankinta. Ei sillä, etteikö sillä olisi käyttöä -ainakin kausittain- vaan siksi, että se on iso, ruma, kallis ja varsinkin siksi, että sen hankinnan jälkeen olen törmännyt useisiin halpoihin ja pieniin laitteisiin kirppiksillä. Suosittelenkin siis mehulingon hankintaa harkitseville tähyilemään ensin käytettyjä.
4. En tykkää yhtään shoppailusta...paitsi ruokashoppailusta.
5. Kaupungissa käymiseen liittyy aina ehdottomasti myös kahvilassa tai ravintolassa tai vaikka molemmissa käynti. (maalainen kun pääsee kaupungin antimien ääreen niin itsehillintää ei löydy...)
6. Puutarhaharrastukseni painopiste on viime kesinä hieman siirtynyt perennojen keräilystä hyötyviljelyn puolelle.
7. Oman tuoreen sadon (etenkin mansikoiden) odotus on ollut jo monta kuukautta malttamatonta. Ei siis tietoakaan tässä hetkessä elämisestä...
8. Laiskiaisena yritän delegoida itujen kasvatuksen äidilleni. Vink vink.
8 asiaa -haaste lähtee seuraaville:
Tämän urakoinnin jälkeen taitaa kuitenkin Anni Minervan 11 kysymystä -haaste jäädä nyt vastaamatta. Anteeksi Anni! Arvostan kuitenkin huomiointiasi.
En uskalla edes luvata tähän tulevaisuudessa palaavani, sillä nyt näppäimistöllä alkaa vuorostaan polttelemaan miehen 40v -synttäreistä tarinointi:
![]() |
palataanpa tähän lähitulevaisuudessa... |
tiistai 2. huhtikuuta 2013
Mantelimaidosta marjapirtelöksi -sivutuotteena myös piirakkaa
Mantelimaidosta syntyy ihanan kermaisia, mutta kuitenkin raikkaita juomia. Käyvät hyvin välipalaksi tai vaikka ateriankorvaajaksi. Itselleni ei juuri nyt kovin raskaat ruuat maistu, eivät edes ennen jokaiseen päivään kuuluneet raakapuurot, joten tällaisia juotavia ruokia tulee harrastettua.
Marjainen pirtelö 3:lle
Ensin siis tein mantelimaidon, tai oikeastaan -ennakkotiedoista poiketen- kyseessä oli tällä kertaa manteliseesamimaito.
Manteliseesamimaito (reilu 4 dl)
1 dl manteleita
1/2 dl seesamin siemeniä (kuorellisia)
vettä
Liotin manteleita ja seesameita vedessä yön yli. Purkki oli jääkaapissa. Valutin liotusveden pois ja huuhtelin siemenet muutamaan kertaan. Jotkut vielä kuorivat mantelit tässä vaiheessa, mutta itse en viitsi vaan käytän mantelit ihan kuorineen. Laitoin mantelit ja seesamit takaisin purkkiin ja vettä päälle sen verran, että sauvasekoitin jaksaa näppärästi seosta pyörittää. Hienonsin seoksen sauviksella ja kaadoin metalliseen tiheään siivilään. Valutin "maidon" siivilän alla olevaan kulhoon painellen samalla lusikalla massaa, jotta joka pisara irtoaisi. Kuivan massan laitoin takaisin purkkiin ja taas vettä sopivasti päälle ja hieman kierroksia sauvasekoittimella. Ja uudestaan siivilöinti ja lusikalla painelu!
Veden määrää voi itse makunsa mukaan säädellä: vähemmällä vedellä tulee kermaisempi lopputulos.
Lisäksi:
3 pientä kypsää banaania
jäisiä marjoja (mitkä vain käyvät, tällä kertaa käytin 2 dl puolukkaa)
1/2 tl vaniljajauhetta
Sauvasekoitin manteliseesamimaidon joukkoon banaanit, puolukat ja vaniljan. Siinä se!
Kesämielelle tulen etenkin mansikkapirtelöstä. Miedomman makuisena mansikoita voi käyttää pirtelöön reilusti. Nyt kun tuli kesä mainittua, niin helleaikaan myös banaanit voi käyttää pakastettuna, niin saa oikein kunnolla viilentävän pirtelön.
ps. mantelimaidosta saa tehtyä aivan ihanan kaakaojuoman, lisäämällä tummaa/raakaa kaakaojauhetta ja makeutukseksi banaania tai taateleita, namskis!
Monesti mantelimaidon teosta jäljelle jäävä mantelimurska päätyy meillä pakastimeen, mutta nyt olinkin vireänä ja hyödynsin sen saman tien piirakan pohjataikinaan.
Olen saanut pari uutta lukijaa :) Nyt en hahmottanut keitä olette, mutta toivotan teidät kuitenkin iloisesti tervetulleiksi!
Marjainen pirtelö 3:lle
Ensin siis tein mantelimaidon, tai oikeastaan -ennakkotiedoista poiketen- kyseessä oli tällä kertaa manteliseesamimaito.
Manteliseesamimaito (reilu 4 dl)
1 dl manteleita
1/2 dl seesamin siemeniä (kuorellisia)
vettä
Liotin manteleita ja seesameita vedessä yön yli. Purkki oli jääkaapissa. Valutin liotusveden pois ja huuhtelin siemenet muutamaan kertaan. Jotkut vielä kuorivat mantelit tässä vaiheessa, mutta itse en viitsi vaan käytän mantelit ihan kuorineen. Laitoin mantelit ja seesamit takaisin purkkiin ja vettä päälle sen verran, että sauvasekoitin jaksaa näppärästi seosta pyörittää. Hienonsin seoksen sauviksella ja kaadoin metalliseen tiheään siivilään. Valutin "maidon" siivilän alla olevaan kulhoon painellen samalla lusikalla massaa, jotta joka pisara irtoaisi. Kuivan massan laitoin takaisin purkkiin ja taas vettä sopivasti päälle ja hieman kierroksia sauvasekoittimella. Ja uudestaan siivilöinti ja lusikalla painelu!
Veden määrää voi itse makunsa mukaan säädellä: vähemmällä vedellä tulee kermaisempi lopputulos.
Lisäksi:
3 pientä kypsää banaania
jäisiä marjoja (mitkä vain käyvät, tällä kertaa käytin 2 dl puolukkaa)
1/2 tl vaniljajauhetta
Sauvasekoitin manteliseesamimaidon joukkoon banaanit, puolukat ja vaniljan. Siinä se!
Kesämielelle tulen etenkin mansikkapirtelöstä. Miedomman makuisena mansikoita voi käyttää pirtelöön reilusti. Nyt kun tuli kesä mainittua, niin helleaikaan myös banaanit voi käyttää pakastettuna, niin saa oikein kunnolla viilentävän pirtelön.
ps. mantelimaidosta saa tehtyä aivan ihanan kaakaojuoman, lisäämällä tummaa/raakaa kaakaojauhetta ja makeutukseksi banaania tai taateleita, namskis!
Monesti mantelimaidon teosta jäljelle jäävä mantelimurska päätyy meillä pakastimeen, mutta nyt olinkin vireänä ja hyödynsin sen saman tien piirakan pohjataikinaan.
Mustikkapiirakka
Pohja
edellisestä pirtelöstä jäänyt manteliseesami -murska (melko kuivaksi puristettu)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
110 g sinistä Keiju-margariinia
+ vuoan käsittelyyn margariinia ja seesaminsiemeniä
Sekoitin mantelimurskan, jauhot ja sokerit keskenään. Sekoitin käsinvoimin joukkoon myös margariinin. Annoin taikinan hieman jämähtää jääkaapissa. Voitelin piirakkavuoan ja ripottelin siihen kunnolla seesaminsiemeniä. Kaulitsin taikinan kahden leivinpaperin välissä vuokaan sopivaksi pyöryläksi ja kumosin sen vuokaan leivinpaperin avulla. Taputtelin taikinan vuoan reunoille.
Taikina ei ole ihan yhtä helposti käsiteltävää kuin tavallinen murotaikina, mutta ihan hyvin sen kanssa pärjäsi.
Esipaistoin pohjaa 175 asteessa reilut 10 minuuttia.
Täyte
5 dl mustikoita
500 g:n purkki maustamatonta soijajugurttia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl maizenaa/ perunajauhoja
Sekoitin täytteen ainekset keskenään paitsi, että otin desin mustikoita syrjään. Kaadoin seoksen esipaistetulle pohjalle ja ripottelin vielä säästämäni mustikat päälle. Tässä vaiheessa muistiin merkitseminen näyttää herpaantuneen, mutta muistelen paistaneeni piirakkaa noin puoli tuntia. Vaiko hitusen yli..
perjantai 29. maaliskuuta 2013
Appelsiinipalloset ja herkkusienikeitto/ -kastike
Pidemmän pallerotauon jälkeen kehtaan taas näppäillä uuden palleroreseptin. Sain Ekosegosta tällaisia appelsiinihiutaleita, ja heti tuli mieleeni pyöritellä niitä palleroihin. Näitä maisteltiin illan makeana pikkuherkkuna ja muutama päätynee huomisen työpäivän piristeeksikin.
Appelsiinipalloset n. 20 kpl
13 kuivaa taatelia
1/2 dl vettä
1 dl manteleita
1 dl cashewpähkinöitä
2 ml vaniljajauhetta
hyppysellinen (ruusu)suolaa
4 rkl appelsiinihiutaleita
+ lisää hiutaleita pallosten pinnalle
Pilkoin taatelit ja laitoin useaksi tunniksi likoamaan veteen. Surruutin mantelit ja cashewit teholeikkurissa hienoksi. Sekoitin joukkoon vaniljan, suolan ja appelsiinihiutaleet. Lisäsin taatelit liemineen ja annoin koneen käydä, kunnes tuloksena oli suht tasainen massa. Annoin massan jämäköityä jääkaapissa ehkäpä tunteroisen ja pyörittelin palloiksi. Murskasin muutamia ruokalusikallisia appelsiinihiutaleita morttelissa hieman hienommaksi ja kierittelin pallot murskassa.
Mukavan rapea pinta noista appelsiinihiutaleista tuli. Ja heti jälkeenpäin tuli mieleeni, että miksi, oi miksi, en sekoittanut taikinaan kaakaojauhetta, olisin saanut aikaiseksi appelsiinisuklaapallosia. No, hyviä näinkin!
Ja näiden aurinkoisten appelsiinipallosten jälkeen siirrytäänkin niin niin niiiin ruskeaan herkkusienikeitto -kuvaan:
Herkkusienikeitto tai (hurja määrä) -kastiketta
350 g rasia tuoreita herkkusieniä
loraus oliiviöljyä
4 pientä sipulia
2 isoa valkosipulin kynttä
6 dl vettä
1 1/2 dl kikhernejauhoja
1 rkl soijakastiketta
n. 1 tl suolaa
n. 1/2 tl mustapippurirouhetta
2 dl soija/kaurakermaa
Leikkasin herkkusienet siivuiksi ja kuumensin kattilassa kunnes sienistä irtoava neste alkoi vähetä. Lorautin mukaan öljyä ja lisäsin kuoritut ja hienonnetut sipulit. Sipulien lähes kypsennyttyä puristin kattilaan valkosipulinkynnet ja lisäsin veden. Sekoitin kikhernejauhot vauhdilla nesteeseen ja kiehuttelin varovasti kunnes keitto sakeni. Lisäsin vielä mausteet ja kasvikerman. Ihan koko kermapurkkia en käyttänyt, koska en ole kovin kermaisten ruokien ystävä.
Keitto täydellistyisi jos lisäisi vielä tuoreita yrttejä tai/ja tirauksen sitruunamehua raikastukseksi.
Sovellettuna ohjenuorana tähän keittoon toimi maaliskuun Yhteishyvän ruoka-lehti. Mietin vain, että mikä pakko noita sieniä on tirisyttää etukäteen, saatika sipulia. Voisihan nuo laittaa suoraan veteenkin kiehumaan kai.
Tästä tuli sen verran iso keitto, että ekana päivänä söimme kolmestaan sitä keittona ja kahtena seuraavana päivänä tämä sakea keitto muuttuikin kastikkeeksi riisin, parsakaalin ja kasvispyöryköiden kaveriksi.
Appelsiinipalloset n. 20 kpl
13 kuivaa taatelia
1/2 dl vettä
1 dl manteleita
1 dl cashewpähkinöitä
2 ml vaniljajauhetta
hyppysellinen (ruusu)suolaa
4 rkl appelsiinihiutaleita
+ lisää hiutaleita pallosten pinnalle
Pilkoin taatelit ja laitoin useaksi tunniksi likoamaan veteen. Surruutin mantelit ja cashewit teholeikkurissa hienoksi. Sekoitin joukkoon vaniljan, suolan ja appelsiinihiutaleet. Lisäsin taatelit liemineen ja annoin koneen käydä, kunnes tuloksena oli suht tasainen massa. Annoin massan jämäköityä jääkaapissa ehkäpä tunteroisen ja pyörittelin palloiksi. Murskasin muutamia ruokalusikallisia appelsiinihiutaleita morttelissa hieman hienommaksi ja kierittelin pallot murskassa.
Mukavan rapea pinta noista appelsiinihiutaleista tuli. Ja heti jälkeenpäin tuli mieleeni, että miksi, oi miksi, en sekoittanut taikinaan kaakaojauhetta, olisin saanut aikaiseksi appelsiinisuklaapallosia. No, hyviä näinkin!
Ja näiden aurinkoisten appelsiinipallosten jälkeen siirrytäänkin niin niin niiiin ruskeaan herkkusienikeitto -kuvaan:
![]() |
Herkkusienet ovat jo jonkin aikaa himotuttaneet, ja nyt viimein sain aikaiseksi tehdä asialle jotakin. |
Herkkusienikeitto tai (hurja määrä) -kastiketta
350 g rasia tuoreita herkkusieniä
loraus oliiviöljyä
4 pientä sipulia
2 isoa valkosipulin kynttä
6 dl vettä
1 1/2 dl kikhernejauhoja
1 rkl soijakastiketta
n. 1 tl suolaa
n. 1/2 tl mustapippurirouhetta
2 dl soija/kaurakermaa
Leikkasin herkkusienet siivuiksi ja kuumensin kattilassa kunnes sienistä irtoava neste alkoi vähetä. Lorautin mukaan öljyä ja lisäsin kuoritut ja hienonnetut sipulit. Sipulien lähes kypsennyttyä puristin kattilaan valkosipulinkynnet ja lisäsin veden. Sekoitin kikhernejauhot vauhdilla nesteeseen ja kiehuttelin varovasti kunnes keitto sakeni. Lisäsin vielä mausteet ja kasvikerman. Ihan koko kermapurkkia en käyttänyt, koska en ole kovin kermaisten ruokien ystävä.
Keitto täydellistyisi jos lisäisi vielä tuoreita yrttejä tai/ja tirauksen sitruunamehua raikastukseksi.
Sovellettuna ohjenuorana tähän keittoon toimi maaliskuun Yhteishyvän ruoka-lehti. Mietin vain, että mikä pakko noita sieniä on tirisyttää etukäteen, saatika sipulia. Voisihan nuo laittaa suoraan veteenkin kiehumaan kai.
Tästä tuli sen verran iso keitto, että ekana päivänä söimme kolmestaan sitä keittona ja kahtena seuraavana päivänä tämä sakea keitto muuttuikin kastikkeeksi riisin, parsakaalin ja kasvispyöryköiden kaveriksi.
keskiviikko 20. maaliskuuta 2013
Tujaus tyrniä
Mikäpä herättäisi ja piristäisi niin kuin tujakka tyrni. Juuri nyt suorastaan himoan tällaisia kirpeitä ja raikkaita makuja, slurpsis!
Tyrnitujaus -smoothie 2:lle/ turhan pieni annos 3:lle
1 dl parapähkinöitä
3 pientä tai 2 isoa kypsää! banaania
1 dl tyrnitäysmehua
2 dl maustamatonta soijajukurttia
+ loraus tyrnimehua kuhunkin lasiin
Laitoin parapähkinät veteen likoamaan muutamaksi tunniksi. Samalla banaanit joutuivat jääkaappiin jäähylle. Valutin ja huuhtelin pähkinät ja sauvasekoitin hienoksi banaanin kanssa. Lisäsin tyrnimehun sekä jukurtin ja surautin sekaisin.
Juomasta tulee melko lempeää, joten aikuisille lorautin vielä hieman terästystä päälle ja sekoitin kevyesti. Aliarvioin Vekaran makunystyrät, sillä kuvauksen jälkeen hänkin vaati lisätujauksen tyrniä omaan annokseensa ja ryyppäsi lasillisen ennätysajassa.
Vihdoinkin törmäsin sokerittomaan tyrnimehuun ja toin sen kotiin. Ihania tyrnismoothieita siis luvassa vastakin. Pelkästään tuo intensiivisen oranssi väri piristää.
Tyrnitujaus -smoothie 2:lle/ turhan pieni annos 3:lle
1 dl parapähkinöitä
3 pientä tai 2 isoa kypsää! banaania
1 dl tyrnitäysmehua
2 dl maustamatonta soijajukurttia
+ loraus tyrnimehua kuhunkin lasiin
Laitoin parapähkinät veteen likoamaan muutamaksi tunniksi. Samalla banaanit joutuivat jääkaappiin jäähylle. Valutin ja huuhtelin pähkinät ja sauvasekoitin hienoksi banaanin kanssa. Lisäsin tyrnimehun sekä jukurtin ja surautin sekaisin.
Juomasta tulee melko lempeää, joten aikuisille lorautin vielä hieman terästystä päälle ja sekoitin kevyesti. Aliarvioin Vekaran makunystyrät, sillä kuvauksen jälkeen hänkin vaati lisätujauksen tyrniä omaan annokseensa ja ryyppäsi lasillisen ennätysajassa.
Vihdoinkin törmäsin sokerittomaan tyrnimehuun ja toin sen kotiin. Ihania tyrnismoothieita siis luvassa vastakin. Pelkästään tuo intensiivisen oranssi väri piristää.
![]() |
Vekara esittelee pulloa. |
tiistai 12. maaliskuuta 2013
Paluu blogiin muhevan suklaakakun voimin
Ai, kun tuntui, etten muista salasanoja, enkä osaa enää kirjoittaa saatika siirtää kuvia. Niin pitkäksi on tämä tahaton blogitauko venähtänyt! Vähän ikävä tätä hommaa onkin jo ollut.
Mutta pitemmittä puheitta hyökätäänpä tämän mehevän suklaakakun kimppuun:
Mehevä kahvilla kostutettu suklaakakku
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 1/3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
hyppysellinen suolaa
100 g tummaa suklaata
2 dl maustamatonta soijajugurttia
1 1/2 dl kaurajuomaa
175 g margariinia sulatettuna
+ 1/2 dl vahvaa kahvia (tai enemmänkin jos tykkää oikein kosteasta kakusta)
+ 1 prk soijakermaa (Alpron Airy&Creamy)
+ 2 tl vaniljasokeria
Sekoitin kuivat ainekset keskenään ja joukkoon rouhin suklaan karkeiksi paloiksi. Sulatin margariinin ja jätin hetkeksi jäähtymään. Kaadoin taikinakulhoon myös jugurtin, kaurajuoman ja sulan margariinin. Sekoitin juuri ja juuri ainekset sekaisin.
Pingotin 24 senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin ja sipaisin margariinia reunoille. Kaadoin taikinan vuokaan, tasoitin ja tapani mukaan vetäisin veitsellä ristiviillon taikinaan (pitäisi vaikuttaa siten, että kakku kohoaa tasaisemmin, eikä pulleaksi kumpareeksi). Paistoin 175 asteessa 44 minuuttia. Kakun hieman jäähdyttyä, kumosin sen vuoasta ja kostutin kuumalla kahvilla. Annoin kakun jäähtyä ja päällystin vaahdotetulla ja vaniljasokerilla maustetulla soijakermalla.
Ja sehän olisi hyvä jos malttaisi antaa kakun odotella ja mehevöityä joitakin tunteja ennen syöpöttelyä.
Olisikohan se myös pienen selityksen paikka, josko minua vaikka edes vähäsen olisi joku jossain kaivannutkin. Poissaoloni blogista alkoi hillittömästä alkuraskauden väsymyksestä, jatkui tajuttoman pitkään kestäneellä koko perheen minkä-lie-influenssan sairastamisella, sitten alkoivatkin taas työt sekä yhtäaikainen kuumeinen uusien kurssien valmistelu. Saattaapi olla, ettei tämä blogielämä niin kovin virkeää vielä vähään aikaan ole.
Ilahtuneena panin merkille, että uusia lukijoitakin on joukkoon liittynyt. Tervetulleeksi toivotan teidät Eija, Suvi, Odessa, Mimi, Salla sekä Janna.
Mutta pitemmittä puheitta hyökätäänpä tämän mehevän suklaakakun kimppuun:
Mehevä kahvilla kostutettu suklaakakku
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 1/3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
hyppysellinen suolaa
100 g tummaa suklaata
2 dl maustamatonta soijajugurttia
1 1/2 dl kaurajuomaa
175 g margariinia sulatettuna
+ 1/2 dl vahvaa kahvia (tai enemmänkin jos tykkää oikein kosteasta kakusta)
+ 1 prk soijakermaa (Alpron Airy&Creamy)
+ 2 tl vaniljasokeria
Sekoitin kuivat ainekset keskenään ja joukkoon rouhin suklaan karkeiksi paloiksi. Sulatin margariinin ja jätin hetkeksi jäähtymään. Kaadoin taikinakulhoon myös jugurtin, kaurajuoman ja sulan margariinin. Sekoitin juuri ja juuri ainekset sekaisin.
Pingotin 24 senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin ja sipaisin margariinia reunoille. Kaadoin taikinan vuokaan, tasoitin ja tapani mukaan vetäisin veitsellä ristiviillon taikinaan (pitäisi vaikuttaa siten, että kakku kohoaa tasaisemmin, eikä pulleaksi kumpareeksi). Paistoin 175 asteessa 44 minuuttia. Kakun hieman jäähdyttyä, kumosin sen vuoasta ja kostutin kuumalla kahvilla. Annoin kakun jäähtyä ja päällystin vaahdotetulla ja vaniljasokerilla maustetulla soijakermalla.
Ja sehän olisi hyvä jos malttaisi antaa kakun odotella ja mehevöityä joitakin tunteja ennen syöpöttelyä.
![]() |
Kermavaahtopurkin raapsutus kuuluu tietenkin Vekaran hommiin. Linssiluteen piti välttämättä päästä myös yhteiskuvaan kakun kanssa. |
Olisikohan se myös pienen selityksen paikka, josko minua vaikka edes vähäsen olisi joku jossain kaivannutkin. Poissaoloni blogista alkoi hillittömästä alkuraskauden väsymyksestä, jatkui tajuttoman pitkään kestäneellä koko perheen minkä-lie-influenssan sairastamisella, sitten alkoivatkin taas työt sekä yhtäaikainen kuumeinen uusien kurssien valmistelu. Saattaapi olla, ettei tämä blogielämä niin kovin virkeää vielä vähään aikaan ole.
Ilahtuneena panin merkille, että uusia lukijoitakin on joukkoon liittynyt. Tervetulleeksi toivotan teidät Eija, Suvi, Odessa, Mimi, Salla sekä Janna.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)